Harta Crizei Economice

Harta Crizei EconomiceAstfel, combinatul Oltchim Ramnicu Valcea a anuntat ca va face dosponibilizari in urmatorul trimestru. Oltchim estimeaza ca in luna decembrie 2008 ar putea disponibiliza 550 de persoane, din care 200 sunt reprezentati de pensionari- reangajati, iar diferenta de 350 persoane reprezentand salariatii care in prezent indeplinesc conditiile de pensionare.

Harta Crizei EconomiceDecizia luata de conducerea Oltchim SA este motivata de reducerea cu aproximativ 40% a productiei programate pentru luna noiembrie.

ArcelorMittal Galati va trimite in concediu fortat aproximativ 2.800 de angajati ca urmare a crizei financiare, relateaza NewsIn. Conform unei surse care a participat la conferinta de presa in care Mittal a anuntat disponibilizari, aproximativ 50% din cei 14.400 de salariati vor suferi de pe urma reducerii productiei.

Pana la sfarsitul anului, sectii cu aproape 5.000 de siderurgisti vor fi inchise temporar, urmand ca in primele doua luni ale lui 2009, toti angajatii isi vor lua prin rotatie, pentru o perioada de zece zile, un concediu de odihna.

Managerii au motivat luarea acestor decizii prin nevoia imperioasa de a limita platile pentru tichetele de masa in valoare de 83 lei, care se acorda doar in zilele in care salariatii vin la program. In urma acestei masuri, ArcelorMittal Galati va economisi in jur de 330.000 euro.

Disponibilizari in contextul scaderii productiei

Disponibilizari in contextul scaderii productieiCombinatul Azomures trimite acasa 250 de angajati si anunta injumatatirea productiei. Conducerea combinatului a anuntat, de asemenea, posibilitatea disponibilizari a 2.000 in anul care urmeaza.

Liderul sindicatului SC Avioane Craiova SA, Victor Peta, a declarat ca cei aproximativ 680 de angajati ai fabricii de avioane vor fi trimisi acasa pana in februarie 2009, prin rotatie, pentru reducerea cheltuielilor societatii. Peta a adaugat ca angajatii trimisi acasa vor primi 80% din salariu si vor fi dispusi sa inceapa oricand munca, insa sustine ca nu este vorba despre somaj tehnic.

Compania Dacia va intrerupe productia in perioada 20 noiembrie-7 decembrie. Cei 9.000 de salariati care vor sta acasa ca urmare a intreruperii activitatii vor fi remunerati cu 85% din salariul total brut, conform Contractului Colectiv de Munca Dacia 2008.

De asemenea, angajatii vor beneficia de tichetele de masa aferente zilelor intreruperii activitatii, tichete pe care le-au primit in avans. Liderii sindicali de la Uzina Dacia cred insa ca sistarea productiei ii va afecta grav pe angajati, mai ales pe aceia care au credite bancare, si ca spera ca masurile ce vor fi luate de administratie in viitor sa nu includa si disponibilizari, se arata intr-un comunicat al societatii.

“Sunt trei motive mari pentru care s-a ajuns in aceasta situatie. Masinile second hand aduse in Romania ne-au bagat 17 zile in somaj. Apoi, programul Renault ne-a adus in aceasta situatie si, nu in ultimul rand, scaderea dramatica a vanzarilor in tara a facut ca uzina sa se inchida pentru aceasta perioada. Situatia este dramatica, pentru ca angajatii de la Dacia isi socotisera veniturile pentru perioada respectiva suplimentate prin lucru in doua sambete. Acum, nu numai ca nu vor mai lucra in acele zile, dar vor primi si un salariu mai mic cu 15% pentru perioada cand nu se va lucra deloc in uzina. In aceste conditii le va fi foarte greu sa plateasca toate creditele si datoriile pe care le au", a declarat Nicolae Pavelescu, liderul Sindicatului Automobile Dacia.

La astfel de masuri constructorul auto a mai apelat in alte patru zile, respectiv 30-31 octombrie si 13-14 noiembrie, din cauza scaderii pietelor auto externe, unde sunt livrate 65% din modelele Logan.

De la Brasov, pana in judetul Timis

De la Brasov, pana in judetul TimisKraft Foods Inc. va inchide fabrica de ciocolata din Brasov pana la sfarsitul anului 2009 si va transfera productia in alte unitati ale companiei, in Bulgaria, a declarat directorul general Kraft Foods Romania, Lachlan Grave. Astlfel, cei aproximativ 440 de angajati ai fabricii vor fi disponibilizati in mai multe etape, incepand din luna mai a anului viitor.

Potrivit declaratiilor directorului general al companiei, Lachan Grave, motivele pentru care fabrica se va muta in Bulgaria nu au legatura cu criza economica. „Datorita limitarilor de spatiu in cladirile existente si situarii unitatii de productie Kraft in mijlocul orasului, cresterea capacitatii de productie la Brasov nu este o optiune viabila. Transferul productiei nu va afecta angajamentul nostru de a continua dezvoltarea afacerii din Romania“, a spus Grave intr-un comunicat de presa.

Unele companii au facut si concedieri, printre care si Vox Jimbolia, o intreprindere de automotive - 140 de angajati, iar Electromotor - 29 de salariati.

Muresul, Iasiul si Clujul, cele mai predispuse judete la a suferi disponibilizari colective

Muresul, Iasiul si Clujul, cele mai predispuse judete la a suferi disponibilizari colectiveSurse din piata sustin ca nici companiile de resurse umane nu stau mai bine la capitolul concedieri. Unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata, compania Lugera&Makler este pe punctul de a concedia o mare parte din angajati, potrivit portalului desprefirme.ro.

"Suntem cu totii in plina criza financiara mondiala, lucru care deja isi pune amprenta asupra activitatii clientilor nostri. Din pacate, scaderea volumului activitatii clientilor influenteaza in mod direct businessul Lugera. Evaluam cu grija fiecare resursa pe care o folosim si eficientizam procedurile si procesele interne", a declarat, pentru Wall-Street, Cristina Savuica, Managing Partner Lugera & Makler.

Realitatea TV informeaza ca Muresul, Iasiul ºi Clujul sunt cele mai predispuse judete la a suferi disponibilizari colective. Acestea ar putea sa aiba loc pana la sfarsitul primului trimestru din 2009, potrivit datelor Ministerului Muncii. Daca initial s-a vehiculat cifra de peste 17.000 de someri anuntati pana la sfarsitul lui 2008, s-a ajuns la aproape 30.000 de posibili disponibilizati pana in martie 2009.

Mariana Campeanu, ministrul Muncii, a dat totusi asigurari de curand ca piata fortei de munca din Romania poate asimila si pana la 500.000 de persoane, luand in calcul ºi romanii din Spania si Italia care vor sa se intoarca in tara anul viitor.

Conform datelor furnizate de Ministerul Muncii, pe primul loc la disponibilizari este judetul Mures, cu peste 3.500 de posibili someri, urmat de Iasi, cu aproape 1.700, Cluj, cu peste 1.600. Bucureºtiul le urmeaza indeaproape, cu aproape 1.600 de concedieri colective. Printre judetele cu cele mai putine companii care au anuntat ca au probleme se numara Suceava, cu 16 posibili viitori someri, Mehedinti, cu 15, si Braila, doar cu 3.

Peste 70.000 de angajati din constructii vor fi trimisi in somaj pana la inceputul lunii ianuarie si alti 35.000 de muncitori pot fi disponibilizati in primele luni ale anului viitor, urmand sa primeasca 75% din salariu din ianuarie pana in martie 2009, a declarat presedintele ARACO.

Disponibilizarile din constructii ajung la 100.000 pana in luna ianuarie "Casa Sociala a Constructorilor va asigura 75% din salariu pentru aproape 35.000 de angajati pana in luna aprilie, insa daca nu se intrevede o revigorare a activitatii din contructii, pana in primavara, acestia urmeaza a fi trimisi in somaj. Acestia li se vor alatura celor aproape 70.000 de angajati care vor fi disponibilizati pana in luna ianuarie 2009", a precizat presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Costructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu.