2 / 5

Disponibilizari in contextul scaderii productiei

Combinatul Azomures trimite acasa 250 de angajati si anunta injumatatirea productiei. Conducerea combinatului a anuntat, de asemenea, posibilitatea disponibilizari a 2.000 in anul care urmeaza.

Liderul sindicatului SC Avioane Craiova SA, Victor Peta, a declarat ca cei aproximativ 680 de angajati ai fabricii de avioane vor fi trimisi acasa pana in februarie 2009, prin rotatie, pentru reducerea cheltuielilor societatii. Peta a adaugat ca angajatii trimisi acasa vor primi 80% din salariu si vor fi dispusi sa inceapa oricand munca, insa sustine ca nu este vorba despre somaj tehnic.

Compania Dacia va intrerupe productia in perioada 20 noiembrie-7 decembrie. Cei 9.000 de salariati care vor sta acasa ca urmare a intreruperii activitatii vor fi remunerati cu 85% din salariul total brut, conform Contractului Colectiv de Munca Dacia 2008.

De asemenea, angajatii vor beneficia de tichetele de masa aferente zilelor intreruperii activitatii, tichete pe care le-au primit in avans. Liderii sindicali de la Uzina Dacia cred insa ca sistarea productiei ii va afecta grav pe angajati, mai ales pe aceia care au credite bancare, si ca spera ca masurile ce vor fi luate de administratie in viitor sa nu includa si disponibilizari, se arata intr-un comunicat al societatii.

“Sunt trei motive mari pentru care s-a ajuns in aceasta situatie. Masinile second hand aduse in Romania ne-au bagat 17 zile in somaj. Apoi, programul Renault ne-a adus in aceasta situatie si, nu in ultimul rand, scaderea dramatica a vanzarilor in tara a facut ca uzina sa se inchida pentru aceasta perioada. Situatia este dramatica, pentru ca angajatii de la Dacia isi socotisera veniturile pentru perioada respectiva suplimentate prin lucru in doua sambete. Acum, nu numai ca nu vor mai lucra in acele zile, dar vor primi si un salariu mai mic cu 15% pentru perioada cand nu se va lucra deloc in uzina. In aceste conditii le va fi foarte greu sa plateasca toate creditele si datoriile pe care le au", a declarat Nicolae Pavelescu, liderul Sindicatului Automobile Dacia.

La astfel de masuri constructorul auto a mai apelat in alte patru zile, respectiv 30-31 octombrie si 13-14 noiembrie, din cauza scaderii pietelor auto externe, unde sunt livrate 65% din modelele Logan.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri