Declin pentru salariile de intrare

Declin pentru salariile de intrare“Evident ca a scazut dramatic si nu cred ca isi va reveni la nivelul din anul 2008, decat poate peste cativa ani, chiar daca criza isi va inversa trendul spre sfarsitul anului acesta sau in anul viitor“, considera head-hunter-ul George Butunoiu, proprietarul firmei de consultanta in resurse umane George Butunoiu Ltd.

Pe langa cererile in scadere pentru serviciile de recrutare, si nivelul salarial de la care se pleaca a intrat pe o panta descendenta.”Vor scadea bonusurile si comisioanele legate direct de afaceri. Deja au scazut salariile de intrare. Primesc cu 20-30% mai putin decat acum cinci luni”, a completat Butunoiu.

Scaderea pietei de recrutare pentru pozitii de top ar putea fi corelata cu scaderea bugetelor de resurse umane alocate de catre companii, dar si cu prudenta manifestata in prezent de piata de recrutare, conform lui Alexandru Vasile, Executive Search Sales Manager in compania Lugera & Makler.

Petra Votisky, managerul companiei Human Value International( HVI), explica scaderea cererilor pentru manageri ca un efect al crizei. “Avand in vedere climatul instabil, majoritatea companiilor incearca reducerea costurilor prin reanalizarea politicii de HR pentru 2009. Se depun eforturi considerabile pentru a pastra managerii cu adevarat competenti si din aceste motive se incearca reducerea altor categorii de costuri. Totusi, doar persoanele competente din functii-cheie vor fi mentinute“, spune Votisky.

Ea spune ca o alta posibila cauza pentru aceste scaderi consta in reorientarea companiilor de recrutare si selectie de personal catre servicii de head-hunting.

O parere diferita are insa head-hunter-ul George Butunoiu, care explica diminuarea cererii de manageri prin disparitia de pe piata unor companii. ”Numarul managerilor scade o data cu numarul firmelor, pe masura ce acestea dispar (falimente, achizitii etc.). Nu cred ca firmele isi vor reduce numarul de manageri doar pentru ca e criza. Poate ca se va intampla in cateva cazuri, insa nu suficient incat asta sa fie considerat ceva semnificativ”, a completat acesta.

HVI: Criza va restabili raportul pe piata de HR

HVI: Criza va restabili raportul pe piata de HRIn acest moment nu exista studii concludente cu privire la un numar aproximativ al angajatilor care detin functii manageriale in Romania, deci nu se poate stabili cu certitudine cu ce procent au scazut numarul acestor tipuri de job-uri.

Cu toate acestea, potrivit estimarilor transmise de Branch Manager -Manpower Professional Larisa Condriuc, numarul celor care au responsabilitati de conducere este de ordinul sutelor de mii. Larisa Codriuc a explicat insa ca numarul disponibilizarilor in aceste cazuri in 2009 va fi mult mai redus raportat la numarul disponibilizarilor operationale. Potrivit acesteia, riscurile cele mai accentuate le au managerii de companii mici sau managerii din cadrul companiilor mari care decid sa isi inchida anumite linii de activitate sau divizii neprofitabile.

In ceea ce priveste top managerii, Human Value International isi bazeaza estimarile pe numarul companiilor inregistrate pana in acest moment. “Conform statisticilor oficiale, in Romania sunt inregistrate in jur de 600.000-700.000 de companii, toate conduse de un Director General, CEO sau Director Executiv. Multe dintre acestea sunt companii foarte mici, cu 2-3 angajati si cred ca nu ar trebui incluse in aceeasi categorie cu acele companii cu mai mult de 500 de angajati. Aceleasi statistici indica un numar de 853 de societati care numara mai mult de 500 de angajati“, a mentionat Petra Votisky.

In anul 2009, piata recrutarii pentru pozitii de top, direct influentata de celelalte domenii de acivitate, va continua sa fie caracterizata de fragilitate si fluctuatii semnificative ale cererii.

Criza si oportunitatile din recrutare

Criza si oportunitatile din recrutareSpecialistii Manpower Professional au o viziune pozitiva in ceea ce priveste cererea de manageri, mentionand ca pozitiile-cheie in organizatii sunt o prioritate pentru atingerea obiectivelor stabilite, asa incat companiile vor trebui sa-si continue eforturile de retentie a managerilor si specialistilor cu astfel de roluri. “Contextul economic actual prezinta si oportunitati excelente de achizitie a unor angajati cu competente valoroase pentru companii”, a adaugat Larisa Condriuc.

Alexandru Vasile, Executive Search Sales Manager de la compania Lugera and Makler, crede ca in curand exista o posibilitate ca cererile din recrutare si executive search sa isi reduca volumul, in special in segmentul de new business. In acelasi timp, se poate constata o crestere a cererilor de servicii de consultanta de resurse umane. Despre evolutiile pietei de executive search specialistii de la Lugera and Makler se mentin rezervati, evitand sa faca predictii.

HVI cantaresc situatia tinand seama de dimensiunea companiei si de strategiile pe care acestea le abordeaza. ”Cu siguranta va fi o perioada dificila pentru companiile mici si pentru cele care nu au reusit sa isi demonstreze profesionalismul. Fara indoaiala ca toate companiile de recrutare vor trebui sa isi reinventeze strategiile, sa isi imbunatateasca portofoliul de servicii si sa propuna solutii noi adaptate situatiei existente. Criza va restabili raportul de forta pe piata de HR”, a precizat Petra Votisky.

Conform Petrei Votisky, doar nivelurile de lower si middle management vor fi afectate de criza si aici vor interveni cele mai multe concedieri. Vor fi reconsiderate atributiile postului care vor fi asimilate cu cele de middle management si de aici vor rezulta concedierile. Sigur ca procentul cel mai ridicat, de aproximativ 50%, va fi intalnit in acele sectoare cel mai puternic lovite de criza.

Unde angajam manageri in 2009

Unde angajam manageri in 2009In functie de numarul companiilor care dispar, care pierd masiv angajati, de industrii care au de suferit sau, dimpotriva, de sectoare de activitate care inregistreaza cereri si profit, harta cererilor de manageri isi schimba forma.

Potrivit estimarilor lui Butunoiu, cererea de manageri nu o sa creasca in niciun domeniu. ”Cererea de manageri creste o data cu cresterea numarului de firme. Nu exista nici un domeniu, dar absolut niciun domeniu in care aceasta cerere sa creasca semnificativ”, a spus acesta.

Cele mai ofertante domenii – cele in care cererea nu a scazut semnificativ - pentru head-hunteri sunt, conform lui George Butunoiu, farma, FMCG si servicii.

“Nevoile cele mai mari de recrutare pe pozitii de management si specialisti le au organizatiile mari din FMCG, Telecom, servicii de outsourcing si IT”, completeaza Larisa Condriuc de la Manpower. Porivit lui Alexandru Vasile de la Lugera & Makler, alte domenii in care cererea se va mentine constanta sau chiar ar putea sa creasca sunt sectoarele retail si servicii juridice.

Specialistii in resurse umane apreciaza ca cele mai afectate sectoare, care au inregistrat scaderi importante ale cererilor sunt serviciile financiare, real estate, industria auto, dealerii auto, vanzarile de credite financiare si pentru manageri din functiile clasice de suport - marketing resurse umane.

Desi admit ca piata este in scadere, companiile de executiv search si head-hunterii nu au ramas complet fara solicitari. Potrivit Lui Alexandru Vasile, Lugera & Makler are o paleta variata de domenii din care primesc cereri de angajare. “Solicitarile sunt in general pentru seniori manageri in Sales, Finance, Marketing si pozitii inalt specializate”, a afirmat acesta.

Compania HVI a inregistrat in ultima perioada o crestere a cererilor.

“La inceput era vorba despre aplicanti specializati in constuctii, pentru ca ulterior sa primim cereri si de la cei lucrand in domenii precum cel tehnic si financiar-bancar. Vorbim in principal de vanzari si marketing, fara a exclude posturile-cheie de CEO sau GM. In mod ironic am avut cele mai multe solicitari din domenii in prezent afectate de criza: constructii si tehnic”, a spus sefa HVI.

Si head-hunter-ul Butunoiu a declarat ca in saptamana 12-18 ianuarie avea in plan semnarea a opt contracte de recrutare. “Este cel mai mare numar semnat intr-o singura saptamana in cei 17 ani de cand fac recrutare. Din cele opt, trei vin din banking, unul din servicii financiare, doua din FMCG si doua din domeniul industrial. Sapte sunt de inlocuire si unul singur e un job nou creat”, a precizat Butunoiu.