1 / 4

Cererea de recrutare in Sibiu, in scadere cu 70%

“In prezent, numarul de cereri a scazut cu 70% conform perioadei similare a anului trecut. Calculul se bazeaza pe numarul de anunturi de pe site-urile de recrutare si din presa locala. Daca acum un an in aceasta perioada erau aproximativ 30 de posturi de specialisti cu studii superioare, in acest moment gasim mai putin de 10 posturi disponibile prin agentii de recrutare“, a declarat, pentru Wall-Street, Flaviu Beerescu, managing partner al Recrut Art, companie de recrutare cu sediul in Sibiu.

Potrivit lui Boerescu, piata de consultanta in HR din Ardeal este mai putin dezvoltata si dinamica decat cea din Bucuresti, insa numarul cererilor de servicii de resurse umane ajunge la aproximativ jumatate din numarul celor din Capitala, principala explicatie pentru aceasta diferenta fiind cultura de business, care in Capitala a avut parte de un proces mai amplu de maturizare.

El crede ca firmele din Ardeal sunt mai reticente in a apela la consultanta, iar companiile multinationale sunt cele care solicita cele mai multe servicii in resurse umane.“Aceasta tendinta se regaseste pe deplin in portofoliul nostru de clienti - peste 90% fiind multinationale”, a adaugat Boerescu.

Cererile pentru recrutare vin in general din domenii in care criza nu a produs efecte grave – productie, constructii si IT. Boerescu afirma ca numarul firmelor care ofera servicii de recrutare a crescut usor, chiard aca nivelul cererilor de consultanta in Sibiu a scazut cu 70% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In ceea ce priveste salariile oferite de angajatori, acestea difera forte mult in functie de puterea financiara a companiei, chiar si in cadrul aceluiasi sector de activitate. “Salariile de intrare au scazut cu un procent de 20-30%. Candidatii disponibilizati au inceput sa accepte si salarii cu 30% mai scazute fata de anul trecut”, a completat Boerescu.

In plus, numarul de CV-uri primite de Recrut Art a avansat de doua-trei ori fata de aceeasi perioada a anului 2008. Potrivit lui Boerescu, o parte a CV-urilor vin de la persoane care in prezent nu au nici un loc de munca, desi au experienta intr-un domeniu de activitate. “Domeniile de activitate cele mai des intalnite in aplicatiile spontane sunt: vanzari, secretariat, productie”, a afirmat Boerescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri