Interim managerii angajati supra-calificati si supra-remunerati

In cazul expatilor - manageri straini relocati in Romania pentru un mandat interimar - castigurile depind de o serie de factori, printre care tara de provenienta, amplitudinea proiectului, perspectivele de
loializare a clientului.

“Interim managerii castiga mai bine decat media pietei. De exemplu, media salariilor interim managerilor expati depaseste 250 de mii de euro brut anual. Limitele superioare, desi putine ca numar, depasesc cu mult chiar si aceasta medie”, subliniaza Fedorovici.

Nevoia unui interim manager apare cand compania simte lipsa unei persoane cu know-how si eficienta, care sa poata indeplini in cel mai scurt timp (6-12 luni) un set de target-uri, greu de atins.

“Adevaratii manageri interimari sunt foarte putini si provin intotdeauna din randurile managerilor foarte buni. De fapt, de cele mai multe ori, interim managerul este un manager obisnuit, deloc tanar, care a lucrat in foarte multe industrii si care are o experienta variata”, considera head-hunter-ul George Butunoiu (foto).

Interim managerul este, de fapt, un manager supra-calificat pe pozitia pe care o acopera. Fara a avea nevoie de o perioada lunga de acomodare sau invatare, in momentul in care preia fraiele unei companii sau ale unui proiect, acesta stie ca poate indeplini targetul fixat de companie la o eficienta maxima. Implementarea optima a unui proiect sau atingerea target-urilor nu se pot calcula insa intr-o perioada scurta de timp, ci in intervale temporale largi.

“Nu poti evalua eficienta unui interim manager in termen de costuri versus rezultate imediate pentru ca indicatorii vor fi extrem de defavorabili cu costurile implicate. Rezultatele lor sunt gandite doar pe temen lung si din acest punct de vedere, solutia de interim management este gandita ca investitie”, explica Fedorovici.



Interim manager vs manager interimar

Interim manager vs manager interimarInterim managementul reprezinta o functie total diferita fata de managementul interimar.

In primul caz, interim managerul aduce cu sine o bogata experienta in munca si depune eforturi pentru a aduce compania la un anumit nivel de dezvoltare. In viziunea head-hunter-ului Butunoiu, acesta este un “nomad” care prefera sa “repare” greselile sau sa creasca organizatia si apoi sa o paraseasca pentru o noua misiune.

In schimb, managerul interimar acopera pentru o perioada limitata in timp o functie vacanta in companie. De exemplu, daca dupa plecarea unui manager, companiile de recrutare cauta timp de cateva luni un nou inlocuitor, atributiile si functia revin temporar in grija ocupantului pozitiei imediat inferioare.

“Aceasta perioada de interimat este complet diferita fata de perioada de lucru a unui interim manager. Un interim nu preia functia nimanui, nu este angajat cu carte de munca in companie si pleaca dupa incheierea proiectului. In schimb, un interimar va avea aceeasi functie, acelasi salariu, preluand sarcinile postului vacant numai pe o perioada, pana se gaseste un inlocuitor”, sustine Daniela Necefor (foto), managing partner al firmei de executive search Total Business Solutions.

In afara confuziei generate de sintagmele asemanatoare de interimar si interim, interim managerul este deseori confundat cu managerul de criza.

Interim managerii si managerii de criza apar ca persoane providentiale, care poate scoate compania din orice impas financiar, indiferent de mediul economic. Actuala criza economica a demonstrat insa ca existenta unor astfel de manageri este serios pusa la indoiala, mai ales intr-o Romanie in care expansiunea economica a ultimilor ani inscauna peste noapte noi sefi. Climatul economic defavorabil a pus la incercare abilitatile de a conduce si de a recalcula liniile de business, iar managerii considerati buni si inainte de recesiune au facut fata.

“Nu avem manageri de criza. Cei care au rezistat au fost persoane capabile, care isi cunosteau foarte bine afacerea si care au luat decizia potrivita la timpul potrivit", spune Butunoiu.

Cu toate acestea, head-hunter-ul primeste din ce in ce mai multe cereri din partea unor fosti manageri care se recomanda ca fiind manageri de criza sau manageri interimari, numai pentru ca au trecut pe la varful companiilor din cateva industrii.

“Nu orice manager poate fi interim, incluzandu-i aici si pe cei foarte capabili. Un interim manager se formeaza dintr-un manager foarte bun care alege aceasta cale de dezvoltare a carierei sale si confirma valoarea ca interim”, adauga Fedorovici.

Ce a schimbat criza pentru interim manageri?

Ce a schimbat criza pentru interim manageri?Chiar si inainte de criza, interim manegerii erau o pasare rara in peisajul fortei de munca din Romania. Cu toate ca existau proiecte de dezvoltare gestionate de interim, companiile preferau sa angajeze propriii manageri, pe un salariu mai mic si pe o perioada nedeterminata. “O persoana din afara companiei are nevoie de timp pentru a se integra si pentru a cunoaste organizatia si piata. Are nevoie de cel putin doua luni de acomodare, iar acest timp costa foarte mult”, comenteaza Necefor.

Cu toate acestea, Advice Human Resources primea solicitari pentru pozitii de interim, astfel incat a adaugat acest serviciu in portofoliu. In anul 2009, nivelul cererilor a inregistrat o usoara crestere, pe fondul flexibilizarii managerilor care acum incep sa inteleaga si sa adopte solutia interimatului.

In anii trecuti expansiunea economica crestea numarul solicitarilor pentru interimi. Acestia preluau programe sau proiecte de dezvoltare, acopereau functii sau linii de business care se dezvoltau exploziv sau substituiau temporar un manager disparut dintr-o pozitie cheie.

Anul acesta principala preocupare a celor care solicita manageri interimi a fost aceea de salvare a firmei dintr-o situatie economica dificila.

Criza nu a schimbat nimic in profilul cautat pentru un interim manager si nici in privinta onorariului de recrutare. O influenta a venit din partea cresterii numarului de aplicanti interesati. Unii manageri intrerup colaborarea cu angajatorii lor, iar interimatul pare o solutie viabila sau, mai degraba, un compromis de moment.

“Criza a crescut numarul aspirantilor la statutul de interim manager. Dintre acestia foarte putini au confirmat. De fapt, foarte putini dintre cei care aplica la o pozitie de interim manager sau isi exprima intentia de a fi considerati primesc o invitatie pentru a intra in detalii”, conchide Fedorovici.