1 / 5

Trimestrul trei a adus reduceri de volum in recrutare

“Nivelul de ofertare este la un minim absolut al ultimilor ani. Pentru toamna 2009 nu estimez o revigorare a pietei fortei de munca. Ne putem astepta la cel mult o ameliorare a situatiei prezente pentru ca inca ne adaptam noilor conditii macroeconomice. Criza a avut un efect de domino si cred ca va dura pana cand vom simti reveniri ale sectoarelor mai grav afectate”, afirma Loredana Ladunca, general manager al companiei LCL Financial Recruiting, specializata in recrutarea pentru piata financiar-bancara.

Tabloul pietei fortei de munca pe perioada verii oglindeste efectul de domino generat de pietele afectate de criza. Chiar daca in trimestrul al doilea recrutarea a avut ceva mai multe proiecte decat la inceputul anului, majoritatea pozitiilor au vizat inlocuiri. In luna iunie s-au inregistrat ultimele zvacniri inaintea linistii asternute in vara. Recruiterii sustin ca surplusul de oferte in primavara a avut la baza atat nevoia managerilor de a suplini cu personal nou, mai putin pretentios si mai bine calificat, angajatii disponibilizati masiv in primele trei luni, cat si necesitatea de a recruta pentru cele cateva posturi nou create.

Odata restabilita organigrama, odata angajati cei mai potriviti oameni-cheie, organizatiile s-au reintors la starea de expectativa, caracteristica pentru inceputul anului, din punctul de vedere al recrutarilor.

“In al doilea trimestru, de bine, de rau, ne-am confruntat doar cu o scadere considerabila a volumelor proiectelor. Scaderi de peste 50% fata de alti ani. In trimestrul trei au fost cateva momente in iulie-august cand am avut si pauze totale, perioada in care strategia noastra a fost indreptata spre business development si networking, pentru a pregati terenul pentru inceputul lunii septembrie”, sustine Bogdan Toth (foto), general manager al firmei de recrutare HR4U.

Mirela Marinescu, recruitment director in cadrul APT Resources & Services - un nou intrat in top cinci cele mai mari companii de resurse umane dupa cifra de afaceri - sustine ca recrutarea a cunoscut un declin in volum de aproape 10% in T3 fata de trimestrul precedent. Putinele oferte de angajare au venit, cu precadere, din domeniile IT, farma, inginerie, costumer care, back-office, sales.

Ca si in trimestrele anterioare, seniorii au intaietate in fata proaspetilor absolventi cand se pune problema recrutarii chiar si pentru un post entry-level. Cererea pentru angajati experimentati este considerabil mai mare decat pentru tineri absolventi se explica prin preferinta angajatilor pentru obtinerea unor rezultate rapide de la noii angajati, fara sa fie nevoiti in prealabil sa seteze sesiuni de training si integrare in organizatie pentru acestia, conform Alinei Manole, senior HR consultant pentru compania de recrutare in IT, BrainSpotting.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri