1 / 4

Leasing-ul de personal - in scadere, dar inca pe val

„Companiile s-au orientat mai mult decat oricand catre reducerea si eficientizarea costurilor, operand restructurari in incercarea de a salva anumite linii de business sau chiar intreaga activitate. Pe acest fundal, s-a inregistrat o crestere a cotei de piata pe segmentul unor servicii de HR mai putin “exploatate”: outplacement, leasing de personal, outsourcing de servicii HR”, considera Corina Diaconu, managing director ABC Human Capital.

Chiar daca la sfarsitul anului trecut si inceputul anului 2009 angajarile au inghetat, iar proiectele de expansiune au ramas in expectativa, leasingul de personal a continuat sa isi mentina mare parte din terenul castigat inainte de criza. Companiile au preferat sa se lipseasca de persoanele angajate temporar pe baza de proiect sau de angajatii care sustineau linii de business neprofitabile, dar au pastrat majoritatea personalului in leasing. Aceasta alegere a insemnat, pentru firmele de resurse umane, sustinerea a aproape 80% din business – ponderea segmentului leasing-ului de personal in cifra de afaceri a companiilor.

Pentru subsidiara locala a companiei de resurse umane Lugera & Makler, primul semestru de criza a adus o crestere a cifrei de afaceri cu 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Din totalul cifrei de afaceri, cotata la 18,4 milioane de euro in 2008, leasing-ul reprezinta aproximativ 80%, conform HR operational manager Florin Ochiana.

„In prezent, avem in jur de 3.300 de persoane in leasing. Numarul a scazut usor fata de anul trecut, din cauza contextului economic nefavorabil, insa a inceput sa creasca din al doilea trimestru din acest an. Atunci cand companiile si-au restructurat bugetele si,
implicit, personalul, primii oameni la care s-a renuntat au fost cei cu contracte de munca temporara”, explica Ochiana.

Leasing-ul de personal reprezinta o pondere importanta – 85% - si in business-ul grupului Aims (Aims Human Capital Romania, Aims Timisoara si Aims Services), cifrat in primul semestru la 2,78 milioane de euro, in scadere cu aproximativ 11% fata de aceeasi perioada a anului 2008.

Inchirierea de personal pare sa fie pe val pentru Aims, care a constatat o crestere a numarului de angajati in leasing cu 6% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In prezent, 340 de angajati lucreaza in leasing, potrivit Marianei Bazac, din cadrul Aims.

Codul Muncii stipuleaza ca angajatul in leasing este, de fapt, un angajat cu carte de munca pe statele unui agent de munca temporara - o companie care inchiriaza forta de munca. Practic, companiile care ofera aceste servicii sunt cele care imprumuta contra cost personalul pe o perioada determinata de timp. Companiile - in special multinationalele - au nevoie de un numar suplimentar de angajati, mai ales cand inregistreaza nivele fluctuante ale activitatilor sau cand trebuie sa suplineasca angajatii plecati in concediu.

Potrivit Codului Muncii, un contract de munca temporara are aceeasi valoare ca si contractul pe durata nedeterminata, acordand vechime in munca si impunand aceleasi obligatii financiare, atat angajatorului, cat si persoanei angajate.

Avantajele obtinute de companiile care apeleaza la acest serviciu tin de eficientizarea procesului de angajare si manageriere a contractului cu angajatul. Contractul de munca ramane la firma de recrutare, iar statul de plata al angajatului si cheltuielile conexe revin inchiriatorului.

In plus, compania are suficient timp sa isi cunoasca angajatii in leasing, si, de multe ori, sa le propuna un contract de munca incheiat direct cu compania. Conform estimarilor Cristinei Radulescu, country manager al liderului in recrutare Adecco, in vremuri economice stabile, un procent ridicat (60%) dintre angajatii in sistemul de leasing reuseau ca dupa una sau doua misiuni sa isi gaseasca un post de munca pe perioada nedeterminata la una dintre companii.

Acum, majoritatea firmelor sunt inca in expectativa, pana cand se vor vedea primele semne de redresare economica. “In multe situatii sunt sistate noile angajari, ba mai mult, firmele incearca cu deosebite eforturi sa reziste fara restructurari de personal. De aceea, s-au diminuat sansele de a fi preluati pe state de catre firmele client. Acestia solicita prelungirea contractelor de punere la dispozitie de personal pana la maximul de 18 luni prevazut de lege, urmand ca ulterior sa ia o decizie in privinta angajarii pe payrollul lor, afirma Bazac.

Dupa o diminuare a cererii de personal angajat temporar, cauzata de incertitudine si reasezari ale bugetelor, unele sectoare si-au revenit si in primavara anului in curs s-au reinceput angajarile. ”In prezent, situatia nu este una echilibrata - sunt sectoare care merg si sectoare care descresc in continuare”, apreciaza Ochiana.

Cele mai multe cereri de angajari in leasing vin din partea companiilor din automotive, FMCG si din servicii (bancare sau financiare).


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri