1 / 4

Cat muncesc romanii

Angajatii romani sunt cei mai muncitori din Europa, cu 41,8 ore lucrate pe saptamana, conform unui studiu al Eurofound, publicat in vara acestui an.

Cu alte cuvinte, romanii efectueaza cu aproape doua ore mai mult decat numarul mediu de 40 ore pentru un program saptamanal. Un alt studiu intocmit de compania de calcul salarial PayLogic sustine ca angajatii au efectuat in luna august un numar cu 82% ore suplimentare mai mult fata de inceputul anului, dar cu 74% mai putin decat in aceeasi luna din 2008.

Scaderea volumului de munca pe durata unui an (august 2008-august 2009) este cauzata de disponibilizarile pe fondul crizei, ceea ce au dus la un numar mai mic de angajati, si deci la mai putine ore suplimentare, calculate la nivel de populatie.

Insa cresterea volumului de munca pe prima jumatate a acestui an indica o alta realitate: pentru cei ramasi pe piata fortei de munca sarcinile de serviciu le-au fost suplimentate, si astfel acestia au de munca mai mult decat in 2008.

Cu toate acestea, specialistii in resurse umane sustin ca doar o mica parte dintre salariati sunt recompensati corespunzator pentru timpul stat la birou.

„Peste 50% dintre companiile din Romania nu remunereaza orele suplimentare efectuate de angajati. Angajatorul remunereaza rezultatele si programul de 8 ore, insa nu cantitatea de ore suplimentare efectuata fara legatura cu rezultatele aduse de angajat. Deci mai degraba are loc o rasplata a unor rezultate suplimentare, cu performanta (crestere cifra afaceri) decat o remunerare a unor ore suplimentare”, afirma Aura Cadis, consultant in cadrul companiei Horvath & Partners.

Desi nu exista un studiu cu privire la numarul de angajati care afirma ca nu isi primesc orele libere sau plata pentru orele suplimentare, un sondaj efectuat la jumatatea anului trecut poate fi concludent si pentru ceea ce se intampla cu munca suplimentara in perioada de criza.

Astfel, in 2008, doar 17,1% dintre participantii la sondajul efectuat de site-ul de recrutare BestJobs au declarat ca le sunt platite intotdeauna orele suplimentare, in timp ce 15,8% spun ca doar ocazional sunt recompensati de catre patroni pentru ca lucreaza zilnic peste program. Cei mai multi dintre ei - 56,8% - au afirmat ca niciodata nu li s-au platit orele suplimentare.

“Situatia este oarecum aceeasi si in acest an. Nu am sesizat schimbari la acest capitol in 2009 fata de anii anteriori. Companiile care nu plateau inainte, nu platesc nici acum. Si cele care plateau si-au mentinut politica in cazul in care nu au avut probleme de lichiditate majore. Agentiile de stat insa si-au mai redus plata orelor suplimentare”, spune Cadis.

Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) sustin ca asemenea cazuri sunt foarte greu de depistat intrucat multi angajati nu fac plangeri impotriva patronilor pentru neplata orelor suplimentare. Cele mai multe firme sanctionate pentru aceste nereguli in 2008, de inspectorii de munca, activeaza in constructii, servicii, comert si confectii.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri