1 / 5

Cum se avansa in functie inainte de criza

“In perioadele de regres (cu atat mai mult in perioadele de criza), numarul celor promovati intr-o companie scade substantial, fara insa a se reduce la zero. Pentru ca o companie sa fie sanatoasa trebuie intotdeauna sa existe un raport optim intre numarul celor care ocupa pozitii de conducere si numarul celor are ocupa pozitii de executie”, afirma Sorin Faur, HR Manager BDO Romania si membru HR Club.

Desi procesul de promovare nu a fost stopat cu desavarsire, numarul celor care avanseaza in functie in aceasta perioada este incomparabil mai mic cu cel inregistrat inainte de criza. Potrivit specialistilor in resurse umane, expansiunea economica efervescenta din anul 2007 si jumatatea anului 2008 a lasat cale libera promovarilor facute “peste noapte”.

Pentru fiecare linie de business dezvoltata, pentru crearea sau segmentarea oricarui departament, cate un angajat era avansat ca manager, chiar daca acesta nu avea experienta, pregatirea si vechimea ceruta de nivelul functiei. “Din cauza deficitului de talente in piata si a costurilor de recrutare, practic, promovarile in functie, dublate de o crestere salariala semnificativa, erau o metoda de recompensare si retentie in companie”, afirma Bogdan Toth, manager general al firmei de recrutare HR4U.

“In trecut, multi angajati promovau pe criterii improvizate, subiective. De exemplu, un area sales manager promova dupa trei luni in pozitia de manager de vanzari pe regiune, si dupa inca un an ca manager de vanzari la nivel national”, detaliaza Toth.

Insa criza a sters cu buretele profiturile si rezultatele profesionale demonstrate in vremuri de crestere economica accentuata si a lasat pe drumuri peste 70% dintre managerii promovati peste noapte, in domeniul fervent al vanzarilor. Avansati artificial, acum acestia renunta la pretentia titulaturilor, si alearga chiar si dupa un post de simplu agent de vanzari, numai sa ramana ancorati in piata fortei de munca, potrivit lui Toth.

Citeste si alte articole publicate astazi in suplimentul
Wall-Street Careers:

Plus Discount angajeaza 170 de persoane pana la sfarsitul anului


Sales Consulting a contractat 272.000 de euro de la UE

Retentia executivilor, un plan neglijat de companii


SUA: Angajatii nu sustin managerii promovati in criza







Inapoi la articol

Setari Cookie-uri