Cum arata oferta de job-uri entry-level

Cum arata oferta de job-uri entry-level„Posturile entry-level exista inca in numeroase industrii: serviciile externalizate (ceea ce numim BPO sau SSC sau call-center) nu au fost afectate dramatic de criza si cresc inca, in IT se mai fac angajari, iar in vanzari, farma, asigurari, retail, FMCG inca se mai cauta personal fara o bogata experienta in munca. Daca vorbim de muncitori, atunci mai exista si companii de productie care fac angajari, de exemplu companii din automotive (furnizorii care livreaza echipamente pentru modele inca bine vandute) sau telecomunicatii”, afirma Florin Ochiana, HR operations manager al companiei de recrutare Lugera & Makler.

Chiar daca industriile ofertante pentru aceste tipuri de slujbe nu si-au inchis cu desavarsire portile, volumul de pozitii vacante a scazut semnificativ fata de anul 2008. “Numarul ofertelor in industriile care recrutau pentru aceste pozitii, au scazut cu 40% in acest an, potrivit Mirelei Marinescu", recruitment manager in compania de resurse umane APT.

Si site-ul de recrutare BestJobs, parte a Neogen, a raportat o scadere cu 40% a numarului de posturi vacante in segmentele entry-level si fara experienta. Similar, liderul pietei, eJobs, anunta la jumatatea acestui an o diminuare accentuata a anunturilor, chiar si de 50% in unele sectoare de activitate, lovite de criza.

In acelasi timp, targurile de cariera, o alta parghie folosita pentru gasirea unui loc de munca, au intrat intr-un con de umbra odata cu instalarea crizei.

BestFest, Banking Jobs, targ organizat de ASE in parteneriat cu Institutul Bancar Roman cat si editiile din provincie ale targului Angajatori de Top nu au mai fost organizate.

Initiate in principal pentru a atrage tinerii si a construi un brand de angajator pentru organizatii, Angajatori de Top, singurul targ de cariera desfasurat in aceasta toamna, a pus pe masa 1200 de job-uri atat pentru nivel mediu de experienta cat si pentru entry-level, cu 60% mai putin decat in anul precedent.

Angajarile demarate de companii in aceasta perioada sunt punctuale, acoperind nevoi stringente sau ocupand un post vacantizat de plecarea unui alt angajat.

Liderul detasat in topul industriilor angajatoare entry-level este reprezentat de segmentul vanzarilor, cu 1650 de anunturi pe site-ul BestJobs, urmat de IT (699, Inginerie(428) si Serviciu Clienti(377).

In segmentul IT, unul dintre vedetele anului 2008, oferta de angajare pentru juniori a inregistrat o scadere de 80%, potrivit Ariadnei Sutac, manager HR al companiei de recrutare in domeniul IT BrainSpotting. “In plus, din datele disponibile in mediul online, se poate observa ca pozitiile de nivel junior pentru care se recruteaza reprezinta in jur de 5% din totalul posturilor disponibile”, completeaza Sutac.



Topul salariilor entry-level

Topul salariilor entry-levelPentru ultimul an, pe langa dificultatea in a gasi o slujba stabila, candidatii pentru posturi entry-level s-au confruntat si cu o alta realitate – salariile pentru acest segment au stagnat sau au scazut usor, in timp ce bonificatiile de performanta si alte beneficii extra-salariale aproape ca au disparut.

“Nivelul salarial a stagnat iar nivelul bonificatiilor pe baza de performanta a scazut mai ales datorita reducerii volumului de business. Daca vorbim despre beneficii adiacente salariului, acestea s-au redus simtitor sau chiar s-au anulat”, spune Mirela Marinescu. La nivelul pietei, remuneratiile fixe variaza intre 200 si 300 de euro, potrivit datelor furnizate de compania de HR Psihoselect.

In aceasta perioada, cei mai castigati par sa fie angajatii din IT, care ridica un salariu net cuprins intre 400 si 700 de euro, potrivit Ariadnei Sutac.

La mica distanta, angajatii in vanzari din multinationale primesc lunar 400 – 500 de euro net, la care se adauga bonusuri si comisioane, conform datelor furnizate de Ochiana.

“In vanzari, pe pozitia de entry level, partea fixa a salariului poate varia de la 700 lei (n. red. 160 de euro) pana la 1300 lei (300 de euro) net, schema de bonusare variabila depinzand de industrie, politica firmei, realizarile individuale”, sustine Marinescu.

Angajatii in cadrul prestatorilor de servicii de BPO (externalizare) reprezinta insa un caz aparte, din cauza fluctuatiei nivelului salarial in functie de competentele lingvistice.

“Ca si in anii trecuti si anul acesta limbile straine cantaresc foarte mult in favoarea tinerilor in cautare de un loc de munca. Sunt foarte apreciate limbile straine in general, cu atat mai mult cele putin cunoscute. Germana spre exemplu este o limba cautata si apreciata”, mentioneaza Cornelia Popa, din partea companiei de resurse umane Perspective Group.

Astfel, In BPO pozitia de entry level se plateste pornind de la 1200 lei (300 euro) si poate ajunge si pana la 2500 lei net (600 euro) daca se cer competente lingvistice deosebite.

Cum iti poti gasi o slujba entry-level

Cum iti poti gasi o slujba entry-levelFlexibilitate in negociere, pretentii salariale scazute si integrare rapida in mediul organizational – acestea par a fi punctele nevralgice ale tinerilor in cautare de un job entry-level. Obisnuiti sa sara de la un job la altul, trecand prin diverse industrii, o parte a tinerilor inca nu se pot conforma cu un loc de munca remunerat nesatisfacator raportat la cerintele lor, dar stabil.

„Fara indoiala ca evenimentele declansate in urma cu un an au schimbat si asteptarile angajatorilor si pe cele ale angajatilor. Primii au acum posibilitatea sa caute candidati mai minutios, fara sa mai faca multe compromisuri legate de fisa postului si fara presiunea deficitului de forta de munca, cresterile salariale s-au oprit sau chiar au regresat si, acolo unde exista, acopera nivelul inflatiei. Candidatii si-au mai redus din pretentii si au inteles ca e o perioada in care trebuie sa fie extrem de flexibili, de motivati si de stabili”, sustine Ochiana.

Evenimentele economice din ultimul an au indemnat la realism si la motivarea de a castiga postul pe care concureaza, potrivit Claudiei Indieca, managing partner al companiei de resurse umane Psihoselect.

Dupa recalibrarea asteptarilor in ceea ce priveste locul de munca, tinerii pot incepe cautarile pentru un post fara sau cu minima experienta in munca. Specialistii in resurse umane sfatuiesc tinerii sa inceapa cautarea prin fixarea unei liste a companiilor la care isi doresc sa lucreze. Pentru ca majoritatea organizatiilor au operat reduceri de bugete, exisa o probabilitate crescuta de a gasi oferte de angajare pe site-urile companiilor, care acum recruteaza intern.

O alta pista de urmarire a noilor oferte o reprezinta site-urile de recrutare, unde costurile mici pentru un anunt (intre 55 si 80 de euro) permit companiilor sa isi posteze ofertele.

Networking-ul si recompadarile interne pot, de asemenea, sa faciliteze angajarea, mai ales insituatia in care o cunostinta activeaza in respectiva companie.