Mai multe proiecte pentru vanatorii de manageri

Mai multe proiecte pentru vanatorii de manageriContractia pietei de la inceputului anului, usoara revenire din lunile de vara si cresterea numarului de proiecte in septembrie si octombrie impulsioneaza companiile de executive search sa creada intr-o recuperare economica rapida in anul 2010.

Dupa o scadere a numarului de noi proiecte in vara si in septembrie, compania de executive search Antal International Network a resimtit o infuzie de optimism spre sfarsitul toamnei. Activitatea companiei s-a intensificat, conform Irinei Vasile, country managerul companiei, care crede ca anul viitor va aduce o intrare in normalitate a mediului business.

“Decizia de a angaja manageri se leaga de planurile pentru anul 2010. Se doreste aducerea la conducere a persoanelor capabile sa creasca cifra de afaceri, chiar si dupa o perioada de stagnare a pietei”, sustine si Mihaela Scarlat (foto), executive researcher la Advice Human Resources, partener al EMA Partners International.

Desi la inceputul acestui an preconiza o scadere a pietei de executive search de aproape 75%, head-hunter-ul George Butunoiu si-a imbunatatit prognoza pe masura ce ne apropiem de anul urmator.

“Daca tragem linie acum - la aproape 11 luni trecute din 2009 – piata de executive search a inregistrat o scadere de 40-50% a numarului de proiecte”, afirma el.

Dupa o luna ianuarie prolifica, incheierea a 25 de proiecte in valoare totala de 300.000 de euro in aceasta vara, Butunoiu apreciaza ca firma sa, George Butunoiu Ltd, va incheia anul cu o cifra de afaceri cu 30% mai mica decat in 2008.

Similar, Advice Human Resources, care afisa o contractie de 30% a business-ului in vara, si-a largit in aceasta toamna portofoliul de clienti. “Cele mai multe cereri le-am primit spre sfarsitul verii, dupa perioda concediilor. In prezent, numarul cererilor este dublu fata de lunile iunie, iulie, august”, afirma Scarlat.

Proiectele companiei in aceasta toamna se axeaza pe cautarea unor noi manageri in industriile farmaceutica, FMCG, Oil&Gas sau Big 4, dar si in domeniul constructiilor. “Chiar daca acest sector a avut de suferit acut in prima jumatate a anului 2009, in prezent unele companii mizeaza pe cresterea vanzarilor”, continua Scarlat.

Pentru companiile de executive search Antal International Network si Alexander Huges valul de noi proiecte a fost resimtit mai puternic in a doua parte a toamnei. Conform Danei Patrichi, manager partner al Alexander Huges, birourile din Europa ale companiei au deja un numar sporit de proiecte in toamna si se asteapta la o revigorare a pietei in 2008.

Business-ul vanatorilor de manageri isi revine din amorteala




Toamna se numara executivii

Toamna se numara executiviiCresterea activitatii, sustinuta de companiile de executive search, se oglindeste in cele aproape 50 de miscari, urmarite de Wall-Street, la nivel de top management petrecute in ultimele doua luni.

Cea mai mare mobilitate pe piata a top managerilor se regaseste in domeniul financiar-bancar, unde au avut loc peste 10 permutari in aceasta toamna. Pe locul al doilea se situeaza retail-ul, cu 7 inlocuiri de manageri, si FMCG - cu cinci.

Desi head-hunterii au avut circa 70% proiecte de inlocuire in functie, cu aproape jumatate mai mult decat in anii 2007 si 2008, este greu de spus cati manageri au ales sa plece voluntar si cati au fost concediati.

“Credem ca majoritatea la nivel de "board" (n. red. conducere) vor sa plece intr-adevar pe fondul neintelegerilor sau al atmosferei foarte proaste, datorate masurilor luate pe fondul actualei crize. In acest context sunt insa si destul de multi mid-manageri si manageri de top care sunt "vizati" de sefii lor sau de patroni. Motivul este, de regula, pachetul lor mult prea mare "mostenit" din vremurile bune, vizavi de realitatea de acum, in care flexibilitatea oamenilor-cheie e vazuta ca fiind colacul de salvare, trebuie sa oferi mult mai mult si cu pretentii mai reduse pe cat posibil”, afirma Vasile.

Recrutarile din aceasta perioada, adica managerii anului 2010, contureaza cerinte si profile diferite de anii anteriori pe piata. La mare cautare acum nu mai sunt business developer-ii, cei care extindeau agresiv compania, aducand profituri rasunatoare in timp record. Anul viitor va fi anul managerilor echilibrati, care inteleg cum sa reduca cheltuielile fara a demotiva personalul si cum sa ridice compania pe o panta usor ascendenta, dar stabila.

“Este firesc ca, dupa aceasta perioada de criza acuta, companiile vor manageri cu experienta, care inteleg ce impact a avut criza asupra organizatiei si care sunt capabili sa gestioneze o companie intr-o piata post criza”, afirma Butunoiu (foto).

Managerii disponibilizati isi gasesc mult mai greu locuri de munca si accepta o oferta de chiar jumatate din venitul anterior, spun recruiterii.


Salarii in usoara crestere

Salarii in usoara crestereDaca in primul semestru al acestui an mercurialul salariilor executivilor inregistra scaderi de 12-15%, conform Danei Patrichi (foto), sefa Alexander Hughes, companiile adopta in prezent o strategie diferita.

“Nu s-au modificat indexari in lei a salariului fata de baza negociata in euro, in acest an. S-a continuat pe ideea cresterii partii fixe comparativ cu partea variabila. S-a recurs in multe companii, chiar cu renume, la somajul tehnic temporar. Nu as zice ca este o schimbare majora in politica salariala in ultimele doua luni”, detaliaza Vasile.

“Si eu am fost surprins sa constat ca, mai ales acum, pachetul salarial de intrare (n. red. negociat la angajare) al unui top manager nu a scazut. Dimpotriva, in unele cazuri, am sesizat si o usoara crestere a partii variabile a venitului”, afirma Butunoiu.

Cu toate acestea, head-hunter-ul recunoaste ca desi noii manageri sunt recrutati pentru un salariu comparabil cu cel al predecesorului lor, acestia vor trebui sa depuna mai multa munca si sa incerce afirmarea intr-un climat economic inca instabil. “Gasesc manageri care sa accepte acelasi salariu ca al predecesorului, insa companiile se orienteaza catre manageri cu experienta, mai performanti decat cei de dinainte”, adauga el.

In functie de dimensiunea companiei si de industria in care activeaza, un top manager in Romania poate castiga in jur de 3.000-4.000 de euro lunar, potrivit recruiterilor. Formula de calcul a salariului fix estimativ al unui manager depinde direct de cifra de afaceri a companiei. Astfel, in cazul companiilor cu cifra de afaceri de peste 60-70 de milioane de euro, un manager primeste in jur de 6.000-7.000 de euro remuneratie fixa.

La aceasta se adauga un bonus de performanta si pachet de extrasalarial de 30% din remuneratia fixa. In cazul antreprenorilor, procentul componentei variabile a venitului poate sari de 50%.

Cel mai mare salariu net lunar primit de un manager recrutat in 2009 pentru industria financiar-bancara de catre Butunoiu ajunge la 15.000 de euro. Pe langa remuneratia fixa, managerul, al carui nume nu a fost precizat, va primi si bonusuri lunare de performanta si motivare, care se pot ridica chiar si la o treime din castigul net.

Cei 15.000 de euro, cel mai mare salariu vazut de Butunoiu in criza, reprezinta doar 60% din cel mai mare castig lunar al unui manager recrutat in anul 2008, tot pentru sectorul financiar-bancar. “In anul 2008 am recrutat un candidat care a primit mai bine de 25.000 de euro pe luna”, afirma head-hunter-ul.

Irina Vasile afirma ca cel mai mare salariu net primit de un manager recrutat (Sr. Engineer) de Antal in acest an a atins cota de 7.000 de euro. Un interim manager expat si un CFO au negociat in jur de 4.000 de euro, suma la care se adauga si bonusul de performanta si alte beneficii extrasalariale.

Cu toate acestea, cifrele sunt un varf pentru piata salariilor, numai 10% dintre manageri putandu-se mandri cu astfel de sume lunare in buzunar. “Salariul depinde enorm de omul plasat, de dimensiunea companiei si de functia sa in organizatie. Nu este nimic standard si general in chestiunea salariilor”, explica Vasile.

Interim managerii – o rara avis supra-calificata si supra-platita