2009 - anul angajatilor seniori

2009 - anul angajatilor senioriCand valul crizei s-a propagat pana in Romania, la sfarsitul anului trecut, companiile au fost puse in situatia de regandi si redistribui bugetul alocat productiei si, implicit, pe cel destinat cheltuielilor cu personalul. Aceste decizii au stat la baza fluctuatiei ratei somajului, cifrata la 7,5% in luna noiembrie, comparativ cu 4,1% in aceeasi luna a anului trecut.

In acelasi timp, Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM) a raportat scaderi de aproape 50% ale numarului locurilor de munca disponibile, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In aceste conditii, recruiterii si-au construit portofoliile in functie de cererile companiilor stabile financiar, care au bugetat proiecte de dezvoltare si angajari de personal si a organizatiilor in care criza nu a redus la zero fluctuatia de personal specializat. In 2009 au prevalat cererile pentru angajati calificati, cu experienta, dificil de gasit intr-o piata instabila.

Sectoarele farma si retail au generat proiecte de recrutare pentru personal specializat in vanzari, sectorul IT&C a cautat in special programatori Java si C/C++ si web (PHP), in timp ce in domeniul farmaceutic medicii si reprezentantii medicali au fost cei mai cautati candidati.

Potrivit recruiterilor, cliseele vehiculate pe piata de resurse umane – si de cele mai multe ori adevarate in actuala situatie – sustin ca, pentru a supravietui crizei, o persoana va avea intotdeauna nevoie de ingrijire medicala – de medici si de medicamente vandute de catre reprezentantii medicali, in timp ce o companie va miza pe experti in IT&C, care sa asigure suportul logistic, si de oameni competenti in vanzari, care sa aduca aport firmei.

Pe langa aceste aspecte, un rol important au si asa-numitele soft-skills: abilitatile de comunicare, de prezentare, lucru in echipa, capacitate de organizare si coordonare etc. “Acestea au greutate mai ales atunci cand este vorba de pozitii ce presupun interfata cu clientii (job-urile de suport IT, de exemplu) sau pozitii de nivel senior, care interactioneaza in mod direct cu managementul companiei sau reprezentanti ai clientilor / furnizorilor”, afirma Alina Manole, senior recruiter al BrainSpotting, companie specializata in recrutari in domeniul IT.

Experienta in vanzari, un atu in recesiune

Experienta in vanzari, un atu in recesiune“Posturile de vanzari, indiferent de ciclurile de criza sau de crestere economica, reprezinta o componenta esentiala a oricarui sistem economic. Cu atat mai mult acum, cand talentul de vanzator este la mare pret”, sustine Claudiu Ciortea, managerul companiei de recrutare Talent Stream.

Strategia de reasezare pe piata a companiilor a tintit catre cresterea volumului de vanzari si imbunatatirea relatiilor dintre clienti si companie.

Astfel, mai ales in industriile FMCG si retail, unde amorteala de pe piata a fost mai slab resimtita, oamenii de vanzari cu experienta de 3-5 ani au avut parte de cele mai multe interviuri de angajare.

Proportia crescuta a proiectelor in sectorul vanzari a dat insa batai de cap recruiterilor. Intrati pe piata fortei de munca intr-o perioada infloritoare economic, majoritatea specialistilor in vanzari nu au fost nevoiti sa demonstreze abilitati competitionale specific, mai ales ca puteau atinge tinte de vanzari cu suficienta usurinta. Un specialist in vanzari cu experienta si rezultate peste media pietei era vanat si supralicitat de companiile angajatoare, care ar fi plusat un salariu cu 30% mai mare, doar pentru a-l achizitiona.

Acum, la mai bine de un an de la instalarea crizei, pe o piata in scadere, abilitatile multor specialist in vanzari lasa de dorit, potrivit recruiterilor.

In cazul specialistilor validati in piata, angajati ai marilor corporatii, recrutarea pentru o alta companie este mult ingreunata de reticenta afisata de candidat cand vine vorba de a parasi un loc de munca stabil, pentru un salariu mai mare.

“Am avut si cazuri in care a fost refuzat un salariu mare, dar am avut si situatii in care angajatorii au oferit salarii sub nivelul ultimului salariu al candidatului. Daca pana anul trecut oamenii isi schimbau locul de munca mai mult pentru oportunitati de evolutie profesionala, multi o fac acum doar cand isi simt amenintat locul de munca”, spune Ciortea.

Salariile angajatilor in vanzari variaza in functie de dimensiunea firmei, de domeniul de activitate si de valoarea vanzarilor, din care angajatul are dreptul la un comision inainte stabilit. In linii mari, remuneratia (partea salariala fixa, plus comisionul din vanzari) variaza intre 500-600 de euro net pe luna pentru agentii de vanzari si poate ajunge la 2.000 de euro lunar pentru posturile cu acoperire regionala sau nationala, afirma Ciortea.

Cu toate ca specialistii in vanzari tintesc catre o remuneratie lunara superioara salariului mediu pe economie, de 350 de euro, angajatorii au restrans volumul training-urilor sau bugetele pentru cursuri de specialitate si chiar MBA-uri, sustin recruiterii.

Reprezentantii medicali, cap de afis al recrutarilor din farma

Reprezentantii medicali, cap de afis al recrutarilor din farmaPastrand specificul pietei si tendinta din anul 2008, reprezentantii medicali raman cei mai cautati angajati in industria medicala si farmaceutica, directie de recrutare care se va mentine si in anul 2010, potivit Monicai Craciun, specialist HR in cadrul companiei de consultanta in management si marketing farmaceutic Expand Health.

Reprezentantul medical este responsabil de promovarea medico-stiintifica a produselor farmaceutice catre medici si farmacisti – factori de decizie in initierea tratamentului medicamentos. Acestia au ca majora responsabilitate vizitele periodice la personalul medical si farmaceutic si organizarea evenimentelor stiintifice cu caracter informativ. Profilul candidatului pentru pozitia de reprezentant medical reuneste abilitati excelente de comunicare, relationare si persuasiune, responsabilitate si capacitate buna de invatare.

Daca in perioada 1990-2000 angajatorii farma solicitau absolventi de studii medicale sau farmaceutice, trendul actual vizeaza si absolventi de studii superioare umaniste si conexe, ca urmare a reorientarii partiale a absolventilor de studii medicale catre practica clinica, potrivit specialistului Expand Health.

Pentru reprezentantii medicali care nu au experienta in munca, salariul fix variaza intre 20 si 22 de milioane de lei vechi (aproximativ 500 de euro). “In cazul celor cu experienta de un an, salariul de baza variaza in jurul a a 28 de milioane, iar pentru cei cu multi ani in campul muncii se poate ajunge la 1000-1.500 de euro pe luna. De exemplu, avem reprezentanti medicali nisati pe domeniul oncologic, foarte putini pe piata, care trebuie motivati sa ramana in companie”, spune Craciun.

Raportat la reperele salariale ale anului trecut, recruiterul sustine o conservare a nivelului salarial net, suplimentarea veniturilor realizandu-se numai prin atingerea unor niveluri de performanta remunerate prin comission.

Reprezentantul Expand Health- firma care colaboreaza pe proiecte de outsourcing, recrutare si training cu peste o treime dintre cele aproape 350 de companii de pe piata Farma - afirma ca angajatii din domeniu isi pot mari veniturile prin castigarea unor bonusuri de performanta in valoare de 90% din salariul de baza, acordate odata la trei luni.

Cu toata aparenta stabilitate a sectorului, angajatii din Farma sunt precauti cand se decid sa isi aleaga un nou loc de munca. Fluctuatia de personal, cu valori chiar si de 30% in 2008, s-a domolit in acest an, nedepasind pragul de 10%.

Cele mai cautate profesii in industria financiar-bancara

Cele mai cautate profesii in industria financiar-bancaraDesi industria financiar-bancara a sistat recrutarile de volum demarate in anii 2007-2008, cand bancile se extindeau la nivel national prin zeci de agentii, criza a adus o noua oportunitate pentru candidatii cu putina experienta in piata fortei de munca. Fata de alte industrii, in banci, reversul medaliei pentru angajarile pe posturi de ofiteri de credite, a constat in necesitatea de ofiteri de colectare credite, odata cu innasprirea conditiilor economice.

“Cele mai cautate pozitii in industria financiar-bancara nu au fost neaparat cele de specialisti, ci mai degraba pozitiile pe entry-level pentru colectare, analiza sau vanzari directe sauindirecte. Au existat cereri si pentru pozitii de middle-management si specialisti, mai putine la numar. Cei mai cautati candidate au fost specialisti colectare, specialisti in IT si resurse umane, si risk controller”, afirma Florin Ochiana, HR operations manager al companiei de recrutare Lugera & Makler.

Potrivit lui Ochiana, salariile din industria financiar-bancara pleaca de la nivelul de 700-800 de euro net pe luna, si pot ajunge la peste 2.000-2.500 de euro lunar, daca vorbim de specialisti seniori.

In cazul angajatilor cu putina experienta in domeniul bancar, axati pe partea de colectare a datoriilor, remuneratia neta lunara poate scadea sub pragul de 500 de euro, insa comisioanele primate din valoarea recuperarilor pot creste venitul unui angajat cu pana la 50%.

Loredana Ladunca, managerul firmei specializata in recrutare pentru domeniul financiar-bancar LCL Financial Recruting, sustine ca valoarea neta a remuneratiei a inregistrat o scadere de pana la 20% in anul 2009, comparativ cu anul trecut, in functie de pozitia in cauza.

Pentru manageri de risc, auditori interni si financial controlleri, salariile variaza intre 1000 si 2000 de euro, in functie de pozitia candidatului dar si de remuneratia primita la slujba anterioara. “Un astfel de angajat are intre 28-32 ani, cunostinte in domeniile legal si financiar sau experienta in Big Four sau alte institutii financiare. Pentru ca numarul acestor specialist este limitat, recrutarea se face numai folosind tehnici de head-hunting si networking”, sustine Ladunca.

Ochiana este de parere ca o angajare pentru un astfel de post se produce numai daca angajatului I se ofera un pachet salarial si de extra-beneficii mai mare decat la fostul loc de munca sau daca brandul angajatorului este atat de puternic incat sa atraga forta de munca cu experienta, chiar si in criza.

“Mutarea de la un loc de munca la altul presupune automat si un pachet de beneficii mai consistent. Nu mai vorbim de maririle din anii precendenti, evident. In conditiile actuale, mai intervin si soliditatea angajatorului si perspectivele pe termen lung, ca factori importanti. Un specialist care activeaza intr-o banca unde viitorul este putin nesigur se va muta relativ usor intr-o alta mai trainica, sustinuta eventual de un actionat international puternic”, explica Ochiana.



Informaticienii, pe val si in 2009

Informaticienii, pe val si in 2009Cei mai cautati specialisti IT in 2009 au fost administratorii de sistem (Linux / Unix), programatorii Java, C++, administratorii de aplicatii, precum si programatorii web (PHP), potrivit Vivien Untaru, directorul general al companiei specializate in recrutarea IT VON Consulting.

Totusi, o cerere accentuata au avut si pozitiile care presupuneau specializari mai rare sau un nivel de expertiza avansat (ex. Sap Basis Consultant, Solution Architect, Hardware Development Engineer, Datacenter Operations Specialist, Information Security Specialist etc.), potrivit Alinei Manole, de la BrainSpotting.

Astfel, in functie de gradul de reponsabilitate si libertate acordat de fiecare companie angajatoare, programatorul este reponsabil in primul rand cu activitati de codare, dar si analiza tehnica, testare, comunicare cu clientul sau, daca este cazul, coordonare de activitati sau membri ai echipei.

Un administrator de sistem (Linux/UNIX) are in reponsabilitatea sa administrarea totalitatii sau a unei parti dintre sistemele de tip Linux sau UNIX aflate in utilizarea angajatorului. De obicei, acesti specialisti se ocupa si de acordarea de suport utilizatorilor de astfel de sisteme, fie in mod individual sau in colaborare cu alti membri ai echipei, in functie de dimensiunile companiei.

In mod similar, administratorii de aplicatii au ca focus tot activitati de administrare si suport, insa axate pe aplicatiile utilizate de angajator. In aceasta ultima situatie, specialistul aflat in aceasta pozitie poate fi responsabil si de relatia cu departamentul de suport al furnizorului extern.

“In ceea ce priveste pozitiile cu grad mai mare de specializare specificul acestora este fie experienta in dezvoltarea sau administrarea unor produse foarte complexe, fie cunoasterea foarte buna a unor standarde, proceduri si procese IT de mare importanta pentru angajator (cum este cazul unui Information Security Specialist) sau combinatii de mai multe abilitati si cunostinte, obtinute prin experienta indelungata in domeniu –un Solution Architect trebuie sa aiba un background solid in dezvoltare software, experienta in realizarea de arhitecturi pentru solutii complexe de tip enterprise, dar si foarte bune abilitati de prezentare si comunicare”, explica Manole .

Pentru ocuparea acestor pozitii, candidatii au nevoie de minim doi ani de experienta, insa sunt companii care nu se aseaza la masa tratativelor cu candidate care au mai putin de cinci ani de experienta, afirma recruiterii. "Se foloseste mai degraba contactarea directa a candidatilor incadrati pe pozitii similare sau care dezvolta acelasi tip de aplicatii in cadrul unor companii concurente", spune Untaru.

Salariile nete pentru cei mai cautati informaticieni au scazut cu 10-30% in functie de marimea, domeniul de activitate al companiei si nivelul pozitiei. “Cele mai afectate au fost posturile de entry-level”, afirma Untaru.

Alina Manole cifreaza remuneratia neta primita de un programator cu exerienta medie in piata la 900 – 1500 de euro, in timp ce un solution architect poate ajunge si la un castig de 2000-3000 de euro net, daca a semnat contract cu una dintre marile companii furnizoare de servicii IT. “Pentru ca pe piata muncii din Romania nu exista inca o uniformizare a salariilor pe categorii de pozitii si nivel de experienta, intervalele mentionate sunt orientative si se aplica, estimativ, unei proportii de aproximativ 80% din totalul specialistilor incadrati pe pozitii de acel tip”, clarifica Manole.