1 / 4

2009 – anul incercarilor

Evenimentele economice si rasturnarile coordonatelor din piata fortei de munca au impins tinerii absolventi - cu cel mult o experienta minima in munca – spre agrearea unor solutii de compromis. Acestia aveau sa accepte salarii cu pana la 30% mai mici raportat la nivelul salarial din 2008, negociau aplicarea la un internship cand companiile taiau bugetul pentru extindere sau faceau cale intoarsa catre orasele natale, atunci cand orasele universitare au resimtit contractia de pe piata fortei de munca.

“Eu am absolvit o facultate de comunicare in 2009. Timp de cateva luni am aplicat pe site-urile de recrutare, cateodata chiar fara sa tin cont de faptul ca nu ma incadram in profilul candidatului ideal pentru oferta respectiva. Dupa aproape patru luni, am reusit sa ma angajez la o agentie de publicitate. A fost un noroc, pentru ca altfel eram nevoita sa ma intorc in Braila, orasul meu natal”, afirma M.S., absolventa a Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, din cadrul Universitatii Bucuresti.

Disparitia unor beneficii, negocierea la sange a pachetului salarial de intrare si apetitul pentru angajarea persoanelor cu experienta sunt numai cateva dintre efectele crizei care au imputinat sansele de intrare pe piata ale unui tanar absolvent, considera Bogdan Toth, general manager al firmei timisorene de recrutare, HR4U.

Criza a stopat crearea de noi locuri de munca, castigate de obicei de tinerii fara pretentii salariale si de cei cu chef de munca. Anunturile angajatorilor vizeaza acum pozitii de inlocuire, pentru care se cere experienta de cativa ani in munca si o perioada scurta de adaptare. Pentru aceste tipuri de job-uri, studentii fara experienta nu au multe sanse.

In plus, site-urile de recrutare eJobs si BestJobs anuntau in toamna scaderi ale ofertelor entry-level cu aproximativ 50%, respectiv 40% fata de aceeasi perioada a anului 2008. Aportul de oferte entry-level din perioada targurilor de job-uri a secatuit odata cu desfiintarea targurilor BestFest si Banking Jobs. Initiate in principal pentru a atrage tinerii si a construi un brand de angajator pentru organizatii, Angajatori de Top, singurul targ de cariera desfasurat in aceasta toamna, a pus pe masa 1200 de job-uri atat pentru nivel mediu de experienta, cat si pentru entry-level, cu 60% mai putin decat in anul precedent.

Astfel, rata de somaj in randul tinerilor a urcat in primul trimestru al anului 2009 cu 1,4% fata de 2008, ajungand la 19,6%, potrivit datelor Eurostat.

Pentru absolventii care au cautat in zadar un loc de munca, imprumuturile de la parinti pentru traiul zilnic sau pentru inscrierea la cursuri de master au ramas singurele optiuni. Cei care nu beneficiaza de suportul financiar al parintilor, au fost nevoiti sa se intoarca in orasele natale.

“Unii dintre proaspetii absolventi deja au luat drumul spre orasele natale. Daca ei nu au posibilitatea sa-si continue studiile cu un master sau nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca prin care sa se sustina din punct de vedere financiar in orasul universitar, vor fi nevoiti sa se indrepte catre zonele de origine. Acolo inca mai pot avea sustinere din partea parintilor”, considera Adriana Badescu, managing partner al firmei timisorene de resurse umane A&C Consulting Centre.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri