1 / 4

Exodul fortei de munca romanesti se va accentua in 2010

„Aritmetica este clara in privinta Romaniei: disponibilizari masive si absenta totala a alternativelor - hemoragia fortei de munca. Cum tarile din Europa sunt pe o panta economica ascendenta si noi pe una descendenta este clar cine merge in sus. Sunt sanse mari ca migratia persoanelor in activitate sa se transforme in principalul plan de cariera al romanilor in urmatorii ani, astfel incat sa repetam exemplele Turciei sau Serbiei din ultimii 40 de ani”, sustine Marius Girlea, general manager al site-ului jobsinro.ro si membru HR Club.

Desi in 2009 nivelul de trai si castigurile angajatilor romani din strainatate s-au schimbat fortat sub amprenta crizei economice mondiale, iar castigurile trimise in tara s-au injumatatit - in primele sase luni ale anului trecut romanii varsasera la PIB 1,77 miliarde de euro, cu 45% mai putin decat in aceeasi perioada a anului 2008 - putini au optat pentru reintoarcerea in tara.

“Primim foarte putine CV-uri de la romanii care lucreaza in strainatate, sub 5%. Persoanele care se intorc sunt foarte putine si o fac in cea mai mare parte avand un job oarecum securizat anterior revenirii in tara. Aceasta in cazul candidatilor cu studii superioare. Ceilalti considera intoarcerea ca un intermezzo la sejurul in strainatate. Mai ales daca functioneaza intr-o activitate sezoniera”, adauga Girlea.
.
In plus, anul trecut, 350.000 de romani au plecat la munca in strainatate, cei mai multi preferand sa se angajeze in agricultura, hoteluri, restaurante sau in domeniul medical, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Daca in 2008, cand criza abia incepea in Romania, peste 52.600 de persoane au plecat prin ANOFM, anul trecut, numarul acestora a depasit 100.000, dintre care aproape 1.000 prin reteaua EURES – portalul mobilitatii europene pentru ocuparea fortei de munca. In acest moment, site-ul EURES afiseaza peste 660.000 de posturi vacante, pentru care sunt inregistrate aproape 400.000 de CV-uri.

Exodul de romani va continua si in acest an, in principal din cauza lipsei de oferte de angajare pe piata locala, cat si a insecuritatii locului de munca sau a remuneratiei mici, in comparatie cu oferta angajatorilor europeni, potrivit recruiterilor.

In opinia lui Ovidiu Vilceanu, general manager al companiei de recrutare Sales Consulting, romanii raman agatati de slujbele din afara din motive strict financiare, acestia nedorindu-si o relocare permanenta acolo, din moment ce investesc castigurile in construirea de locuinte in Romania.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri