1 / 4

Martie ultima luna pentru a aplica in strainatate

Dupa anul de criza 2009, cand piata fortei de munca pentru tinerii absolventi s-a contractat puternic, tinerii considera studiile in strainatate o dubla oportunitate – pe de o parte, isi largesc paleta de diplome si cunostinte, iar pe de cealalta parte, stau la adapost sigur pana cand efectele crizei asupra pietei muncii se vor domoli.

“In aceasta luna voi aplica la o universitate din Stockholm, in Suedia. Mi-am intocmit deja dosarul de admitere si voi urma studii de comunicare acolo, insa sper sa obtin o bursa de studii pentru a putea acoperi cheltuielile”, afirma Elena B., absolventa a Facultatii de Litere, in cadrul Universitatii Bucuresti.

Lunile ianuarie, februarie si martie reprezinta datele-limita la care atat facultatile de peste ocean, din Statele Unite ale Americii, Australia, cat si cele din Europa asteapta dosarele cu informatii pentru admiterea in anul universitar 2010-2011.

In anii 2004-2007, circa 85.000 de romani au ales sa studieze in strainate in perioada 2004-2007, potrivit unui studiu realizat de Educativa.

Analiza a fost realizata atat pe baza unor date ale UNESCO, cat si pe baza informatiilor din piata locala. “Din pacate, nu avem date mai recente. Cu siguranta insa ca numarul romanilor care au ales sa mearga la studii in strainate in ultimii ani a crescut”, afirma Bogdan Kochesch, Business Development Manager in cadrul grupului Educativa.

Pentru a se inscrie in procesul de admitere al unei universitati straine, romanii trebuie sa hotarasca ce tip de studii si ce universitate urmaresc cu cel putin un an inainte de trimiterea dosarului, apreciaza atat consilierii de la Educational Advising Center, in cadrul biroului Fulbright in Romania, cat si grupul de studenti romani in SUA, fondatori ai site-ului studiazainsua.com.

In plus, acestia trebuie sa studieze cu atentie oferta burselor pentru studentii internationali si sa urmareasca ce procent de studenti internationali a admis universitatea in ultimii 3-4 ani. Consilierii sustin ca absolventii romani au sanse mari de a primi o bursa de studii numai daca isi aleg cu atentie universitatile, asa incat sa se potriveasca ca o manusa pe cerintele acestora.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri