Companiile bugeteaza cresteri salariale de maxim 10%

Companiile bugeteaza cresteri salariale de maxim 10%In ciuda crizei, mai sunt si companii care vor mari salariile angajatilor. Ce-i drept, nu va fi vorba de cresteri in masa, iar domeniile IT si financiar vor fi printre cel mai bine rasplatite.

„Ca tendinta generala, salariile vor prezenta cresteri intre 5% si 10%, in medie, mai ales in companiile multinationale, care au prevazute astfel de salturi din dorinta de a pastra angajatii motivati chiar si in vremuri de criza”, afirma Florin Ochiana, HR operations manager al companiei de resurse umane Lugera & Makler.

Si Ovidiu Vilceanu, general manager al companiei de resurse umane Sales Consulting, cu birouri in Cluj si Bucuresti, anticipeaza o tendinta de crestere a salariilor, in marja 5-7% la nivelul intregii piete. Pe langa majorarea salariului fix, angajatii romani vor avea parte in acest an de o valoare si mai crescuta a venitului, provenita din regandirea pachetului de compensatii si beneficii, potrivit lui Vilceanu.

“Cu toate ca salariile fixe si veniturile vor inregistra o crestere in comparatie cu anul 2009, nu va mai exista o industrie “de varf”, asa cum era in 2008 cea financiar-bancara, care sa acorde mariri salariale atat de mari incat sa ridice artificial nivelul salarial national”, spune el.

In 2009, aproximativ 70% dintre companiile prezente pe piata romaneasca au operat cresteri salariale, fata de doar 60% dintre organizatiile din sistemul financiar-bancar, potrivit unui studiu PwC. Pentru 2010, sistemul bancar va creste nivelul salarial cu 5,5% fata de anul trecut, incercand sa se pozitioneze deasupra ratei inflatiei.

Cresterile prognozate pentru sistemul bancar se situeaza la mijlocul clasamentului majorarilor salariale pe industrii, unde in top se situeaza companile din sectorul IT&C, outsourcing (n. red. externalizare de servicii) si farma.

“Vorbim mai ales de companii din domeniile IT si financiar, inclusiv din centrele de servicii financiare. Daca industria Farma se situa la acelasi nivel fata de anii trecuti, si acolo ar putea fi acordate mariri de salarii. Si companiile din productie ar putea majora salariile, daca se relanseaza cererea”, crede Ochiana.

Recruiterii estimeaza o crestere de pana la 10% pentru industria telecom, IT, in general, si farma, in timp ce retailul si sectorul FMCG (bunuri de larg consum) vor pastra un nivel al remuneratiilor similar cu anul trecut.

Comparativ cu anii dinaintea instalarii crizei, in anul 2010 un criteriu pentru cresteriile salariale consta in tipul de pozitie ocupat de angajat in companie. Daca in 2008 maririle salariale vizau nediscriminat toti angajatii, anul 2010 este un an al cresterii argumentate prin valoarea pozitiei cheie in organizatie si raportul target-performanta obtinut de angajat.

“Imi este destul de greu sa cred ca putem discuta la inceputul lui 2010 de mariri salariale in masa. Asta nu inseamna ca spre finalul anului in ultimele trimestre nu vor putea aparea industrii care si-au consolidat situatia economica bazata pe cerere si oferta”, mentioneaza Bogdan Toth, general manager al companiei de recrutare HR4U.



Managerii au parte de cresteri salariale simbolice

Managerii au parte de cresteri salariale simbolicePentru middle si top manageri, maririle salariale nete de pana la 20% acordate in ultimii ani vor fi inlocuite de bonusiri si beneficii extra-salariale acordate in functie de nivelul performantei si rata de indeplinire a obiectivelor.

„Tendinta este ca in acest an sa nu se mai mearga pe o crestere a salariului fix. Daca acest lucru se intampla, in cele mai multe din cazuri, vorbim de o crestere simbolica. Companiile se focuseaza pe acordarea bonusurilor in functie de performanta si a celor de loialitate”, afirma Mihaela Scarlat, consultant in cadrul companiei de executive search Advice – EMA Parteners.

Exceptia de la aceasta tendinta este valabila pentru managerii care renunta la actualul post si decid sa lucreze pentru competitie. In acest caz, Toth apreciaza ca managerii de top, cu performante demonstrate, recrutati prin metoda head-huntingului, pot primi cresteri salariale de pana la 10%, la noul loc de munca.

Pentru companiile din sectoarele mai putin afectate de criza, cum sunt IT&C sau sistemul financiar-bancar, cresterile anuale se vor cifra la 5-7%, in timp ce pentru managerii din auto, retail sau imobiliare, bonusurile de performanta vor face diferenta intre venituri, spun recruiterii.

Potrivit lui Toth, in industria automotive, doar middle managerii au sanse sa primeasca salarii mai mari in acest an. „ De exemplu, in departamentul de mentenanta, unde in 2009 s-a redus numarul angajatiilor pe fondul scaderii volumului de munca, volumul de proiecte a inceput sa creasca in primul trimestru al acestui an. Pentru a pastra motivat personalul care lucreaza in acest departament, angajatorii vor propune o marire salariala”, completeaza managerul HR4U.

Cele mai mari cresteri salariale, de pana la 7-8%, ar putea avea loc in companiile din domeniul FMCG si farmaceutic, potrivit Mihaelei Scarlat.

“Managerii vizionari au sanse sa-si sporeasca veniturile daca propun companiei solutii viabile, care sa sporeasca portofoliul de clienti si sa diminueze costurile. Se vobeste din ce in ce mai mult despre indicatori de performanta care, de exemplu, pentru un director de vanzari ar insemna: sporirea portofoliului de clienti, cunoasterea pietei, feedback pozitiv de la colaboratori, de la colegii de echipa, motivarea subalternilor etc.”, sustine aceasta.

Pozitiile cel mai bine remueerate in 2010 sunt cele de director general, director financiar, IT Manager, manager de vanzari si director de marketing.

Sfaturi pentru o negociere salariala reusita

Sfaturi pentru o negociere salariala reusitaArgumente bazate pe reusita profesionala, productivitate, situatia economica actuala a companiei angajatoare si media nivelului salarial in piata pentru job-ul ocupat - acestea sunt elementele-cheie ale fiecarui discurs pentru marire salariala, in opinia recruiterilor.

"Nu cereti o marire salariala decat daca este foarte bine argumentata. Sansele de a o primi difera in functie de companie, industrie, pozitie si gradul se specializare, grila salariala versus piata fortei de munca si, foarte important, performanta. Acestia nu sunt singurii factori determinanti in decizia de majorare salariala. Balanta se poate inclina in favoarea angajatului cu cat are mai multe argumente in sustinerea cauzei sale", spune Sorina Donisa, CEO al Grupului APT, companie care in anul 2008 a urcat in topul primelor cinci organizatii de resurse umane din piata locala, dupa cifra de afaceri.

Cererea salariala in actuala situatie economica este recomandata cand:

- este un angajat-cheie, pozitia pe care o ocupa avand legatura directa cu profitabilitatea companiei;
- pozitia ocupata necesita un inalt grad de specializare;
- angajatul demonstreaza performanta, dovedita in raportul de evaluare anuala, in concordanta cu indicatori prestabiliti;
- salariul oferit in piata pe un job similar sa fie mult peste ceea ce plateste in prezent compania;
- piata fortei de munca sa fie deficitara pe pozitia respectiva;
- exista buget pentru majorare si politica de resurse umane ce permit acordarea acestei mariri;
- majorarea sa nu creeze un dezechilibru in comparatie in raport cu alte job-uri aflate in aceeasi grila salariala.

Cele mai frecvente greseli facute de angajatii care intra pe usa sefului cu gandul la o marire salariala tin de modalitatea de argumentare, care poate aluneca inspre motivarea salariului mic in raport cu costul vietii sau cu nevoile angajatului.

"Multi angajati vin sa discute despre mariri salariale pentru ca au o rata mare la banca sau pentru ca li se pare ca salariul nu este suficient pentru nevoile lor de consumatori. Insa aceste argumente palesc intotdeauna in fata angajatorului, pentru ca acesta din urma nu are nici o vina ca angajatul a contractat un credit pe care nu il mai poate plati. Daca angajatii si-ar baza discursul pe ceea ce au ei de oferit companiei, pe performanta individuala si pe corelarea logica intre nivelul salarial al pietei si remuneratia proprie, atunci ar avea mai mult de castigat", conchide Vilceanu.