1 / 4

Companiile bugeteaza cresteri salariale de maxim 10%

In ciuda crizei, mai sunt si companii care vor mari salariile angajatilor. Ce-i drept, nu va fi vorba de cresteri in masa, iar domeniile IT si financiar vor fi printre cel mai bine rasplatite.

„Ca tendinta generala, salariile vor prezenta cresteri intre 5% si 10%, in medie, mai ales in companiile multinationale, care au prevazute astfel de salturi din dorinta de a pastra angajatii motivati chiar si in vremuri de criza”, afirma Florin Ochiana, HR operations manager al companiei de resurse umane Lugera & Makler.

Si Ovidiu Vilceanu, general manager al companiei de resurse umane Sales Consulting, cu birouri in Cluj si Bucuresti, anticipeaza o tendinta de crestere a salariilor, in marja 5-7% la nivelul intregii piete. Pe langa majorarea salariului fix, angajatii romani vor avea parte in acest an de o valoare si mai crescuta a venitului, provenita din regandirea pachetului de compensatii si beneficii, potrivit lui Vilceanu.

“Cu toate ca salariile fixe si veniturile vor inregistra o crestere in comparatie cu anul 2009, nu va mai exista o industrie “de varf”, asa cum era in 2008 cea financiar-bancara, care sa acorde mariri salariale atat de mari incat sa ridice artificial nivelul salarial national”, spune el.

In 2009, aproximativ 70% dintre companiile prezente pe piata romaneasca au operat cresteri salariale, fata de doar 60% dintre organizatiile din sistemul financiar-bancar, potrivit unui studiu PwC. Pentru 2010, sistemul bancar va creste nivelul salarial cu 5,5% fata de anul trecut, incercand sa se pozitioneze deasupra ratei inflatiei.

Cresterile prognozate pentru sistemul bancar se situeaza la mijlocul clasamentului majorarilor salariale pe industrii, unde in top se situeaza companile din sectorul IT&C, outsourcing (n. red. externalizare de servicii) si farma.

“Vorbim mai ales de companii din domeniile IT si financiar, inclusiv din centrele de servicii financiare. Daca industria Farma se situa la acelasi nivel fata de anii trecuti, si acolo ar putea fi acordate mariri de salarii. Si companiile din productie ar putea majora salariile, daca se relanseaza cererea”, crede Ochiana.

Recruiterii estimeaza o crestere de pana la 10% pentru industria telecom, IT, in general, si farma, in timp ce retailul si sectorul FMCG (bunuri de larg consum) vor pastra un nivel al remuneratiilor similar cu anul trecut.

Comparativ cu anii dinaintea instalarii crizei, in anul 2010 un criteriu pentru cresteriile salariale consta in tipul de pozitie ocupat de angajat in companie. Daca in 2008 maririle salariale vizau nediscriminat toti angajatii, anul 2010 este un an al cresterii argumentate prin valoarea pozitiei cheie in organizatie si raportul target-performanta obtinut de angajat.

“Imi este destul de greu sa cred ca putem discuta la inceputul lui 2010 de mariri salariale in masa. Asta nu inseamna ca spre finalul anului in ultimele trimestre nu vor putea aparea industrii care si-au consolidat situatia economica bazata pe cerere si oferta”, mentioneaza Bogdan Toth, general manager al companiei de recrutare HR4U.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri