Prima medie 230 de lei

Valoarea medie a primei de Paste va fi de circa 230 de lei, iar cele mai intalnite modalitati de recompensare ale angajatilor vor fi banii cash sau tichetele valorice/cadou.

“Aproximativ 59% din firmele intervievate au declarat ca vor acorda prime de Sarbatori in anul 2010. Este de notat o crestere cu aproximativ 5% a numarului de companii care mizeaza pe aceste prime, comparativ cu anul trecut”, spune Cristian Udrescu (foto), CEO Paylogic, companie care ofera servicii de externalizare a calculului salarial. Paylogic a intervievat 86 de companii din mediul privat, pentru a lua pulsul angajatorilor care acorda sau nu prime de Paste salariatilor.

Compania a evidentiat ca firmele care isi recompenseaza angajatii in perioada de Paste sunt din industrii ca farma, financiar-bancar si IT&C.

“Desigur ca vom gasi companii care acorda prime de Paste in toate sectoarele si industriile, insa acestea nu sunt o regula, ci, mai degraba, o exceptie”, mentioneaza Udrescu.

In sectorul financiar-bancar, companiile au strategii diferite in privinta primelor de Paste. In vreme ce BT Asigurari acorda recompense mai mari decat anul trecut, Cetelem a decis sa nu mai acorde salariatilor prime de Paste.

Exista si companii care nu acorda prime de Paste in bani, ci sub forma de tichete valorice sau produse. Una din acestea este producatorul de materiale de constructii Baumix, care are circa 80 de salariati.

“Prima de Paste de anul acesta va fi acordata fie sub forma de tichete cadrou, fie cash, dar nu va depasi 100 de lei si o jumatate de miel per angajat”, spune Lucia Dumitrescu, HR Manager Baumix.

Tichetele achizitionate de companii si acordate salariatilor de Paste, in limita sumei de 150 lei per beneficiar, sunt deductibile fiscal si scutite integral de plata taxelor si impozitelor salariale si patronale.

In acest fel, companiile isi pot permite mai usor sa acorde un stimulent salariatilor, inregistrand economii de pana la 50% in costurile totale, potrivit reprezentantilor Accor, unul dintre cei mai importanti emitenti de tichete pe piata locala.

In anii anteriori instalarii crizei, primele de Paste contineau tichete cadou, de multe ori dublate de acordarea unui procent din salariul net al angajatului.

Doar 18% din companii si-au permis in 2009 sa acorde prime fixe de Paste, cu o valoare medie de 350 de lei per beneficiar, arata datele studiului PayWell Romania, realizat de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC). Primele fixe au ajuns cu precadere la angajatii din sectoarele auto, industrie si productie.

“Pe de alta parte, 34% din companii au oferit de Paste angajatilor bonuri valorice sau cadouri, valoarea medie a acestora incadrandu-se in suma de 150 de lei, deductibila din punct de vedere fiscal. Aceasta practica a fost cel mai des intalnita in cadrul sectoarelor retail si FMCG, unde aproape jumatate dintre companii au acordat astfel de beneficii angajatilor”, afirma Ruxandra Stoian, partener de servicii de consultanta in HR al PwC.

Bonusuri trimestriale in locul oualor rosii

Bonusuri trimestriale in locul oualor rosiiIn situatiile in care angajatii care performeaza nu pot fi recompensati prin intermediul unei prime de Sarbatori, din cauza lipsei de lichiditati, companiile pot sa apeleze la alte metode de motivare, cum ar fi un curs de formare profesionala, o mini-vacanta sau un sistem de bonusare.

„Pentru angajatii performanti exista si alte modalitati de motivare si de apreciere a contributiei lor la evolutia companiei, nu neaparat primele de Sarbatori care se acorda tuturor angajatilor indiferent de rezultatele obtinute. Spre exemplu, la Generali Aigurari, performanta este rasplatita anual prin bonusuri acordate individual, in functie de realizarile fiecarui angajat si bazate pe criterii obiective de evaluare”, afirma Lidia Marin, sef serviciu resurse umane in cadrul Generali Asigurari, companie cu circa 400 de salariati.

Acordarea de bonusuri trimestriale angajatilor care performeaza, chiar in preajma Pastelui, poate atenua impactul emotional al neacordarii unei prime propriu-zise.

„In cadrul companiei s-a promovat principiul bonusului de performanta, fie el lunar, trimestrial sau anual, pentru ca bonusul se acorda in compania noastra in toate cele trei variante. Bonusul anual se acorda in mod traditional in aprilie, luna care coincide de regula intamplator si cu sarbatoarea Pastelui, astfel ca acei angajati care s-au remarcat pe criterii de performanta vor primi sume semnificative chiar de Sarbatori”, spune Florin Tataru, country HR manager al Ruukki Romania, parte a grupului finlandez de constructii Rautaruukki, care are circa 250 de salariati pe plan local.

Specialistii in resurse umane apreciaza ca acordarea unei prime de Paste, indiferent de varianta de recompensa, are rolul de a motiva salariatii.

„Prima acordata de Paste este o forma de motivare a angajatilor, indiferent de varianta aleasa (cash sau tichete de masa), si cred ca acestia apreciaza mai mult faptul ca primesc aceasta bonificatie, decat sa se concentreze pe varianta de recompensa aleasa”, precizeaza Lidia Marin.

Pe de alta parte, ei considera insa si ca acest mecanism de recompensare a angajatilor este invechit si ca, prin urmare, ar trebui schimbat modul de gandire al salariatilor.

“Consider ca practica primelor de Paste/Craciun este depasita. In afara salariului negociat la angajare orice alt bonus ar trebui sa fie legat de performante, nu de nevoile ideale ale fiecaruia. E un schimb de servicii intre angajat si angajator, angajatul ofera servicii, iar angajatorul achita aceste servicii prin contractul de munca. Cine exceleaza primeste mai mult, e un principiu sanatos si corect, care a dat roade”, afirma Tataru.

De asemenea, exista si situatii in care doar angajatii care au prevazute recompense financiare in contractul colectiv de munca vor primi prime de Paste si in 2010, in conditiile in care angajatorii sunt nevoiti sa respecte legea.

“Romtelecom acorda prime de Paste in acelasi cuantum pentru toti angajatii sai, conform contractului colectiv de munca in vigoare, spune Mioara Stefan, manager Compensatii si Beneficii in cadrul operatorului de telefonie Romtelecom, cu peste 9.000 de salariati la nivel national.

Producatorii de materiale de constructii au dat ultimele prime in urma cu doi ani

Producatorii de materiale de constructii au dat ultimele prime in urma cu doi aniSalariatii din randul companiilor producatorilor de materiale de constructii nu vor primi prime de Paste in acest an, din cauza situatiei dificile in care se gaseste sectorul de profil.

“In industria producatorilor de materiale de constructii nu se acorda prime de Paste. Cea mai importanta cauza este ca firmele au fost afectate foarte mult de pe urma crizei financiare. In anii trecuti, cand mergea treaba, se acordau si prime. Dar acum, cand firmele se lupta pentru supravietuire, este exclusa acordarea unor prime de Paste”, spune Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR).

Ultima oara cand salariatii producatorilor de materiale de constructii au beneficiat de prima de Paste a fost in 2008, cand au primit echivalentul unui salariu net lunar.

“Din cate imi amintesc, in urma cu doi ani s-au acordat prime de Paste. Prima era sub forma unui salariu net lunar. Acum, constructorii nu-i mai motiveaza pe salariati cu prime, ci le reamintesc ca ar trebui sa fie fericiti ca au un loc de munca. Pana acum, primele de Paste reprezentau un semnal ca se anunta un an cu multa munca. In prezent, lipsa primelor sugereaza o atitudine de genul lasa ca mai rezistati voi si asa”, subliniaza Georgescu.

Salariatii din constructii sunt printre cei mai slab platiti angajati din economie, castigul salarial mediu net la nivel de ramura fiind de 1.132 de lei (273 de euro) in ianuarie, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

Piata constructiilor a scazut in 2009 cu circa 17%, pana la 12,2 miliarde de euro, potrivit datelor din primele 11 luni ale anului trecut contabilizate de Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).

Totodata, numarul angajatilor din constructii a scazut la sfarsitul anului trecut la 350.000, fata de 420.000, cati erau la sfarsitul lui 2008.

Mai mult, in perioada ianuarie-noiembrie 2009, peste 20.000 de societati de constructii au intrat in insolventa, si-au suspendat activitatea sau au intrat in faliment.