1 / 4

Medicii si IT-istii au luat locul capsunarilor si ai muncitorilor in constructii

Romanii care vor un job in strainatate continua sa-si depuna dosarele pentru emigrare intr-un ritm alert, pe fondul revenirii economice a tarilor europene cu putere financiara, dar si a instabilitatii fortei de munca locale, alimentata de deciziile guvernului cu privire la reducerea salariilor bugetarilor, a pensiilor si a indemnizatiilor de somaj. Sanse reale pentru o slujba bine remunerata si de durata nu o au decat specialistii, spun recruiterii.

“Asistam la un alt fel de migratie – dupa perioada grea de criza, companiile straine trec printr-o criza a talentelor si nu a fortei de munca de nivel mediu. De aceea cauta specialisti pe care ii pot recruta din tarile din estul Europei. Cu siguranta in anii urmatori companiile de recrutare vor incheia parteneriate cu companii straine care vor sa recruteze forta de munca din Romania”, afirma Sorina Donisa, CEO al companiei de resurse umane APT Resources & Services, parte a grupului APT.

Anul trecut, 350.000 de romani au plecat la munca in strainatate, cei mai multi preferand sa se angajeze in agricultura, hoteluri, restaurante sau in domeniul medical, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Daca in 2008, cand criza abia incepea in Romania, peste 52.600 de persoane au plecat prin ANOFM, anul trecut numarul acestora a depasit 100.000, dintre care aproape 1.000 prin reteaua EURES – portalul mobilitatii europene pentru ocuparea fortei de munca. In acest moment, site-ul EURES afiseaza peste 950.000 de posturi vacante, pentru care sunt inregistrate aproape 445.000 de CV-uri.

Remiterile romanilor din strainatate au crescut cu 35% in luna ianuarie fata de aceeasi luna din 2009, pana la 540 de milioane de euro, dar au scazut cu o treime fata de nivelul inregistrat in decembrie. In 2009 romanii din strainatate au varsat in PIB 6,5 miliarde de euro, cu 24% mai putin comparativ cu 2008.

Chiar daca vom asista si la angajari in strainatate pentru muncitori si personal necalificat in agricultura, servicii sociale si constructii, orientati in special catre slujbele pe perioada determinata sau sezoniere, inginerii, medicii si softistii or beneficia de oferte pe perioade de minim un an, spun recruiterii.

"Estimez ca in 2010 numarul romanilor car vor lucra peste granite va fi mai mic decat cel inregistrat in 2009, insa in ceea ce priveste ponderea pozitiilor specializate vom asista la o crestere procentuala semnificativa", explica Oana Datki, general Manager Consulteam, reprezentant local al gigantului Mercer.

Potrivit agregatorului de site-uri de recrutare Balaur.ro, in primele patru luni ale anului s-au inregistrat cumulat peste 19.800 de locuri de munca. Cel mai mare aflux de anunturi a fost afisat in luna februarie (5237). Una din patru oferte pentru posturi vacante, afisate pe site-urile de recrutare au fost postate in luna martie. Astfel, la inceputul, romanii puteau aplica la peste 5200 de locuri de munca, cu 14% mai multe comparativ cu luna februarie, in tari din Europa, SUA si Asia.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri