Se blocheaza angajarile pana cel mai devreme 2011

Se blocheaza angajarile pana cel mai devreme 2011Decizia de sistare a pensionarilor anticipate pentru toti cei peste 4 milioane de salariati, dintre care aproape 1,4 milioane in sectorul public, incearca sa opreasca valul de cereri de pensionare anticipata, pe fondul scaderii salariilor.

Desi Guvernul a spus ca sistarea pensionarilor anticipate este o masura aplicata pana la promulgarea noii legi a pensiilor, in care executivul a stipulat ca cei care vor parasi locurile de munca inainte de varsta standard vor primi o pensie diminuata cu un cuantum de pana la 50%, trecerea legii prin Parlament ar putea dura mai bine de sase luni.

Ce se va intampla insa daca legea va trece in forma actuala, prin care pensionarile anticipate sunt descurajate, iar legislatia va fi cumulata cu decizia de ridicare pana la 65 de ani a limitei varstei de pensionare in 2014?

“Coroborate, aceste masuri pot avea un impact semnificativ pe piata muncii, in sensul in care multe locuri de munca vor fi "blocate" - iar acest lucru va reduce o data in plus sansele de angajare ale celor care nu au slujbe sau ale proaspetilor absolventi. Gasirea unui loc de munca a ramas o mare provocare inclusiv pentru 2010. In speta, previziunile tot mai pesimiste pentru anul in curs, sistarea pensiilor anticipate si marirea varstei de pensionare vor ingreuna si mai mult acest proces inclusiv in 2011” afirma Florin Ochiana (foto), HR operations manager al companiei de resurse umane Lugera & Makler, cu afaceri de peste 18 milioane de euro in 2008 pe piata locala.

Pe de alta parte, Bogdan Toth, general manager al companiei de resurse umane HR4U, sustine ca generatiile urmatoare nu ar avea de ce sa se teme de dificultatea gasirii unui loc de munca atat timp cat se vor indrepta spre zone cu real potential de dezvoltare si nu vor lua ca si prima optiune de angajare institutiile publice.

“Structurile bugetare ar trebui sa pastreze blocate pozitiile pentru urmatorii 5 ani si sa recurga la angajari doar in cazul inlocuirilor. In mediul privat ori ce tanar care poate dovedi un real entuziasm si interes spre dezvoltare profesionala isi va putea gasi pe viitor un loc de munca. Probabil vor intampina mai multe dificultati in gasirea unui loc de munca cei care au parcurs sistemul de invatamant superior doar din dorinta detinerii unei diplome fara sa fie insotita de un pachet de competente adaptabile pietei muncii”, afirma Toth.

Economistii: In Romania aveam deja prea multi pensionari

Economistii: In Romania aveam deja prea multi pensionariIn anul 2009 aproximativ 115.000 de persoane au ales solutia pensionarii anticipate, reprezentand peste 10% din totalul de 1,3 milioane de pensionati inainte de varsta stabilita in lege. La acestia se adauga inca 906.000 de pensionati pe caz de boala, numar care crescut cu 50% in ultimii noua ani (de la 600.000 in 2001).

Statistic, aproape jumatate dintre cei 5,6 milioane de pensionari au ales sa iasa din campul muncii mai devreme decat prevede pragul de varsta standard. Astfel, desi varsta legala de pensionare este in jur de 63 de ani la barbati si 58 de ani la femei, varsta medie reala este de 54 de ani, din cauza permisivitatii sistemului, potrivit declaratiilor facute de premierul Emil Boc la jumatatea anului trecut.

Decizia executivului de a dubla decizia micsorarii salariilor bugetarilor cu decizia de inghetare a pensionarilor anticipate incearca sa evite fenomenul de retragere in masa din campul muncii a angajatilor de peste 50 de ani, care, in mod normal ar mai putea contribui cel putin zece ani la sistemele de pensii si contributii sociale.

"In Romania deja avem prea multi pensionari comparativ cu cei care platesc asigurari sociale, inclusiv din cauza numarului mare de pensionari anticipate", subliniaza Nicolae Chidesciuc (foto), economisul sef al ING Bank Romania.

Chidesciuc sustine ca "masurile de reducere a cheltuielilor cu pensiile sunt necesare, iar stoparea pensionarilor anticipate face parte din aceste masuri avand in vedere numarul deja foarte mare de pensionari anticipate".

Pensia pentru limita de varsta, adica pensionarea la termen, se poate acorda la indeplinirea cumulativa a doua conditii – efectuarea stagiului complet cotizare, aproape 32 de ani, si atingerea varstei standard de pensionare. In schimb, pensia anticipata se putea acorda celor care nu au indeplinit varsta standard de pensionare, dar au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani.

Cealalta alternativa - pensia anticipata partiala - se acorda tot celor care nu ajunsesera la varsta standard de pensionare, si nici nu depaseau nici cu 10 ani stagiul complet de cotizare, astfel ca pensia lor era penalizata in functie de numarul de ani de depasire a stagiului de cotizare.


Pensionarile anticipate nu vor afecta mediul privat

Pensionarile anticipate nu vor afecta mediul privatRomania avea in 2008 peste 2,9 milioane de persoane cu varsta cuprinsa intre 50 si 59 de ani, potrivit Institutului National de Statistica.

Conform statisticilor, in anul 2009 au fost numar de 2,3 milioane de pensionati anticipat sau pe caz de boala. Scazand cei 115.000 de pensionati in 2009 si fara a-i pune la socoteala pe somerii sau persoanele care au iesit din evidentele ANOFM, sau pensionarii cu varste mai mari de 60 de ani, concluzia este ca o parte semnificativa a celor cu varste cuprinse intre 50 si 59 de ani au ales sa se pensioneze inainte de varsta legala.

Fara indoiala, pensionarile anticipate constituie o varianta acceptabila in fata alternativei disponibilizarii, si deci a somajului. Procentul celor trecuti de 53 – 54 de ani care se prezinta in mediul privat la un interviu de angajare este nesemnificativ. “Procentul celor care trec de aceasta varsta este unul de maxim 1%”, afirma Bogdan Toth (foto).

“Cunosc cazuri concrete de bugetari care prin cumul de sporuri si beneficii + incadrare pe o functie mai mare decat ii permite nivelul de studii incasau venituri lunare de 4000 de lei. Dupa ca au fost anuntate reducerile de venituri ar trebui sa ajunga la un venit lunar conform nivelului real de pregatire de 1400 de lei. Evident, intr-o astfel de situatie pensionarea anticipata este solutia cea mai uzitata”, explica Toth.

Pe termen mediu si lung, pentru companiile private pensionarile anticipate nu vor produce nici un fel de schimbari in dinamica proceselor referitoare la forta de munca. Sectorul bugetar este cel mai mare rezervor de viitori pensionari, urmat indeaproape de companiile de productie in care parsoane apropiate de media de varsta pentru pensionare decid ca in acest context economic instabil care se reflecta si in mediul privat sa recurga la aternativa pensionarii anticipate, spune Toth.