1 / 4

Se blocheaza angajarile pana cel mai devreme 2011

Decizia de sistare a pensionarilor anticipate pentru toti cei peste 4 milioane de salariati, dintre care aproape 1,4 milioane in sectorul public, incearca sa opreasca valul de cereri de pensionare anticipata, pe fondul scaderii salariilor.

Desi Guvernul a spus ca sistarea pensionarilor anticipate este o masura aplicata pana la promulgarea noii legi a pensiilor, in care executivul a stipulat ca cei care vor parasi locurile de munca inainte de varsta standard vor primi o pensie diminuata cu un cuantum de pana la 50%, trecerea legii prin Parlament ar putea dura mai bine de sase luni.

Ce se va intampla insa daca legea va trece in forma actuala, prin care pensionarile anticipate sunt descurajate, iar legislatia va fi cumulata cu decizia de ridicare pana la 65 de ani a limitei varstei de pensionare in 2014?

“Coroborate, aceste masuri pot avea un impact semnificativ pe piata muncii, in sensul in care multe locuri de munca vor fi "blocate" - iar acest lucru va reduce o data in plus sansele de angajare ale celor care nu au slujbe sau ale proaspetilor absolventi. Gasirea unui loc de munca a ramas o mare provocare inclusiv pentru 2010. In speta, previziunile tot mai pesimiste pentru anul in curs, sistarea pensiilor anticipate si marirea varstei de pensionare vor ingreuna si mai mult acest proces inclusiv in 2011” afirma Florin Ochiana (foto), HR operations manager al companiei de resurse umane Lugera & Makler, cu afaceri de peste 18 milioane de euro in 2008 pe piata locala.

Pe de alta parte, Bogdan Toth, general manager al companiei de resurse umane HR4U, sustine ca generatiile urmatoare nu ar avea de ce sa se teme de dificultatea gasirii unui loc de munca atat timp cat se vor indrepta spre zone cu real potential de dezvoltare si nu vor lua ca si prima optiune de angajare institutiile publice.

“Structurile bugetare ar trebui sa pastreze blocate pozitiile pentru urmatorii 5 ani si sa recurga la angajari doar in cazul inlocuirilor. In mediul privat ori ce tanar care poate dovedi un real entuziasm si interes spre dezvoltare profesionala isi va putea gasi pe viitor un loc de munca. Probabil vor intampina mai multe dificultati in gasirea unui loc de munca cei care au parcurs sistemul de invatamant superior doar din dorinta detinerii unei diplome fara sa fie insotita de un pachet de competente adaptabile pietei muncii”, afirma Toth.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri