2 / 3

Invatamantul privat - salarii de pana la 2.000 de euro lunar

Invatamantul privat preuniversitar, o afacere exotica in urma cu cativa ani, a inceput sa prinda teren, in acest moment in Bucuresti, Cluj si Timisoara functionand aproximativ 10 scoli si licee cu actionariat integral privat.

“Am gasit suficient de multe puncte de sprijin in sistemul privat pentru a crede ca, daca comunitatea va fi receptiva, acest sistem de invatamant se poate dezvolta armonios in urmatoarea perioada. Atuul unui astfel de sistem tine de calitatea privita ca o garantie, profesorii au alt statut si alt nivel al remuneratiei fata de sistemul de stat:, sustine Mihaela Feodorof (foto), partener al companiei de consultanta YourWay, si fost om de resurse umane timp de 16 ani in BRD.

Costurile implicate in invatamantul privat se ridica insa la cifre greu accesibile pentru publicul larg, spune Feodorof. “Vorbim de un cost de scolarizare lunar de minim 200 de euro si maxim 1.500 de euro. Pentru a putea sustine astfel de costuri comunitatea si business-ul din Romania ar trebui sa sustina demersul prin parteneriate si compensatii”, explica aceasta.

“Educatia nu este una dintre cele mai bine vazute meserii, insa aceasta se intampla pentru ca marea parte a sistemului educational este asuprit de stat, pe principiul "too big to fail" (n. red. prea mare ca sa poata intra in colaps). Privatizarea institutiilor de invatamant ar fi un punct de pornire sanatos pentru schimbarea acestei mentalitati. In felul acesta cred ca s-ar rezolva problema studentilor nepregatiti si a profesorilor dezinteresati. Serviciul acesta trebuie cumparat. In prezent, nu se cumpara, ci se subventioneaza, iar asta creeaza stimulente pentru a ramane nepregatit, respectiv dezinteresat”, considera Andreas Stamate, asistent universitar in cadrul Academiei de Studii Economice (ASE).

Salariul unui profesor in sistemul de educatie preuniversitar privat incepe de la minim 500 de euro si poate ajunge chiar la 2.000 de euro lunar, potrivit datelor centralizate pe site-urile institutiilor particulare de invatamant. Cu toate acestea, doar cateva sute de profesori incap deocamdata in unitatile de invatamant preuniversitar privat.
Invatamantul, incotro? Cat castiga profesorii in strainatateArticole recomandate