3 / 4

In strainatate, profesorii castiga pana la 28.000 de euro

Desi nu poate fi vorba despre un fenomen similar exodului medicilor, profesorii au sansa sa continue practicarea meseriei atat in tari din Europa, cat si peste ocean, in SUA sau Australia, pe salarii de 12-13 ori mai mari decat pe plan local.

Timp de zece ani, prin programul FACES, care ofera profesorilor din toata lumea sansa sa isi exercite meseria pe perioade determinate de 1-3 ani in Carolina de Sud, SUA, au plecat 400 de dascali romani. “Desi cerintele sunt stricte, iar selectia profesorilor candidati se realizeaza in SUA, profesorii romani au avut rezultate remarcabile, si multi dintre acestia aplica din nou pentru o slujba in invatamant acolo”, afirma Emil Sitaru, reprezentantul FACES in Romania.

Pentru a putea fi acceptat intr-un astfel de program, profesorii trebuie sa fi absolvit modulul pedagogic, sa aiba trei ani de experienta in invatamant, studii universitare in domeniul pe care il predau, carnet de conducere obtinut cu cel putin un an inaintea aplicarii, cazier judiciar curat si un nivel optim de cunoastere a limbii engleze.

Initial, dascalii aplica pentru un post acordat pe o perioada de un an, urmand prelungirea contractului pana la trei ani. “Dupa ce completeaza un stagiu de trei ani, profesorii trebuie sa se intoarca in Romania pe o perioada de minim 2 ani, ulterior avand posibilitatea de a reaplica pentru inca un stagiu”, explica Sitaru.

Remuneratia primita de dascalii romani in SUA ajunge la aproximativ 30.000 de dolari pe an (23.500 de euro).

Profesorii pot aplica pentru posturi in Europa sau SUA prin diverse programe desfasurate in parteneriat de organizatii din tari ca Franta, Anglia sau SUA.

De exemplu, Germania a anuntat la mijlocul anului trecut ca se confrunta cu un deficit de 40.000 de cadre didactice in sistemul educational, asa incat profesorii romani au putut sa aplice pentru posturi vacante. Salariul mediu al unui dascal in Germania se cifreaza la aproximativ 2.000 de euro, potrivit site-ului educationworld.net.

Cele mai recente studii asupra nivelului salarial din Anglia indica o remuneratie anuala medie de 23.000 de lire (27.000 de euro), in timp ce in Canada un dascal fara experienta castiga intre 35.000-50.000 de dolari (28.000-40.000 de euro) anual.

“Din ce se aude, leafa profesorului e mult mai buna in alte state, insa as pune asta pe seama gradului de privatizare al institutiilor de invatamant din afara, si nu pe seama statului. Din acest punct de vedere, ar fi o oportunitate plecarea”, afirma Stamate.

Profesorul conchide totusi ca, pentru a putea fi acceptat in mediul universitar dintr-o alta tara este nevoie de indeplinirea cerintelor specifice si de adaptare.

“Fiind profesor de economie, e bine de stiut ca exista cateva scoli de economie cu traditie in lume, fiecare asociate unui centru universitar (cum este, de pilda, Scoala de la Chicago, Scoala din Virginia, Scoala din Bloomington, Scoala austriaca, stramutata astazi in Alabama etc.). Prin prisma acestor diferente trebuie gandita o eventuala plecare. Altfel, s-ar putea sa nu fii acceptat oriunde. Probabil ca si din aceasta cauza nu am avut timp pana acum sa ma gandesc la plecare. Ar trebui mai intai sa vad unde mi-e locul”, explica Stamate.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri