IMM-urile nu se inghesuie sa isi cheme angajatii la negocieri

IMM-urile nu se inghesuie sa isi cheme angajatii la negocieri“Angajatorul are obligativitatea de a initia anual negocierea contractului colectiv de munca in momentul in care compania are pe statele de plata cel putin 21 de angajati. Daca angajatorul nu a demarat niciodata negocierea unui astfel de contract inseamna fie ca acesta nu are cunostinta despre procedura, fie ca nu doreste sau ca prefera sa plateasca o amenda decat sa plateasca drepturile ce ar putea fi castigate de angajati la o astfel de negociere”, afirma Luminita Dima, coordonator dreptul muncii in cadrul casei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).

Ovidiu Vilceanu (foto)
, general manager al companiei de resurse umane Sales Consulting, sustine ca majoritatea IMM-urilor evita incheierea unui contract colectiv mizand atat pe necunoasterea drepturilor de catre angajati, cat si pe faptul ca amenda primita de inspectorii muncii este mai mica decat costul aplicarii prevederilor stipulate intr-un eventual contract. In acest moment amenda pentru nedemararea negocierilor privind contractele colective de munca se ridica la 3.000 de lei.

“La nivelul IMM-urilor, in cazul in care angajatorii si angajatii au semnat un contract colectiv, l-au semnat de forma, sa aiba ce arata daca vin inspectorii muncii in control. In general companiile de mici dimensiuni sunt reticente fata de semnarea oricaror contracte care sa ii oblige in unele circumstante sa ii dezavantajeze”, spune Vilceanu.

In schimb, multinationalele prefera sa urmeze procedura standard si sa isi cheme reprezentantii salariatilor la masa rotunda. “Daca rezultatele companiei sunt corespunzatoare cu tinta stabilita la inceputul anului, si daca bugetul permite, angajatii isi pot negocia noi drepturi, mai avantajoase pentru ei. Angajatorii sunt in permanenta presati de angajati sa acorde mai multe beneficii sau salarii mai mari, nu este numai o tendinta care sa tina exclusiv de conditiile economice.

In cazul in care companiile isi permit, pot negocia pachete avantajoase pentru personal”, afirma Oana Datki, general manager al companiei de resurse umane Consulteam, reprezentantul Mercer pe piata locala.

"In sectorul 100% privat nu se obisnuiesc contractele colective de munca, indiferent de numarul de angajati - chiar daca vorbim de sute de angajati. Fiecare angajat are contractul lui, cu anumite conditii salariale negociate si care se supune regulilor companiei referitor la sistemul de bonusare, masurare a performantei etc.", sustine Aura Cadis, consultant in cadrul firmei de consultanta Horvath & Parters.

Contractele colective de munca se intalnesc in companiile cu actionariat public - privat sau in companiile recent privatizate, in acest caz vorbind de o "mostenire" a vechiului actionariat, mentioneaza Cadis.

Desi legea obliga companiile la initierea negocierii, aceasta nu inseamna ca la sfarsitul procedurii partile vor semna contractul colectiv de munca la nivel de unitate daca nu au cazut de acord asupra tuturor propunerilor contractuale.

De exemplu, au existat cazuri in care inspectorii de munca au amendat companii care nu verificat daca angajatorii aveau contract colectiv de munca la nivel de unitate, insa in momentul in care angajatorul a demonstrat cu documente (pe baza proceselor verbale incheiate) faptul ca negocierea a avut loc, dar nu s-a finalizat prin incheierea unui contract colectiv de munca un rezultat, aplicarea amenzii nu era justificata”, spune Dima.

Cine si in ce conditii initiaza procedura de negociere a contractului colectiv?

Cine si in ce conditii initiaza procedura de negociere a contractului colectiv?Legiuitorul da posibilitatea angajatilor ca prin negocierea contractelor colective de munca la nivel de unitate acestia sa isi obtina cat mai multe drepturi. Daca managementul societatii nu initiaza procedura de demarare a negocierii salariatii se pot organiza si pot invita angajatorul la negocieri. In acest caz angajatorul este obligat ca in termen de maxim 15 zile de la formularea cererii sa stabileasca o data de negociere, spun avocatii.

Pentru a putea demara negocierea contractului colectiv de munca angajatorul are obligatia de a instiinta reprezentantii angajatilor – sindicatele sau reprezentanti alesi nominal de catre salariati – despre inceperea procedurii.

In cazul in care angajatii nu si-au format un sindicat reprezentativ si nu s-au organizat pentru a-si delega un reprezentant, angajatorul poate trimite tuturor angajatilor invitatia de negociere, printr-un document scris transmis prin email si afisat la avizier la sediul societatii si la punctele de lucru ale acesteia.

Prin redactarea unui proces verbal de afisare a invitatiei angajatorul poate proba inspectorilor ca a demarat negocierea, evitand o eventuala amenda.

"Angajatii isi pot desemna reprezentanti cu mandate de patru ani sau isi pot alege reprezentanti mandatati pentru o situatie specifica. In cazul participarii la negocierile contractului colectiv angajatii trebuie sa se organizeze si sa isi aleaga reprezentanti mandatati special pentru procedura. Prin urmare, salariatii pot contesta contractul colectiv de munca daca au fost reprezentati la negocieri de persoanele alese cu mandat de 4 ani, si nu de catre reprezentanti special alesi pentru acea negociere", explica Luminita Dima (foto).

Pentru a putea fi eligibil si pentru a sustine interesele angajatilor la negocieri, reprezentantii alesi trebuie sa depaseasca varsta de 21 de ani, sa aiba o vechime de cel putin un an neintrerupt la angajatori si sa nu fi savarsit anumite infractiuni, spun prevederile legale.

Daca angajatii decid infiintarea unui sindicat reprezentativ, fie reunesc o treime din salariati intr-un sindicat, fie un numar de minim 15 angajati constituie un sindicat care se afiliaza la o organizatie sindicala reprezentativa la nivel superior si primeste reprezentativitate prin transfer de la federatia sau confederatia patronala respectiva.

In practica, in special la nivelul companiilor de mici dimensiuni, angajatorii folosesc partite de scapare pentru a evita discutarea clauzelor contractual colective, iar angajatii nu au suficient curaj sau nu cunosc indeaproape legislatia pentru a-si mandata reprezentantii sau pentru a forma sindicate.

“In mentalul companiilor si al angajatilor termenul de sindicat este deseori asociat cu nemultumiri, greve si proteste. Iar angajatii nu sunt suficient de determinate si de organizati asa incat sa se solidarizeze si sa isi formeze un sindicat, desi procedura este relativ simpla. In companiile de mici dimensiuni se prefera mai degraba ajungerea la un acord tacit, la o intelegere nescrisa decat la negocierea prin reprezentanta a contractelor colective de munca”, apreciaza Vilceanu.


Cand prima runda de negocieri esueaza

Cand prima runda de negocieri esueazaPe parcursul negocierilor reprezentantii celor doua parti pun pe masa nemultumiri, dorinte si solutii pentru nivelul salarial, programul si durata timpului de lucru si conditiile de munca. Exista cazuri in care dupa runde de negocieri care se pot prelungi in timp maximum 60 de zile, partile sa nu ajunga la un acord.

“De exemplu, au existat cazuri in care angajatorul si-a constituit un sindicat care in negocieri era impotriva oricarei prevederi contractuale, blocand astfel negocierile”, precizeaza Dima.

In acest punct consilierea reprezinta primul pas pe care partile trebuie sa il parcurga, reprezentantul ITM punand inca o data la masa angajatorul si reprezentantii salariatilor pentru a ajunge la o intelegere. In cazul in care conflictul nu se solutioneaza se trece pe rand la mediere - tertul propune o solutie pentru ambele parti – sau la arbitraj - comisia de arbitraj actioneaza ca un tert care impune o solutie, situatie in care angajatorii si reprezentantii salariatilor trebuie sa se conformeze si sa implementeze propunerea data de tert. Ambele proceduri sunt insa facultative.

Dupa parcurgerea acestor etape partile reintra in negocieri, care , daca nu se solutioneaza, se pot continua cu cea mai puternica forma de presiune, greva. Angajatii sisteaza lucrul, neputand fi inlocuiti cu alti salariati. Angajatorul nu este insa obligat la plata salariilor angajatilor pe perioada grevei, insa remuneratiile pot fi achitate de catre sindicate, daca fondul acestora permite.

Pe parcursul perioadei de greva se poarta alte runde de negocieri, in care, sub presiune, se ajunge la un acord agreat atat de angajatori, cat si de angajati.