Avocatii refuza sa spuna clar cum poate fi ocolita legea

Avocatii refuza sa spuna clar cum poate fi ocolita legeaInceputul lunii iulie a adus o veste buna si una rea pentru casele de avocatura. Vestea buna este cresterea numarului de clienti ori a solicitarilor venite din partea acestora, ca urmare a modificarile operate in Codul Fiscal la inceputul lunii, in vreme ce vestea rea o constituie o eventuala recalculare a veniturilor proprii.

Totusi, intr-o situatie mai dificila nu se afla doar avocatii, ci si actorii, jurnalistii, contabilii, auditorii, taximetristii sau anumiti profesori, care pana la 1 iulie se bucurau de anumite facilitati fiscale.

De exemplu, angajatorii care isi sfatuiau angajatii sa-si faca PFA pentru a nu le mai plati taxele salariale, ar putea sa fie nevoiti sa nu mai apeleze la aceasta metoda pentru a-si plati colaboratorii. Astfel, daca pana la 1 iulie activitatile depuse de acest tip de angajati erau considerate ca independente in raport cu cei care ii plateau, actiunile ar putea fi reclasificate ca dependente.

Potrivit ordonantei de urgenta (OUG 58/2010) care a modificat incepand cu 1 iulie regimul de taxare a PFA, ale carei norme de aplicare nu se cunosc inca, o activitate va fi considera dependenta daca se indeplineste unul din urmatoarele criterii: beneficiarul de venit se afla in subordinea platitorului de venit si respecta conditiile de munca impuse de acesta, foloseste echipamentele de lucru ale platitorului, contribuie doar cu activitate intelectuala, nu si cu bani proprii, primeste bani pentru delegatii si incaseaza bani pentru concediu.

Ultimul criteriu spune ca o activitate este dependenta daca indeplineste “orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii”.

“Exista cateva solutii pe care angajatorii ar putea sa le foloseasca pentru a nu-si adauga costuri ca urmare a schimbarilor legislative care au avut loc la 1 iulie. Totusi, acestea vor fi mult mai clare dupa ce se vor publica normele de aplicare a OUG”, spune Iulia Radocea (foto) , head of tax services in cadrul firmei de consultanta Wolf Theiss Tax Advisory, lansata in 2010 de casa de avocatura Wolf Theiss.

Normele de aplicare a ordonantei vor fi publicate la sfarsitul lui iulie sau inceputul lui august.

Printre modalitatile identificate de Wall-Street pentru ca angajatorii sa nu plateasca taxe suplimentare pentru angajatii reminerati pe baza drepturilor de autor sau PFA se numara infiintarea unei firme proprii de catre fiecare salariat intr-o alta tara, de exemplu, in Bulgaria.

“Infiintarea unei societati in Bulgaria reprezinta o solutie buna din punct de vedere fiscal, pentru un salariat roman platit din drepturi de autor sau PFA. Totusi, trebuie analizat foarte bine costul pe care il presupune infiintarea unei firme pentru respectivul salariat”, afirma Mihaela Scarlatescu, partener in cadrul casei de avocatura Scarlatescu Law Office.

Modalitatea platilor intre doua firme poate fi aplicata si in interiorul Romaniei, adauga si Marius Decuseara Brandenburg, partener si country manager al grupului de firme Trend Consult Romania, cu acvitati pe piata locala training si consultanta.

Astfel, un angajat platit pana acum pe baza unui contract de drepturi de autor isi poate face un SRL, prin care angajatorul sa-l plateasca incepand cu 1 iulie. Prin aceasta metoda, angajatorul nu va fi obligat sa plateasca impozite suplimentare.

Cat pierd companiile si angajatii din cauza Codului Fiscal

Cat pierd companiile si angajatii din cauza Codului Fiscal“Pentru cineva (un salariat – n.red) care a incasat pana la 1 iulie 1.000 de euro net pentru drepturi de autor (deci firma platise deja aproximativ 110 de euro - impozitare la sursa), noul Cod Fiscal inseamna cel putin o diminuare cu circa 70 de euro a venitului net lunar (deci 7%). Asta in cazul in care obiectul drepturilor de autor nu poate fi considerat o activitate dependenta, caz in care va pierde aproximativ 220 de euro din venitul net anterior (daca nu are deduceri) si angajatorul va mai plati si el in plus 220 de euro. Cred ca acest caz va fi evitat de orice angajator”, spune Florentina Greger, director de resurse umane in cadrul Zitec, firma activa in productia de software.

Zitec nu a decis inca ce va face in privinta colaborarilor de tip PFA si drepturi de autor, insa va incerca sa gaseasca solutiile potrivite impreuna cu colaboratorii societati, in functie de fiecare situatie in parte.

Pe langa problema drepturilor de autor si a colaborarilor PFA, firma are de lucru si cu modificarile legislative care au avut ca efect impozitarea tichetelor de masa, salariatii producatorului de solutii software primind acest beneficiu.

Potrivit OUG 431 de la sfarsitul lunii iunie, tichetele de masa vor fi impozitate cu 16%, iar sarcina fiscala apartine in exclusivitate angajatilor.

Astfel spus, tichetele de masa raman 100% deductibile, angajatorul nu va trebui sa plateasca in numele sau niciun impozit suplimentar catre autoritati, iar angajatul primeste acceasi suma de bani ca inainte, la care plateste 16% impozit.

“Pentru angajatii cu contract individual de munca, singura modificare ce-i afecteaza este ca vor incasa un salariu net mai mic, deorece vor suporta impozitul aferent tichetelor de masa (circa 30 de lei pentru norma intreaga) ce fac parte din pachetul nostru salarial. Este vorba de o suma mica si speram ca aportul bugetar produs de aceasta masura sa justifice resentimentele create fata de actualul guvern”, apreciaza Greger.

Practic, spre deosebire de angajatii platiti prin intermediul drepturilor de autor sau PFA, salariatii care beneficiaza de contract individual de munca isi vor pastra aceleasi venituri ca inainte de 1 iulie, cu exceptia celor care primesc bonuri de masa.

Alternative la fericire pentru angajati si angajatori

Alternative la fericire pentru angajati si angajatoriCresterea cheltuielilor cu salariatii ca urmare a schimbarii anumitor prevederi ale Codului Fiscal i-a determinat pe angajatori de recurga deja la reduceri salariale ale angajatilor, pentru ca in unele cazuri sa se ajunga chiar la concedieri.

Mai mult, pe fondul unor presiuni in crestere datorate crizei financiare si a tintelor de profit, anumite companii ar putea recurge la disponibilizari in masa ori chiar la restructurari de personal.

“Costurile legate de forta de munca sunt un element important in decizia de a investi sau nu intr-o tara si de asemenea de a restructura partial ori chiar de a inchide o firma. Schimbari semnificative in materie fiscala, in special in impozitarea salariilor cresc rapid presiunea asupra angajatorilor. Primind un salariu net mai mic, implicit asteptarile salariatilor vor duce la solicitari de marire a salariului brut si deci a costurilor pentru angajator. De asemenea, cresteri ale contributiilor sociale datorate de companii influenteaza negativ masa salariala. Impactul unor asemenea masuri este unul pe termen mediu si lung si poate duce la restructurari”, spune Viorel Ghete (foto), managing partner BPI Romania, companie de consultanta in management si resurse umane care a asistat restructurarea unor companii precum Petrom, Alstom Transport sau Distrigaz Sud.

Ghete adauga ca marile multinationale de pe piata locala sunt mai putin expuse la restructurari din cauza presiunilor salariale generate de contract de tip PFA sau drepturi. In cazul multinationalelor, asemenea contracte se folosesc marginal, pentru anumite pozitii manageriale.

“Pana la urma, in Romania, contractul individual de munca reprezinta regula, iar celelalte forme contractuale doar exceptia”, adauga Ghete.

Modificarile din Codul Fiscal au crescut solicitarile companiilor pentru serviciile oferite de avocatii specializati in probleme fiscale sau de munca.

“Incepand cu 1 iulie avem mai multi clienti care sunt interesati de cum isi pot mentine costurile cu angajatii la un nivel constant. Noi incercam sa-i ajutam pe angajatori sa gaseasca alternativele prin care pot evita concedierile”, spune Ileana Glodeanu, attorney-at-law in cadrul Wolf Theiss si Asociatii.

Printre solutiile prin care companiile pot evita sa faca restructurari de personal se numara adaugarea unor sporuri si adaosuri in cadrul salariului de baza, acordarea unui concediu sabatic (angajatul sa primeasca echivalentul catorva salarii pentru a pleca in vacanta mai multa vreme) sau reducerea timpului de lucru.

Toate variantele presupun insa o diminuare o veniturilor pe care le primesc lunar angajatii, dar si pastrarea locului de munca pentru salariati.

“Exista si altfel de solutii prin care o companie isi poate reduce nivelul costurilor cu angajatii fara sa concedieze oameni. De exemplu, un angajator din constructii poate plati unui alt angajator din domeniu o suma de bani in schimbul preluarii catorva angajati. Astfel, toata lumea are de castigat: compania care cedeaza forta de munca, pentru ca economiseste niste costuri viitoare, precum si angajatorul care preia salariatii, deoarece nu mai trebuie sa aloce resurse pentru gasirea de noi salariati”, mentioneaza Glodeanu.

Companiile care doresc sa-si pastreze in continuare costul cu personalul la un nivel scazut pot opta si pentru leasingul de personal, adica pot “inchiria” angajati doar in perioada in care au nevoie.

Intre contractele de munca pe perioada determinata si cele pe o perioada nedeterminata nu exista nicio diferenta din punct de vedere fiscal. Salariul, conditiile de munca sau incadrarea pe post sunt identice in cazul celor doua tipuri de contracte.

“Compania de leasing de personal isi asuma toate procedurile legale impuse de angajarea de personal: gestiunea cartii de munca, vizita medicala, realizarea si depunerea la ITM-urile locale a documentelor de munca, plata salariilor si a celorlalte venituri. Compania care utillzeaza astfel de servicii este scutita de toate aceste operatiuni, platind in schimb factura conform contractului convenit cu furnizorul de angajati”, precizeaza Bogdan Florea, directorul general al companiei de leasing de personal Trenkwalder Sobis.