Managerul ideal: experienta umana, profesionala si educationala

Managerul ideal: experienta umana, profesionala si educationalaCalitatile umane ale executivilor au devenit poate pentru prima oara in istoria capitalismului cel putin la fel de importante ca abilitatile tehnice in momentul in care organizatiile au decis sa faca mutari la conducere in primele sase luni.

“In prezent, ca si in primele sase luni ale anului, se cauta oameni curajosi, determinati sa atinga succesul. E foarte important pentru multinationale sa gaseasca acel tip de manager <<humble>>, adica unul modest, dar nu umil. De asemenea, cred ca nu se mai doreste in prezent un tip de lider unic”, afirma Mihaela Damian (foto), country manager al companiei de executive search SpenglerFox Romania.

Chiar daca organizatiile nu mai sunt in cautarea “liderului unic”, adica a executivului construit sa ia singur deciziile importante pentru business, caracteristicile de conducator se afla in continuare in atentia companiilor interesate sa recruteze la nivel de top management.

“Abilitatile de conducere ale oamenilor sunt foarte importante pentru managerii care vin in organizatii existente, deoarece se doreste o continuare a performantelor anterioare. De asemenea, noii manageri trebuie sa aiba capacitatea de a motiva echipele”, spune Damian.

Totodata, pe langa abilitatile de soft skills de care trebuie sa dea dovada managerul momentului, sunt foarte importante competentele tehnologice si de business, precum si capacitatea de a coordona afacerile dintr-o anumita regiune geografica.

De asemenea, experienta educationala de top a managerilor este apreciata de catre angajatorii care desfasoara procese de recrutare.

In primul semestru, accentul angajatorilor a cazut si pe profilele absolventilor unui program de tipul Master of Business Administration (MBA) sau Executive MBA la universitati de top din lume, cum ar fi Harvard (SUA), Princeton (USA), Oxford (Marea Britanie) sau Yale (SUA).

“In ultimele sase luni am recrutat profile high sub titulatura de country manager. Aceasta pozitie implica o buna administrare a operatiunilor din Romania dar si din tarile apropiate: Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Republica Ceha. Dat fiind ca managerii ocupa acum pozitii regionale, acestia trebuie sa indeplineasca mai multe cerinte: trebuie sa se integreze cu succes in peisajul european, avand in prealabil expunere internationala, sa cunoasca realitatile fiecarei pietei pentru a putea gandi planuri de afaceri viabile”, spune Mihaela Scarlat, consultant in cadrul companiei de consultanta in resurse umane Advice Human Resources.

Mai mult, destule companii iau in calcul in aceasta perioada realizarea de fuziuni si achizitii, astfel ca managerii cu profilele corespunzatoare se numara printre cei vizati de head-hunteri.

Volumul total de tranzactii incheiate in primul semestru se ridica la 228 milioane euro, in scadere cu 8% fata de primele sase luni din 2009, cand a fost 246 milioane euro, arata un raport realizat de Capital Partners.

Preluarea retelei de clinici medicale private Centrul Medical Unirea (CMU) de catre fondul de investitii Advent International este una dintre cele mai importante tranzactii care au avut loc in perioada ianuarie – iunie 2010.

Domeniile schimbarilor

Domeniile schimbarilorPotrivit unei cercetari realizate de Wall-Street, companiile au schimbat mult mai multi executivi in primele sase luni ale anului comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

“E normal (ceea ce s-a intamplat in primul semestru –n.red.), in perioade dificile tensiunile si frustrarile sunt mai mari, discrepanta dintre asteptari si realizari la fel. Pe de alta parte, actionarii stiu ca pot gasi mult mai usor inlocuitori pentru directorii asupra carora au dubii, asa ca sunt mult mai <<demanding >> si multi directori nu mai pot tine pasul cu aceste cerinte. Multi nu au fost dati afara pana acum nu pentru ca erau ei foarte buni sau foarte profitabili pentru firme, si, pur si simplu, pentru ca actionarii nu aveau ce sa puna in locul lor”, afirma head-hunterul George Butunoiu (foto), proprietarul George Butunoiu Group.

Cele mai dinamice domenii din punct de vedere al schimbarilor au fost Fast Moving Consumer Goods (FMCG), retail, farma, industrial si servicii financiare.

In incercarea de a-si pastra jobul, precum si de a dezvolta afacerea, in conditiile unor presiuni din ce in ce mai mari puse de board si de criza, managerii au incercat sa eficientizeze colaborarea dintre departamentele considerate esentiale pentru business.

“Situatia economica dificila a marit coeziunea dintre departamentele de marketing si vanzari dar si coeziunea dintre manageri si angajati, managerii punand mai mult accent pe acordarea feedback-ului. Poate s-a constientizat mai mult ca nicioadata ca efortul de a mentine cota de piata este un efort colectiv”, considera Mihaela Scarlat.

Evolutia mutarilor la nivel de middle si top management care au avut loc pe piata locala a scos in evidenta modelul viitorilor lideri din organizatii: un mix de atributii tehnice si umane, factor de echilibru si stabilitate la nivelul echipelor, rezistenta foarte ridicata la conditii de stres, vizionar si dezvoltator al afacerii.

“Foarte mult vor conta si referintele. Acest lucru l-am obsevat in primele sase luni ale anului. In conditiile in care cei aflati in cautarea unui loc de munca nu vor avea referinte foarte solide, este foarte probabil sa nu obtina jobul dorit”, spune Mihaela Damian


Cele mai importate mutari din primele sase luni

Cele mai importate mutari din primele sase luniUna din cele mai spectaculoase schimbari care au avut loc in randul companiilor de pe piata locala in primele sase luni ale anului este plecarea lui Cristian Constantinescu (foto) de la conducerea Allianz-Tiriac Asigurari, cea mai mare companie de asigurari din Romania.

Indianul Rangam Bir, ce a detinut anterior functia de vicepresedinte al Allianz New Europe, este noul succesor al lui Constantinescu.

Absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucuresti (ASE), Constantinescu detine functia de presedinte al UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare) din 1997.

Un an mai tarziu a devenit membru in consiliul director al Institutului de Asigurari, iar din 2000 a fost numit director general si membru in consiliul director al Allianz-Tiriac Asigurari.

O alta mutare importanta la varf s-a petrecut chiar la inceputul anului, cand Mihai Ghyka, cu o experienta de peste 12 ani in industria berii, s-a reintors la sefia InBev, parte a grupului StarBev.

Mihai Ghyka l-a inlocuit pe Eduardo Luz la conducerea operatiunilor din Romania ale StarBev, dupa ce, la inceputul lunii decembrie 2009, CVC Capital Partners a finalizat tranzactia pentru achizitionarea operatiunilor din Europa Centrala si de Est a Anheuser-Busch InBev.

Totodata, plecarea lui Constantin Tampiza de la conducerea LukOil Romania, unul din cei mai importanti jucatori din industria petroliera locala, cu afaceri anuale de peste un miliard de euro, reprezinta o alta mutare importanta petrecuta la varful companiilor in primele sase luni ale anului.

Tampiza, 62 de ani, de profesie inginer, este unul din cei mai cunoscuti executivi de pe piata locala. Locul sau a fost luat, dupa opt ani de mandat, de catre Maxim Khitrov.

Fostul director general al LukOil Romania va ramane in cadrul companiei, insa Khitrov se va ocupa de partea operationala a business-ului.