1 / 4

Cea mai scumpa scoala costa cat un MBA

Cea mai scumpa institutie educatioanala de pe piata locala, excluzand scolile de business, este American International School of Bucharest (AISB), din Pipera.

Scoala a fost infiintata in anul 1962 la initiativa ambasadorului american de la acea vreme si a sotiei sale, Bill si Barbara Crawford, precum si a unui grup de parinti format din diplomati americani.

La ora deschiderii oficiale, in septembrie 1962, scoala avea doi profesori si sase elevi.

Pe masura ce Romania a inceput sa atraga investitori straini si dupa aderarea la Uniunea Europeana (UE), numarul elevilor AISB a crescut constant.

Anual, aproximativ 200 de elevi se inscriu in cadrul AISB, iar numarul celor care se muta in alte tari sau alte scoli la sfarsitul fiecarui an scolar este de 100 pana la 150 de elevi. Fiecare clasa are o medie de aproximativ 16 elevi.

Campusul actual a fost deschis in 2002.

Valoarea investitiei in campusul unde isi desfasoara activitatea scoala a fost de aproximativ 20 de milioane de euro, iar banii au fost accesati cu ajutorul unui credit bancar.

Situat pe o suprafata de 10 hectare, campusul pune la dispozitia elevilor 500 de sali si alte facilitati.

“Ziua scolara incepe la ora 8 si se termina in jurul orei 15:00. Elevii urmeaza cursurile, iau parte la activitati sportive in salile de sport; studiaza in biblioteca, urmeaza cursurile de stiinte care se desfasoara in laboratoare dedicate; lucreaza in laboratoarele de informatica si petrec timp cu colegii in pauze. Elevii iau gustarile si pranzul la scoala si au posibilitatea de a se implica intr-o mare varietate de activitati extra-scolare dupa terminarea orelor de studiu, inclusiv activitati de serviciu in favoarea comunitatii”, spune Catalina Pieptea, admission officer in cadrul AISB.

Taxele anuale de scolarizare la AISB variaza intre 13.300 de euro (pentru scoala elementara) si 18.605 de euro (pentru elevii de liceu).

“Costurile acopera taxele scolare (manuale, accesul la facilitati, activitatile extra-scolare) si taxele de capital (banii sunt folositi pentru intretinerea campusului si pentru achitarea imprumutului luat pentru constructia cladirii). Acestor costuri li se adauga o taxa de inscriere de 200 de euro si taxa de inregistrare de 800 de euro care se platesc la prima inscriere”, mai spune Pieptea.

Un alt grup educational exclusivist de pe piata locala este “Lumina Institutii de Invatamant”, care a fost fondat in 1994 de catre Ragip Gokcel, cetatean turco-roman.

Pana in prezent, grupul este prezent pe piata locala a sistemelor de invatamant prescolar, primar, gimnazial si liceal.

Incepand cu aceasta toamna, grupul va intra si pe segmentul institutiilor de invatamant superior.

Institutia va pune la bataie 200 de locuri la admitere, pe patru specializari, fiecarei specializari urmand sa-i revina 50 de locuri.

Taxele de scolarizare variaza intre 2.000 de euro (pentru cetatenii care apartin Uniunii Europene) si 3.500 de euro (pentru candidatii non UE).

Pentru anul universitar 2010/2011, universitatea vizeaza doar candidati romani, urmand ca, incepand cu 2011/2012, 35-40% din numarul total de studenti sa fie din strainatate, cu precadere din Europa Centrala si de Sud-Est.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri