3.000 de bancheri si-au pierdut locul de munca intr-un an

3.000 de bancheri si-au pierdut locul de munca intr-un anAproximativ 3.000 de angajati din sistemul bancar romanesc si-au pierdut locul de munca pe parcursul anului 2009, arata datele Institutului National de Statistica (INS), care contabilizeaza numarul salariatilor din zona intermedierilor financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii.

La sfarsitul lui 2009, in zona analizata de INS lucrau 79.700 de oameni, in scadere cu 2.900 de salariati fata de cei 82.600 de angajati care erau la sfarsitul anului trecut.

Potrivit ultimelor raportari ale institutiei, la sfarsitul primului semestru, numarul de salariati din sistemul bancar era similar celui inregistrat la finele anului trecut.

Printre cele mai importante banci care si-au redus personalul in 2009 se numara BCR, care avea la sfarsitul anului trecut 8.426 de angajati, fata de 8.806 salariati, cat avea la finalul lui 2008, potrivit datelor de la Registrul Comertului.

De asemenea, Bancpost avea anul trecut 3.240 de salariati, cu 264 mai putin decat in 2008, iar CEC Bank si-a redus personalul cu 84 de oameni in 2009.

BCR, Bancpost si CEC Bank sunt printre cele mai importante banci de pe piata locala, cu o cifra de afaceri cumulata de aproximativ 6,3 miliarde de euro anul trecut.

Datorita ritmului alert de expansiune la nivel national, companiile din industria financiar-bancara au fost printre cei mai mari angajatori din economie pana la instalarea crizei financiare.

“Profesionistii din domeniul financiar erau la mare cautare in 2007 si 2008, dar au disparut din top in anii de criza: in perioada noiembrie 2008 - ianuarie 2009 pe site-ul de recrutare au fost postate 900 de anunturi de joburi in acest sector, fata de aproximativ 1.300 in aceeasi perioada din 2007-2008. Scaderea a fost, asadar, de peste 30% la debutul crizei”, spune Adela Rapeanu, expert de comunicare in cadrul site-ului de recrutare Myjob.

In prezent, pe site-ul de recrutare sunt disponibile circa 300 de locuri de munca in domeniul bancar/financiar si putin peste 350 de joburi in asigurari. Din punct de vedere al numarului de posturi disponibile, cele mai active institutii bancare in aceasta perioada sunt Unicredit Tiriac Bank, Piraeus Bank, Alpha Bank, ING si Banca Romaneasca.

La sfarsitul primei saptamani lunii august, eJobs, cel mai mare site de recrutare de pe piata romaneasca locala, peste 12.000 de oferte de locuri de munca, dintre care aproximativ 1.000 de joburi in departamentele finante/contabilitate si banci.

“Pe tot parcursului anului 2009, au fost publicate 7.130 de joburi in departamentele finante/contabilitate si banci. In momentul de fata, cele mai cautate locuri de munca, in functie de numarul aplicantilor, sunt cele de consilier credite, ofiter colectare credite, analist credite, relationship banker si auditor intern”, afirma Laura Chilom, consultant HR in cadrul eJobs.

Cat castiga salariatii din institutiile financiare

Cat castiga salariatii din institutiile financiareCastigul salarial mediu net al angajatilor din banci s-a ridicat in iunie la 3.442 de lei, in scadere cu 341 de lei fata de valoarea inregistrata in mai si cu 493 de lei fata de luna iunie a anului trecut, arata datele INS. De asemenea, castigul salarial mediu al angajatilor din banci s-a plasat in primele sase luni ale anului la 3596,5 de lei, in crestere cu 2,6% fata de intervalul ianuarie – iunie 2009.

Cea mai buna luna din punct de vedere al castigurilor din industria bancara a fost martie, cand angajatii au plecat acasa, in medie, cu 4.345 de lei, in vreme ce in ianuarie au castigat doar 3.163 de lei.

Comparativ, in aprilie anul trecut, angajatii din banci au castigat 4.116 de lei, cel mai mult din primul semestru, in vreme ce in ianuarie au primit 3.075 de lei.

“Asemenea angajatilor din alte industrii si salariatii din banking au fost afectati de criza financiara si s-au confruntat cu reduceri salariale. Totusi, la nivel de top management, bancile au mentinut veniturile la un nivel constant”, apreciaza Alina Popescu (foto), reward manager in cadrul companiei de consultanta in management Hay Group Romania.

Daca in anii care au precedat instalarea crizei financiare salariatii din sectorul financiar-bancar erau printre rasfatatii economiei in ceea ce priveste castigurile lunare, bancherii par sa piarda din ce in ce mai mult teren in fata salariilor angajatilor din IT.

In intervalul ianuarie – iunie 2010, castigul salarial mediu net din IT a fost de 3.028 de lei, in crestere cu 17,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata datele INS. Daca in prima jumatate a anului trecut, salariile din IT oscilau in jurul a 2.400 – 2.600 de lei, in perioada similara a acestui an doar in doua luni castigurile au coborat sub 3.000 de lei.

“In ceea ce priveste salariile angajatilor cu minimum de experienta din IT, acestea ajung in prezent la 500 – 600 de euro, iar in unele cazuri se poate urca pana la 700 de euro. In banking, salariile pentru pozitii similare de entry-level sunt remunerate mai scazut cu 100-200 de euro fata de IT”, spune Vivien Untaru, general manager al firmei de recrutare Von Consulting, cu afaceri anuale de circa 350.000 de euro, specializata in oferirea de servicii in sectorul IT.

Bancile care inca mai recruteaza prefera, spre deosebire de anii trecuti, sa-si atraga, in special, oameni cu experienta, care pot aduce plus valoare in cadrul institutiilor, situatie intalnita si in IT.

“Pe langa pozitiile cu experienta, bancile recruteaza, din ceea ce am vazut, destul de mult si pentru pozitii de front, in vreme ce in IT companiile cauta sa aduca oameni in suport tehnic pe sisteme de operare cum ar fi Windows sau Linux. De asemenea, am mai observat ca exista si foarte multi oameni competenti, din ambele sectoare, care isi doresc sa plece din tara”, adauga Untaru.

Cum arata profilul candidatului cautat de banci

Cum arata profilul candidatului cautat de banciUna din principalele calitati pe care trebuie sa le aiba candidatii aflati in cautarea unui loc de munca in industria bancara este stabilitatea in raport cu angajatorii precedenti.

Acum, angajatorii ii penalizeaza drastic pe candidatii care in anii trecuti zburau din floare in floare, adica pe aceia care preferau sa-si schimbe jobul pentru o crestere salariala foarte mica”, subliniaza Vivien Untaru, de la Von Consulting.

Cerintele angajatorilor depind foarte mult si de pozitia cautata.

„Daca pentru post de consilier vanzari sau de collection officer, experienta sau studiile superioare in domeniul bancar / economic nu sunt intotdeauna eliminatorii, pentru pozitiile de middle management acestea sunt obligatorii indiferent de banca, la fel si abilitatile de a coordona echipe. Pentru orice pozitie se cer abilitati de lucru pe calculator si aptitudini de comunicare si negociere”, mentioneaza Adela Rapeanu.

Desi aproape 3.000 de oameni din domeniu au ramas fara loc de munca pe parcursul lui 2009, criza financiara a scos pe piata, in mare parte, angajatii mai slab pregatiti. De asemenea, recesiunea pe care o traverseaza Romania nu a redus pretentiile candidatilor.

Fata de perioada 2006-2008, pretentiile salariale ale angajatilor nu s-au schimbat, fiind chiar la acelasi nivel. Chiar daca numarul aplicantilor pentru o pozitie aflata in recrutare a crescut semnificativ in ultimii doi ani, candidatii nu sunt mai bine pregatiti ca in trecut si, de aceea, este foarte dificil sa alegi omul potrivit. Realitatea nu este perceputa asa cum s-ar fi asteptat toata lumea, adica mai multa seriozitate, implicare sau dorinta mai mare pentru dezvoltare individuala”, considera si Irina Stoian (foto), HR manager la Cetelem Romania, companie de credite de consum din grupul francez BNP Paribas.

Ea adauga ca unul dintre lucrurile bune care s-au intamplat in ultimii ani in industria financiar bancara este ca au aparut candidati cu experienta in banking care prefera sa lucreze in cadrul IFN-urilor (Institutie Financiara Nebancara).

In trecut, erau foarte des intalnite situatii in care candidatii preferau sa lucreze in agentii de bloc ale bancilor, decat sa se angajeze in cadrul unui IFN.