2 / 4

Cat castiga salariatii din institutiile financiare

Castigul salarial mediu net al angajatilor din banci s-a ridicat in iunie la 3.442 de lei, in scadere cu 341 de lei fata de valoarea inregistrata in mai si cu 493 de lei fata de luna iunie a anului trecut, arata datele INS. De asemenea, castigul salarial mediu al angajatilor din banci s-a plasat in primele sase luni ale anului la 3596,5 de lei, in crestere cu 2,6% fata de intervalul ianuarie – iunie 2009.

Cea mai buna luna din punct de vedere al castigurilor din industria bancara a fost martie, cand angajatii au plecat acasa, in medie, cu 4.345 de lei, in vreme ce in ianuarie au castigat doar 3.163 de lei.

Comparativ, in aprilie anul trecut, angajatii din banci au castigat 4.116 de lei, cel mai mult din primul semestru, in vreme ce in ianuarie au primit 3.075 de lei.

“Asemenea angajatilor din alte industrii si salariatii din banking au fost afectati de criza financiara si s-au confruntat cu reduceri salariale. Totusi, la nivel de top management, bancile au mentinut veniturile la un nivel constant”, apreciaza Alina Popescu (foto), reward manager in cadrul companiei de consultanta in management Hay Group Romania.

Daca in anii care au precedat instalarea crizei financiare salariatii din sectorul financiar-bancar erau printre rasfatatii economiei in ceea ce priveste castigurile lunare, bancherii par sa piarda din ce in ce mai mult teren in fata salariilor angajatilor din IT.

In intervalul ianuarie – iunie 2010, castigul salarial mediu net din IT a fost de 3.028 de lei, in crestere cu 17,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata datele INS. Daca in prima jumatate a anului trecut, salariile din IT oscilau in jurul a 2.400 – 2.600 de lei, in perioada similara a acestui an doar in doua luni castigurile au coborat sub 3.000 de lei.

“In ceea ce priveste salariile angajatilor cu minimum de experienta din IT, acestea ajung in prezent la 500 – 600 de euro, iar in unele cazuri se poate urca pana la 700 de euro. In banking, salariile pentru pozitii similare de entry-level sunt remunerate mai scazut cu 100-200 de euro fata de IT”, spune Vivien Untaru, general manager al firmei de recrutare Von Consulting, cu afaceri anuale de circa 350.000 de euro, specializata in oferirea de servicii in sectorul IT.

Bancile care inca mai recruteaza prefera, spre deosebire de anii trecuti, sa-si atraga, in special, oameni cu experienta, care pot aduce plus valoare in cadrul institutiilor, situatie intalnita si in IT.

“Pe langa pozitiile cu experienta, bancile recruteaza, din ceea ce am vazut, destul de mult si pentru pozitii de front, in vreme ce in IT companiile cauta sa aduca oameni in suport tehnic pe sisteme de operare cum ar fi Windows sau Linux. De asemenea, am mai observat ca exista si foarte multi oameni competenti, din ambele sectoare, care isi doresc sa plece din tara”, adauga Untaru.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri