3 / 4

Cum arata profilul candidatului cautat de banci

Una din principalele calitati pe care trebuie sa le aiba candidatii aflati in cautarea unui loc de munca in industria bancara este stabilitatea in raport cu angajatorii precedenti.

Acum, angajatorii ii penalizeaza drastic pe candidatii care in anii trecuti zburau din floare in floare, adica pe aceia care preferau sa-si schimbe jobul pentru o crestere salariala foarte mica”, subliniaza Vivien Untaru, de la Von Consulting.

Cerintele angajatorilor depind foarte mult si de pozitia cautata.

„Daca pentru post de consilier vanzari sau de collection officer, experienta sau studiile superioare in domeniul bancar / economic nu sunt intotdeauna eliminatorii, pentru pozitiile de middle management acestea sunt obligatorii indiferent de banca, la fel si abilitatile de a coordona echipe. Pentru orice pozitie se cer abilitati de lucru pe calculator si aptitudini de comunicare si negociere”, mentioneaza Adela Rapeanu.

Desi aproape 3.000 de oameni din domeniu au ramas fara loc de munca pe parcursul lui 2009, criza financiara a scos pe piata, in mare parte, angajatii mai slab pregatiti. De asemenea, recesiunea pe care o traverseaza Romania nu a redus pretentiile candidatilor.

Fata de perioada 2006-2008, pretentiile salariale ale angajatilor nu s-au schimbat, fiind chiar la acelasi nivel. Chiar daca numarul aplicantilor pentru o pozitie aflata in recrutare a crescut semnificativ in ultimii doi ani, candidatii nu sunt mai bine pregatiti ca in trecut si, de aceea, este foarte dificil sa alegi omul potrivit. Realitatea nu este perceputa asa cum s-ar fi asteptat toata lumea, adica mai multa seriozitate, implicare sau dorinta mai mare pentru dezvoltare individuala”, considera si Irina Stoian (foto), HR manager la Cetelem Romania, companie de credite de consum din grupul francez BNP Paribas.

Ea adauga ca unul dintre lucrurile bune care s-au intamplat in ultimii ani in industria financiar bancara este ca au aparut candidati cu experienta in banking care prefera sa lucreze in cadrul IFN-urilor (Institutie Financiara Nebancara).

In trecut, erau foarte des intalnite situatii in care candidatii preferau sa lucreze in agentii de bloc ale bancilor, decat sa se angajeze in cadrul unui IFN.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri