1 / 4

Ce spune legea

Vestea buna pentru angajati este ca angajatorii care au luat decizia de a reduce sau de a elimina bugetele de training dupa instalarea crizei financiare, in ultimul trimestru al lui 2008, sunt obligati prin lege sa le ofere salariatilor cursuri de formare profesionala, la un interval de doi sau trei ani.

Castigatorii legii ar fi angajatii, care ar beneficia de un instrument motivational, in conditiile in care piata fortei de munca este guvernata de somaj si reduceri salariale. Nici angajatorii nu ar avea prea mari motive de suparare, avand in vedere ca o investitie de cateva sute de euro per angajat ar putea sa duca la cresterea productivitatii salariatilor.

Nu in ultimul rand, companiile specializate in oferirea de servicii de formare profesionala ar avea de castigat, avand in vedere ca afacerile celor mai importanti cinci jucatori de pe piata locala de profil au fost mai mici de 10 milioane de euro anul trecut.

Conform articolului 190 din Codul Muncii, care face referire la obligativitatea programelor de formare profesionala, angajatorii trebuie sa asigure participarea tuturor salariatilor la astfel de programe, cel putin o data la doi ani, daca au minim 21 de salariati si, respectiv, cel putin o data la trei ani, daca au sub 21 de salariati, cheltuielile aferente fiind suportate de catre angajatori.

Formarea profesionala a salariatilor se poate realiza prin mai multe forme: participare la cursuri organizate de catre compania angajatoare sau de catre diferiti furnizori de servicii de profil, stagii de practica, ucenicie la locul de munca.

Daca participarea la programele de pregatire profesionala presupune scoaterea din activitate a salariatilor pentru o perioada mai mica de 25% din durata zilnica a timpului de lucru, acestia vor beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de salariul integral, cu toate indemnizatiile, sporurile si adaosurile la acesta.

In situatia in care participarea presupune scoaterea din activitate a salariatilor pentru o perioada mai mare de 25% din durata zilnica a timpului de lucru, acestia vor beneficia de salariul de baza si, dupa caz, de sporul de vechime.

Daca participarea la programele de formare profesionala presupune scoaterea integrala din activitate a unui angajat, contractul individual de munca respectiv se suspenda, acesta beneficiind de o indemnizatie platita de angajator.

In eventualitatea unor controale de la Inspectoratele Teritoriale de Munca pe aceasta tema, inspectorii pot impune masuri care trebuie respectate, fiind posibila acordarea unei constrangeri de zece zile.

"In cazul in care inspectorii de munca impun masuri de respectare de catre angajator a obligatiei de formare profesionala a salariatilor, iar angajatorul nu indeplineste masurile impuse, acesta poate fi sanctionat cu amenda de pana la 10.000 de lei", spune Cristina Randjak
avocat in cadrul casei de avocatura bpv Grigorescu.

Angajatii nu pot opta pentru orice fel de cursuri, ci doar pentru programele care pot fi acoperite din salariul aferent respectivelor zile in care acesta nu merge la lucru.

"Daca angajatorul nu respecta obligatia formarii profesionale a salariatilor, acestia pot beneficia de concedii pentru formare profesionala, platite de angajatori, de pana la 10 zile lucratoare sau 80 de ore. In acest caz, salariatii vor primi o indemnizatie calculata in acelasi mod ca indemnizatia pentru concediul de odihna", mentioneaza Randjak.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri