Doua scoli prezente in Romania incluse in topurile internationale

Doua scoli prezente in Romania incluse in topurile internationalePiata locala dispune de peste zece programe de Master of Business Administration (MBA) si Executive MBA (EMBA). Totodata, mai mult de 3.000 de manageri care activeaza in Romania au absolvit un MBA sau EMBA pana in prezent, fie ca au urmat cursuri in tara, fie in strainatate.

Cu toate acestea, Romania nu a reusit sa atraga pana acum nicio institutie educationala de top la nivel mondial. Si nici macar din al doilea esalon.

Doar doua scoli de business, respectiv CEU Business School (Ungaria) si Vienna University of Economics and Business (WU - Austria), prezente cu filiale in Romania, au reusit sa intre, pana acum, intr-o editie a topului pe care Financial Times il realizeaza anual pentru a-i analiza pe cei mai buni furnizori de MBA/EMBA din intreaga lume.

Intre timp, CEU Business School si-a anuntat iesirea de pe piata locala, in vreme ce WU ramane cea mai scumpa scoala de afaceri, in functie de costul programului pe care il ofera in Romania (35.000 de euro).




In urmatoarele doua slide-uri, Wall-Street prezinta viziunea Financial Times (FT) si The Economist asupra celor mai bune programe de MBA din lume.

Cele mai bune scoli in viziunea Financial Times

Cele mai bune scoli in viziunea Financial TimesDoar trei din cele mai importante zece scoli de business din lume in ceea ce priveste programele de MBA oferite sunt din Europa, arata clasamentul din 2010 realizat de prestigioasa publicatie britanica Financial Times.


Iata cateva din cele mai importante informatii despre crema scolilor de business:

London Business School


Costul anual al celui mai bun program de MBA din ierarhia intocmita de FT este 49.900 de lire sterline. Candidatii pot opta pentru un program cu o durata full-time de 15 sau de 21 de luni. Cei interesati trebuie sa tina seama ca pot lucra pe durata studiilor, pentru a castiga niste bani cu care sa-si acopere partial costul programului. Potrivit ultimelor date contabilizate de institutia educationala engleza, cursantii care au lucrat pe perioada verii in 2009, au castigat circa 1.000 de lire sterline saptamanal.

University of Pennsylvania: Wharton

A doua scoala de business din top 10 ofera un program de MBA cu un cost total (taxe de scolarizare si cheltuieli de intretinere) de 84.700 de dolari. Durata programului este de 22 de luni, iar cei 84.700 de dolari acopera doar costurile din primul an. Asigurarea medicala are un pret de peste 2.800 de dolari, iar cartile costa 2.000 de dolari. In clasamentul ultimilor trei ani, Wharton se afla pe locul intai, la egalitate cu London Business School.

Harvard Business School


Studentii Harvard Business School beneficiaza de foarte multa atentie din partea angajatorilor. De asemenea, in ultimul an, institutia educationala a pus la bataie circa 1.600 de oferte de munca. Putin peste 900 de oameni s-au inscris pentru programul care se va finaliza in 2012, adica aproximativ 11% din totalul candidatilor ce au aplicat pentru admitere. 70% din cursati sunt din America de Nord, in vreme ce doar 12% sunt din Europa, cu 1% mai putin decat cei din regiunea Asia/Pacific.

Stanford University GSB

Cel mai bine platiti absolventi dintre toate cele zece scoli de business sunt cei ai Stanford, cu un salariu anual de 164.863 de dolari (13.738 de dolari lunar). Stanford are unul din cele mai frumoase campusuri universitare din intreaga lume, potrivit unei analize a revistei americane Forbes. In campus se afla circa 12.000 de studenti, care sunt constituiti in 630 de grupuri. Stanford University are sapte scoli, fiind asemenea unei corporatii. Bugetul pentru anul universitar 2009 – 2010 s-a ridica la 3,7 miliarde de dolari, doar 17% din suma fiind stransa de pe urma taxelor platite de studenti.

Insead

Este a doua scoala europeana care reuseste sa intre in clasament si una din cele mai scumpe de pe “batranul continent”. Programul, care dureaza un an, are un cost de scolarizare de 52.000 de euro. La acesta se adauga inca 20.000 - 30.000 de euro, pentru cheltuieli de calatorie, cazare, intretinere sau acomodare. Insead detine in Romania o asociatie foarte importanta de absolventi, care grupeaza aproape 70 de executivi romani sau expati. Printre cei mai cunoscuti absolventi de Insead de pe piata locala se numar Liliana Solomon, sefa Vodafone Romania si Codrut Pascu, managing partner la firma de consultanta Roland Berger Strategy Consultants.

Columbia Business School

In perioada 1993 – 2008, doar noua romani au studiat la Columbia Business School, care se afla pe pozitia a sasea in ierarhia intocmita de Financial Times. 2008 a fost anul in care reprezentantii Columbia au venit pentru prima oara in Romania, pentru a le prezenta studentiilor de la Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti oportunitatile de studiu pe care le-ar putea avea in Statele Unite. Costul total al programului de MBA se ridica la aproape 170.000 de dolari, pentru doi ani de studiu.

IE Business School

Studenti din peste 80 de tari urmeaza cursurile de master, doctorat si educatie manageriala pe care le ofera IE Business School in Madrid. 10% din absolventi devin antreprenori, veniturile anuale post absolvire fiind de aproape 140.000 de dolari (peste 11.600 de dolari lunar). Programul dureaza un an si incepe cu o serie de cursuri intensive de spaniola, care dureaza patru saptamani, precum si cu o saptamana de cursuri pregatitoare.

MIT Sloan School of Management


Costul total al unui an de MBA la MIT Sloan School of Management, institutie educationala fondata in anii ’60, este de circa 80.000 de dolari, in vreme ce nivelul lunar al castigurilor absolventilor este de aproape 13.000 de dolari.

University of Chicago: Booth

Programul full-time MBA al universitatii din Chicago are o durata de 21 de luni. Cei admisi au 3-4 cursuri pe trimestru, iar orele se tin in Harper Center (Chicago). Managerii foarte ocupati pot alege varianta de seara a programului, care dureaza 2,5 – 3 ani. De asemenea, fiecare trimestru are doua cursuri (numarul total de materii studiate ajunge la 20 pe durata intregului program). Varsta medie a studentilor este 29 de ani, iar experienta profesionala medie a fiecaruia este de cinci ani.

Hong Kong UST Business School

Scoala de business asiatica se afla pe primul loc dintre primele zece institutii educationale in functie de rapiditatea cu care absolventii reusesc sa-si gaseasca un loc de munca in primele trei luni dupa absolvire. Analiza FT arata ca 91% din absolventii UST Business School se angajeaza in primele trei luni dupa absolvirea programului de MBA.

Clasamentul The Economist admira scolile americane

Clasamentul The Economist admira scolile americaneSase din cele mai importante zece scoli de business care ofera programe de MBA sunt din SUA, arata un clasament al The Economist. Europa are trei reprezentanti in ierarhie, la care se adauga o institutie educationala din Canada.


Top 10 The Economist:



Sursa tabel:
The Economist

Ce sanse are Romania pentru a atrage o scoala de top

Ce sanse are Romania pentru a atrage o scoala de topSansele nu sunt de partea Romaniei cand vine vorba de prezenta unei scoli de business de "top 10" pe piata locala.

Atat financiar, cat si geografic, Romania nu poate face fata criteriilor pe care trebuie sa le indeplineasca o tara pentru a gazdui o scoala renumita de business.

Cele mai importante scoli de business din lume evita, in general, sa-si deschida campusuri in alte tari decat cele ce origine, pentru ca, prin cresterea cu 50-80% a numarului de candidati pe care ii accepta in fiecare an, ar risca sa-si reduca selectivitatea. Formulele de colaborare folosite cu succes la nivel international sunt cele care presupun dezvoltarea unor aliante intre doua sau trei scoli de top care tin cont de largirea ariei geografice acoperite – relevant pentru cresterea diversitatii studentilor atrasi si pentru expunerea lor la medii de afaceri cu diferite profiluri culturale”, spune Alexandru Ghita, presedintele Educativa, organizatorul targurilor RIUF si RIMME, cu profil educational.

Una din scolile europene de top care a ales sa se extinda in strainatate este Insead (Franta), institutia avand o reprezentanta in Singapore.

Guvernul din Singapore a mizat pe educatia de top pentru ca isi doreste sa atraga cei mai talentati oameni din Asia de Sud-Est si Orientul Mijlociu. Practic, investitiile pe care le face prin oferirea de facilitati scolilor de top se vor multipla pe parcurs in economia reala. Scolile beneficiaza de regimuri fiscale favorabile, iar profesorii beneficiaza de cote reduse de taxare a veniturilor si lucreaza intr-un mediu cu o calitate a vietii deosebita”, mai spune Ghita.

Cele mai importante scoli de business din lume functioneaza precum adevarate multinationale si au nevoie de foarte multi bani pentru a-si sustine costurile anuale. De aceea, multe din ele se bazeaza pe sprijinul financiar acordat de guverne, absolventi sau companii gigant. Un astfel de sprijin nu ar putea fi obtinut decat in tara de origine. Sunt insa si exceptii.

Scolile de afaceri incluse in top zece si chiar cele din top 50 vor fi interesate pentru multi ani doar de tari precum China, India, Qatar, Dubai, Abu Dhabi sau Bahrein. Aceste piete sunt atractive financiar. China sau statele din zona golfului Persic pun la bataie sute de milioane de euro pentru a atrage scolile de top si pentru a le suporta costurile de constructie a campusurilor”, afirma Oliver Olson (foto), directorul celui mai nou program de business oferit pe piata locala de Maastricht School of Management (Olanda).

El nu se asteapta ca vreo universitate din top 50 sa intre Europa Centrala in urmatorii 20 de ani.

“In aceasta regiune, nu exista o cerere suficient de concentrata din partea pietei pentru a justifica logistica sau cheltuielile pe care le-ar genera o astfel de scoala pentru o opera intr-o tara din zona. Rusia constituie o exceptie, pentru ca dispune de o piata extinsa si potenta financiar. Skolkova School of Management, institutie nou formata, incearca sa formeze aliante cu universitati de top din lume”, precizeaza Olson.

Oliver Olson a condus pana in acest an programul de master in business oferit de CEU Business School pe piata locala. Scoala ungara decis sa paraseasca Romania, in urma unei decizii a managementului central.