1 / 4

In BPO, audit si IT se plateste cel mai bine

Un salariu net de 1.000 de euro lunar echivaleaza cu peste trei castiguri salariale medii nete din economie. Salariul mediu net din economie s-a ridicat la 1.339 de lei (316 euro) in august, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

“In audit se prefera recrutarea viitorilor angajati imediat sau in ultimele luni inainte de terminarea facultatii. Companiile Big 4 (PricewaterhouseCoopers, KPMG, Deloitte si Ernst&Young - n.red.) prefera angajati tineri pe care sa-i formeze ei, oferindu-le sansa de a se dezvolta in acest domeniu, reprezentand in acelasi timp o rampa de lansare profesionala pentru tinerii absolventi. De asemenea, angajatorii din BPO din BPO obisnuiesc sa angajeze persoane tinere, fara experienta sau aflate la inceputul carierei, oferind – spre deosebire de alte companii – salarii de inceput foarte atragatoare. De exemplu, un debutant care cunoaste limba italiana va primi aproximativ 2.000 de lei (465 de euro – n.red.), iar dupa cateva luni (daca respectivul indeplineste obiectivele impuse si este performant) salariul i se poate dubla. Un cunoscator al limbii arabe va primi in jur de 5.000 de lei (1.160 de euro), fara a avea prea multe luni de experienta anterioara”, spune Monica Mihutescu, junior consultant la compania de recrutare CVO Recruitment.

Clujul si Iasiul, alaturi de Bucuresti, sunt orasele spre care ar trebui sa se indrepte cei interesati sa lucreze in BPO. Clujul are o oferta de 300 – 350 de joburi in BPO, 70% din numarul total de locuri de munca fiind destinate pozitiilor de entry – level.

Salariile pe care le ofera companiile din BPO care recruteaza candidati cu o experienta mai mica de un an pleaca de la 280 - 375 de euro. De obicei, cerintele pentru astfel de joburi presupun cunoasterea limbii engleze si/sau a celei franceze.

In masura in care candidatii cunosc, pe langa engleza, o limba straina mai rara, ofertele pentru un job care nu necesita o experienta mai mare de un an se suplimenteza cu 50 – 160 de euro.

Un tanar care stie japoneza, olandeza sau araba, poate ajunge insa la un salariu lunar de 1.000 de euro.

Grupul american de externalizare de serivicii Sykes a angajat deja 250 – 300 de tineri in centrul de BPO de la Cluj, in vreme ce ING a recrutat circa 100 de oameni pentru centrul de servicii ING Shared Service Center.

La inceputul anului, Genpact a anuntat ca vrea sa faca intre 500 si 1.000 de angajari in 2010 (in BPO), la care se adauga alte cateva sute de recrutari anuntate si de HP Romania.

De asemenea, anumite specializari din IT si farma le pot permite tinerilor cu o experienta mai mica de un an pe piata fortei de munca sa obtina salarii lunare de minimum 1.000 de euro.

“De salarii de 1.000 de euro dupa un an experienta putem vorbi in cazuri izolate, fara a mai putea generaliza nici la nivel de industrie, nici la competente. Daca as cauta, totusi, exemple, imi vin in minte cateva specializari in IT (programatori ASP.net) poate si farma (pozitia de clinical research associate). As face, totusi, o mentiune extrem de importanta: pentru salarii de 1.000 de euro dupa un an de experienta, trebuie sa vorbim de un an experienta <<oficial si organizat>>, dar, ca sa se ajunga la nivelul acesta, ajuta mult orice experiente anterioare gen: internship, colaborari anterioare pe proiecte, voluntariat, orice fel de interactiune profesionala anterioara”, afirma Minola Jac, director de marketing si PR in cadrul firmei de recrutare Gi Group Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri