1.000 de lei vs. 2.000 de euro

1.000 de lei vs. 2.000 de euroPeste 2.000 de medici si asistenti au trecut pragul Targului International de Cariere Medicale si Farmaceutice, care s-a desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute in Capitala, in speranta ca vor pune mana pe unul din cele peste 4.000 de joburi oferite in tari ca Marea Britanie, Irlanda, Norvegia sau Elvetia, precum si pe salarii lunare nete de peste 10.000 de euro.

“Romanii aleg sa plece in strainatate pentru ca salariile sunt de peste zece ori mai mari decat cele de pe piata locala. Totodata, pentru ce sa stea in Romania si sa aiba grija de un numar foarte mare de pacienti, cand pot fi mult mai relaxati in strainatate? Mai mult, clinicile si spitalele de acolo ofera tot felul de avantaje, cum ar fi plata dubla a turelor de noapte”, declara Simona Oprea, PR manager la Houston NPA, firma care promoveaza evenimentul pe piata din Romania

De cele mai multe ori, medicii romani aleg sa plece in strainatate pentru ca veniturile pe care le pot obtine in tara sunt incomparabil mai mici fata de cele pe care le pot incasa peste hotare.

Castigul salarial mediu net din sistemul sanitar romanesc se ridica la 1.037 de lei (circa 250 de euro), arata datele Institutului National de Statistica (INS) aferente lunii septembrie, in vreme ce intr-o tara din Europa Occidentala, salariul minim lunar net pe care il poate obtine un medic rezident depaseste 2.000 de euro, adica de doua ori mai mult decat salariul unui chirurg experimentat de pe piata locala.

Doar clinicile si spitalele private din Romania pot sa concureze, intr-o oarecare masura, cu salariile oferite in alte tari vestice. Astfel, anumiti medici foarte specializati, care lucreaza la privat, pot castiga chiar si 10.000 – 12.000 de euro si in Romania.

Din cauza salariilor foarte mici de pe plan local, foarte multi medici romani au ales sa plece inca din ’90 in alte state, printre destinatiile favorite fiind Canada, Franta sau Germania.

Autoritatile din Romania nu au date despre numarul medicilor/asistentilor romani care lucreaza peste hotare, dar cifrele neoficiale spun ca ar fi vorba de cateva zeci de mii de oameni.

“Avem date doar despre medicii romani care au plecat in ultimii ani in strainatate. In prima jumatate a acestui an au solicitat certificate de conformitate (document care atesta dreptul medicilor/asistentilor romani de a profesa in alte tari – n.red.) pentru a putea pleca sa lucreze in strainatate un numar de 1.000 de medici. In 1009 au plecat 1.400 medici, iar in 2008, 1.200 de medici”, spune Luminita Valcea, responsabil de comunicare pentru Colegiului Medicilor din Romania.

Romania are 368.500 de angajati in sanatate si asistenta sociala, potrivit datelor INS, in scadere cu 18.300 fata de numarul consemnat in aceeasi luna a anului trecut.


Marea Britanie, fructul interzis pentru medicii romani

Marea Britanie, fructul interzis pentru medicii romaniOfertele de lucru in spitalele din Marea Britanie au fost printre cele mai cautate de cei prezenti la targul de cariere medicale.

Procesul de recrutare este insa unul foarte riguros si putea dura pana la 10 saptamani.

Pe langa furnizarea actelor obisnuite, cum ar fi diploma de licenta, medicii romani trebuie sa se inscrie in organizatia similara Colegiului Medicilor din Romania si sa plateasca o taxa de 4.000 – 4.500 de lire sterline (4.700 – 5.300 de euro).

De asemenea, candidatii trebuie sa suporte si costurile deplasarii in Marea Britanie pentru sustinerea interviului de angajare.

Cerinta esentiala este cunoasterea la perfectie a limbii engleze, pentru ca intr-un spital din Marea Britanie trebuie sa poti face fata modului rapid de comunicare. In ceea ce priveste taxa de inscriere in Colegiul Medicilor de la noi, putem contribui cu aceasta suma, pe care romanii o pot returna dupa ce se angajeaza”, afirma Jo Bedford, recruitment consultant in cadrul Nes Healthcare UK, care furnizeaza personal pentru 92 de spitale din Marea Britanie.

In cele 92 de spitale din portofoliul companiei lucreaza 40-50 de medici romani, in conditiile in care, pentru acoperirea nevoilor cu forta de munca a retelei, Nes Healthcare recruteaza 150 de medici in fiecare an.

“Impresia pe care mi-au lasat-o medicii romani care ne-au vizitat standul la acest eveniment este ca au cunostinte foarte bune din punct de vedere medical, dar ca trebuie sa-si imbunateasca engleza”, mentioneaza Bedford.

Firma de recrutare a venit cu oferte de lucru atat pentru contracte pe o perioada de 3-6 luni, cat si pentru minimum un an.

Salariul net oferit pentru medicii cu experienta post rezidentiala de doi ani este de 3.000 de lire sterline lunar (3.500 de euro).

Raluca, 25 de ani, a absolvit in acest an Facultatea de Medicina din Timisoara, si isi doreste sa urmeze rezidentiatul intr-o alta tara. Destinatia preferata: Marea Britanie, care este insa destul de greu de atins.

“Apoi ar mai fi Elvetia si Germania. Vreau sa fac rezidentiatul intr-o alta tara pentru ca acolo te poti pregati mult mai bine pentru o cariera. Nu conteaza neaparat banii pe care ii pot castiga afara, ci faptul ca degeaba ai o pregatire buna daca nu ai pe ce sa pui mana”, spune tanara.

In Elvetia sunt sanse mai mari: se cauta vorbitori de germana, italiana si franceza

In Elvetia sunt sanse mai mari: se cauta vorbitori de germana, italiana si francezaO alta destinatie care prezinta interes pentru medicii romani este Elvetia, deoarece oferta de joburi este variata si se adreseaza vorbitorilor de germana, italiana sau franceza, in functie de zona tarii in care este nevoie de personal.

“Am venit la targ pentru ca imi doresc sa vad oportunitatile de lucru pentru un proaspat absolvent. Ma intereseaza un post de asistenta medicala in Elvetia si Marea Britanie, pentru ca acolo se ofera astfel de joburi la care as putea aplica, avand in vedere ca am terminat facultatea anul acesta”, spune o tanara de 24 de ani, care a absolvit in acest an o facultate de asistenti medicali din afara Bucurestiului.

Isi doreste sa plece din Romania atat din cauza conditiilor de lucru precare, cat si a salariului, mult sub ceea ce se plateste in statele din Vestul Europei.

Pentru a obtine un job in Elvetia, medicii romanii trebuie sa prezinte urmatoarele acte: un certificat profesional emis de Colegiul Medicilor, un document prin care sa se arate ca medicul/asistenta nu a comis vreo neregula profesionala, certificat de nastere, diploma de absolvire a cursurilor de profil, diplome post-universitare de specializare, precum si o dovada ca nu a studiat in Germania sau Elvetia.

Oferim joburi indiferent de experienta, insa cei mai cautati sunt candidatii cu minimum cinci de experienta. Salariul mediu net pe care il poate obtine un medic specializat poate depasi 11.000 de euro lunar. In Elvetia este nevoie de medici in dermatologie sau ginecologie”, spune un reprezentant al Helvetia Medicum, firma care atrage personal pentru joburi medicale in Elvetia.

Vorbitorii de limba germana au putut opta si pentru numeroasele oferte de lucru din Germania.

Principalele criterii pe care trebuie sa le indeplineasca medicii romani care vor sa lucreze in Germania, tara cu cea mai puternica economie europeana, sunt un certificat de competente lingvistice pentru limba germana si un certificat de conformitate medicala.

“In Germania se cauta, in principal, personal pentru medicina interna. Procesul de recrutare dureaza circa 2-3 luni”, subliniaza unul din reprezentantii Anne Servicii, firma de recrutare care a plasat sute de medici romani in perioada 2007 – 2010 pe piata germana a fortei de munca.

Firma asigura transportul si cazarea in Germania pentru candidatii romani care isi doresc sa lucreze acolo si le faciliteaza obtinerea actelor necesare desfasurarii profesiei de medic, precum si echivalarea diplomei de licenta si a celei de medic specializat.

Contractele de munca se incheie pe o perioada minima de un an, dar pot fi prelungite pe termen nelimitat.


Salariul minim net pe care il poate obtine in Germania un candidat fara experienta, pe timpul rezidentiatului, este de 1.800 de euro net.

“Medicii primari cu 10-20 de ani de experienta pot castiga cu usurinta 6.500 de euro net lunar”, precizeaza reprezentantul Anne Servicii.

El adauga ca din ce in ce mai multi medici romani se gandesc sa plece in Germania din cauza ca recesiunea economica le-a diminuat sansele de castig.

In 2007, anul de boom in care firma noastra a devenit operationala, nimeni nu dorea sa plece afara, pentru ca se castiga destul de bine si in Romania. Nu din salarii, ci din spaga. Acum, din cauza crizei, romanii care merg la doctor nu mai au bani si nu mai pot sa lase ceva doctorilor si de aceea foarte multi medici aleg sa plece in strainatate”, mai spune reprezentantul firmei de recrutare.