Provocarile anului

Provocarile anului“Directorii de resurse umane vor trebui sa se pozitioneze ca partener strategic, dat fiind rolul pe care HR-ul il are in momentele de transformare organizationala, cum ar fi cele de traversare prin criza si revenire economica. Totodata, ei vor trebui sa reinventeze si reconstructuiasca brandurile de angajator, pentru a putea creste credibilitatea organizatiei in ochii angajatilor (prezenti si viitori). Mai mult, sefii departamentelor de HR vor trebui sa dea dovada de inovatie si de flexibilizare in procesele de recrutare”, spune Minola Jac, director de marketing si PR in cadrul firmei de recrutare Gi Group Romania.

De asemenea, o alta problema pe care managerii de resurse umane vor trebui sa o rezolve in 2011 va fi identificarea si pastrarea angajatilor talentati din organizatii, in conditiile in care ei au devenit o resursa viabila pentru angajatorii preocupati de a face foarte multe lucruri, cu un numar restrans de salariati.

“Companiile au nevoie de oameni cu abilitati de cel mai inalt nivel, iar acesti angajati performanti vor cere majorarea pachetelor salariale. Acestea sunt presiunile cu care se confrunta managerii de resurse umane”, afirma Marius Decuseara Brandenburg (foto), country manager al firmei de training Trend Consult Romania.

Problemele cauzate de turbulentele financiare i-au facut pe multi directori de resurse umane sa nu tina cont ca angajatii au nevoie de pregatire, indiferent de contextul economic.

“Exista anumite lucruri pe care organizatiile le uita in graba lor de a reduce bugetele de training, insa acest lucru ar trebui sa fie evident. Daca oamenii de vanzari au nevoie de training atunci cand vremurile sunt bune, de ce oare nu ar mai avea nevoie atunci cand acestea sunt grele? Acest lucru este valabil mai ales pentru membrii echipei de vanzari care nu au mai vandut niciodata inainte in astfel de vremuri dificile”, precizeaza Decuseara Brandenburg.

Neglijentele din companii

Neglijentele din companiiSefii departamentelor de resurse umane nu si-au neglijat doar angajatii, ci si dezvoltarea proprie. Preocupati mai degraba cu incercarile de a restructura organizatia si de a optimiza costurile, acestia si-au alocat anul trecut mai putin timp pentru dezvoltarea personala.

“Ce este necesar sa invete (in 2011 -n.red.)? Depinde de contributia si impactul pe care doresc sa le aiba in companie – o companie care doreste sa se transforme il va atrage in acest <<joc>> si pe directorul de resurse umane, si invers. Altfel, convietuirea nu este decat de forma si de politete”, declara Viorel Panaite (foto), managing partner la furnizorul de servicii de formare profesionala Human Invest.

El adauga ca 2011 ar putea fi anul in care directorii de resurse umane ce au profitat de 2010 pentru a reproiecta procese organizationale sa inceapa consolidarea si o implementarea a lor. Ceea ce va necesita atat dezvoltarea abilitatilor tehnice, cat si a competentelor umane, care presupun interactiunea cu salariatii.

Instabilitatea economica destul de ridicata, cu impact direct asupra strategiei organizatiilor, va continua sa fie principala veste negativa anticipata de specialistii in resurse umane pentru 2011.

Vizibilitatea destul de redusa privind planurile de business ale companiei pe termen mediu si lung va ingreuna planificarea proceselor de resurse umane.

“O alta veste rea va fi generata de candidatii mai responsabili, care vor lua decizii de cariera in baza unor argument mai puternice decat salariul propriu-zis, ceea ce va obliga directorii de HR sa fie inovatori in ofertele de compensatii si beneficii”, mentioneaza Minola Jac, de la Gi Group.

In ciuda problemelor pe care le vor avea de infruntat in 2011 directorii de resurse umane de pe piata locala, situatia economica incerta vine si cu vesti bune.

“Usoara crestere economica estimata pentru 2011 va duce la regandirea si la realocare de bugete pentru HR. In plus, candidatii vor fi mult mai responsabili fata de deciziile de cariera si locul de munca. Nu in ultimul rand, posibila modificare a Codului Muncii inspre flexibilizarea relatiilor de munca ar permite directorilor de resurse umane sa opereze in conditii optime si in cazuri de vizibilitate pe termen scurt”, sustine Jac.

Cele mai importante mutari din resurse umane

Cele mai importante mutari din resurse umanePiata fortei de munca a consemnat anul trecut 12 mutari importante la nivelul directorilor de resurse umane, potrivit datelor centralizate de Wall-Street.ro cu ajutorul HR Club, organizatia profesionistilor de resurse umane din Romania.

Printre cele mai spectaculoase schimbari de anul trecut se numara plecarea lui Florin Tataru, 32 de ani, de la producatorul de materiale de constructii Ruukki Romania la furnizorul si distribuitorul de energie electrica Enel Romania. De asemenea, Ruxandra Stoian, 42 de ani, unul din cei mai cunoscuti specialisti in resurse umane de pe piata locala, fost partener si director deservicii de consultanta in resurse umane in cadrul companiei de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) Romania a fost numita partener in cadrul PwC Rusia.

La capitolul promovari intra si Simona Popovici, fostul director pentru Romania si Moldova al Coca Cola HBC, care a preluat functia de director of rewards al Coca – Cola Hellenic si a fost nevoita sa transfere in Grecia. Mutarea, anuntata inca din septembrie 2010, a devenit activa la inceputul acestui an.

Postul lasat vacant de Popovici a fost preluat de Simona Simion – Popescu, care anterior a coordonat activitatea de resurse umane pentru Xerox Europa Centrala si de Est, Israel si Turcia.

In ciment, Gabriel Matauan, directorul de resurse umane al producatorului de ciment Lafarge Romania, subsidiara locala a grupului francez Lafarge, a parasit organizatia in care se afla din 2004 pentru a se alatura companiei miniere Rosia Montana Gold Corporation (RMCG).

In farma, operatorul de servicii medicale Centrul Medical Unirea (CMU) a recrutat-o pe Crina Ilie pe functia de HR manager. Anterior, ea a lucrat pentru Genpact, furnizor de servicii de business si solutii tehnologice, pe pozitia de HR assistant vice president (AVP) Europe.

La inceputul anului trecut, Monica Bolocan, directorul de resurse umane al Strauss Romania (producatorul Doncafe), a fost recrutata de producatorul de bere Bergenbier pe o functie similara.

De asemenea, Dana Barbu, fostul HR manager al Provident Financial Romania, a trecut la conducerea departamentului de resurse umane al Bank of Cyprus.

Celelalte companii care au operat modificari in departamantele de resurse umane sunt Signal Iduna (asigurari), Chipita (industria alimentara), Romsys (furnizor de solutii informatii), Colas (constructii), Volksbank (industria bancara si Prodal 94 ( producatorul Stalinskaya).

“Functia de HR este in continua schimbare si transformare. Daca pana de curand resursele umane insemnau doar recrutare si payroll, companiile au dezvoltat din ce in ce mai mult acest segment si au nevoie de oameni extrem de pregatiti. In masura in care anumite companii ating un grad de dezvoltare care sa necesite schimbarea directorilor de HR, atunci acest lucru se va intampla si in 2011”, spune Marius Precu (foto), senior client partner in cadrul biroului local al retelei de executive search Amrop.

El adauga ca schimbarea unui director de resurse umane in vreme de criza economica poate sa fie in lucru bun in cazul in care inlocuirea are la baza criterii ce tin de performanta.