1 / 4

Obama si specialistii romani

“Vom pune din ce in ce mai multi americani sa munceasca pentru repararea drumurilor si podurilor cu probleme”, spunea presedintele SUA, Barack Obama, la sfarsitul lunii ianuarie, in timpul discursului sau anual despre starea natiunii.

Cu aproape doua luni inainte, presa romaneasca si publicatiile internationale anuntau ca doi romani, Emilia Morosan si Eric Pop, vor fi premiati de catre Obama la gala Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers (PECASE), prin care guvernul SUA recunoaste meritele profesionistilor din domeniile stiintei si ingineriei, aflati la inceput de drum in cariera lor.

Cei doi romani premiati de presedintele american sunt exponentii miilor de ingineri
care au ales sa plece de pe piata locala in cautarea unui salariu mai bun peste hotare, adancind astfel deficitul de angajati de profil in interiorul tarii, chiar daca recesiunea a scos pe piata mai multi candidati.

“Pentru joburile din industrii de nisa, in special cele cu profil tehnic se gasesc mai greu candidati potriviti pentru ca domeniile in cauza sunt reprezentate de putine companii si oamenii buni migreaza, in general, de la una la alta”, spune Alina Candea, business manager la firma de recrutare CVO Recruitment.

Ea mentioneaza ca inginerii mecanici si cei specializati pe software sunt printre specialistii cautati pe piata muncii, dar care se gasesc destul de greu.

Unul dintre domeniile in care se resimte cel mai mult deficitul de ingineri este cel al constructiilor.

“Problema deficitului de ingineri trebuie tratata atat din punct de vedere al cantitatii, cat si in ceea ce priveste calitatea, respectiv al experientei practice”, spune Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).

In ultima vreme, tot mai multi angajatori acuza calitatea precara a sistemului educational din Romania, care scoate pe piata absolventi nepragatiti pentru cerintele actuale.

“Sunt foarte multi tineri care nu se mai simti atrasi de inginerie si vor sa studieze in al domeniu, care sa le permita sa castige bani mai rapid”, spune reprezentantul unei asociatii ingineresti, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Cel mai mare furnizor de absolventi de inginerie de pe piata locala este Universitatea Politehnica Bucuresti, care la sfarsitul anului universitar 2009/2010 a scos pe masa angajatorilor peste 3.000 de tineri.

In opinia lui Plosceanu, deficitul de ingineri este extrem de vizibil, pentru domeniul constructiilor, in zona celor cu profil tehnic. Lipsa inginerilor este dublata si de o criza a middle managerilor de pe santiere, cum ar fi sefii de echipa, maistrii sau manageri de proiect.

“Maistrii cu adevarat buni au 45-50 de ani, iar din urma nu vin altii care sa le ia locul, in conditiile in care scoala nu a mai produs o generatie noua. Meseria de maistru necesita pregatire teoretica, iar multi tineri nu mai au rabdare sa ramana in scoala”, mentioneaza Plosceanu.

Sansa companiilor care au nevoie de ingineri competitivi este de a le oferi salarii atractive celor experimentati. Presedintele ARACO precizeaza ca inginerii care au acumulat cativa ani de experienta castiga 1.000 si 1.400 de euro net, in vreme ce aceia cu o experienta “bine determinata” sunt platiti cu 2.000 – 2.500 de euro net lunar.

Cu toate acestea, companiile din Romania nu pot concura cu salariile pe care le ofera cele din strainatate inginerilor cu experienta. Astfel, anumiti angatori din statele arabe care activeaza in domeniul petrolier, ofera salarii chiar si de 10.000 de euro/luna pentru ingineri, de doua ori mai mult decat in tarile din Nordul sau Centrul Europei.

Producatorul de componente auto Continental, prezent pe piata locala prin intermediul a trei unitati de productie, este unul dintre cei mai importanti angajatori de ingineri din Romania.

“Continental are in prezent aproape 10.000 de angajati in Romania si va continua recrutarile si in anul 2011 in toate locatiile unde are operatiuni: Timisoara, Sibiu, Iasi, Brasov, Carei si Nadab. Vom angaja atat ingineri cat si personal pentru productie. In functie de specificul locatiei sunt anumite posturi vacante care se ocupa mai greu, date fiind cerintele tehnice deosebite”, spune Anica Stoica, HR coordinator pentru Continental in Romania.

Compania avea in septembrie 8.300 de salariati pe piata locala, ceea ce inseamna ca in doar cateva luni a angajat circa 1.700 de oameni.

Pentru recrutarea salariatilor, in functie de specificul profilelor candidatilor
(productie si inginerie), producatorul de componente auto foloseste atat canalele obisnuite de recrutare, cum ar fi anunturile de angajare, postare de oferte de pagini de web specializate, cat si recomandarile venite din partea propriilor angajati.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri