Investitie de 30 mil. euro in nordul Bucurestiului

Investitie de 30 mil. euro in nordul Bucurestiului“Bugetul pentru 2011 are doua variante”, spune Vassilis Chaniotis (foto) intr-un interviu acordat Wall-Street.ro. O prima varianta, care depinde de stabilizarea climatului economic, inseamna dezghetarea investitiilor din 2010 care se vor concretiza in reluarea proiectului de constructie a unui spital privat de 200 de paturi, deschiderea unei clinici de pediatrie si a doua noi centre medicale in Bucuresti, precum si in extinderea laboratorului de analize si investigatii medicale.

Cealalta varianta ia in calcul prelungirea crizei si mentinerea activitatii in aceiasi parametri ca si in 2010, cu investitii axate pe aparatura medicala specializata.

In cazul in care investitiile preconizate vor fi realizate, cifra de afaceri a Medsana va creste cu 35% anul acesta fata de cele 25 de milioane de lei inregistrate in 2010 (nivelul raportat in 2009 a fost similar). Daca insa reteaua nu se va dezvolta cu noi unitati, avansul comparativ cu 2010 va fi de 15%.

“Din cauza crizei economice, proiectul spitalului de 200 de paturi a fost amanat pana in momentul in care situatia economica se va imbunatati. Asteptam momentul prielnic in care sa incepem lucrul efectiv la constructie”, spune Vassilis Chaniotis. Seful Medsana spune ca are deja terenul pregatit pentru spital, la fel si planul de business si autorizatiile necesare.

Singura necunoscuta ramane momentul, in conditiile in care inca nu se observa o stabilizare a situatiei economice pe termen lung care sa permita preconizarea unei date clare privind reluarea investitiilor.

“Analizam piata serviciilor medicale private si, in conditiile imbunatatirii climatului economic, vom pune in aplicare planurile de dezvoltare”, spune Chaniotis. Indiferent de scenariul care se va adeveri, grecul spune ca estimeaza cresterea numarului de clienti persoane fizice, segment de business care a avansat in ultimii doi ani si care va depasi ca pondere numarul de clienti corporativi. Astfel, segmentul de retail (al celor care nu au abonamente) va avea o pondere de 60%, restul fiind reprezentat de segmentul corporativ (al abonamentelor platite de companii pentru angajatii lor).

Proiectul spitalului a fost anuntat acum mai bine de doi ani, atunci cand Chaniotis declara ca este vorba despre un spital de 150 de paturi, cu posibilitate de extindere pana la 200 de paturi, in care se vor investi 25 de milioane de euro. Suma era, la acea vreme, similara unei investitii intr-un spital din Grecia.

Acum insa, investitia in spital este estimata la 30 de milioane de euro, unitatea medicala urmand a fi construita pe un teren aflat in nordul Bucurestiului.

Continuarea interviului, in slide-ul urmator.

E nevoie de spitale private generaliste

E nevoie de spitale private generalisteChaniotis precizeaza ca in ciuda dezvoltarii serviciilor medicale private din ultimii ani, la nivel de infrastructura spitaliceasca, avansul nu a fost atat de complex. “Avem spitale axate pe anumite specialitati medicale, insa e nevoie de spitale private generaliste care sa ofere toata gama de servicii medicale intraspitalicesti, investigatii, tratamente si interventii chirurgicale complexe”, crede managerul.

In ceea ce priveste evolutia pietei serviciilor medicale anul acesta, directorul general al clinicilor Medsana declara ca este foarte probabil ca sa nu se inregistreze rate de crestere similare cu cele din anii precedenti, “in primul rand din cauza scaderii puterii de cumparare a populatiei si inghetarii beneficiilor la nivelul companiilor". Unul dintre cele mai utilizate beneficii extrasalariate acordate de companii este abonamentul de sanatate la o clinica privata.

Cu toate acestea, semnaleaza directorul general al clinicilor Medsana, “introducerea coplatii in sistemul public va directiona pacienti care pana acum accesau servicii medicale in unitati de stat catre clinicile private care sunt capabile sa ofere toata gama de investigatii, teste de laborator si consultatii de specialitate prespitalicesti”.

Directorul general al Medsana apreciaza ca in contextul in care vom vedea pasi semnificativi spre reformarea sistemului sanitar, sectorul privat va avea, in anii urmatori, o pondere de aproximativ 30% in totalul serviciilor medicale accesate de populatie. In prezent, procentul este de aproximativ 10%.

Scaderea puterii de cumparare in anii de criza a afectat si afacerile Medsana, iar efectele negative ar putea persista chiar daca economia romaneasca va reveni pe plus. “Am observat tendinta populatiei de a se limita la servicii medicale strict necesare, a trata o boala sau a-si rezolva o problema punctuala de sanatate”, explica managerul.

Cu ritmuri de crestere de 20-30% in ultimii ani si investitii de zeci de milioane de euro, sectorul serviciilor medicale ramane unul dintre cele mai dinamice pe timp de criza. Serviciile private au creat efervescenta si pe piata de M&A (mergers&acquisitions/fuziuni si achizitii), prin tranzactii in care pachete de actiuni din cadrul unor mari operatori au fost preluate de fonduri de investitii.

In toamna lui 2009, fondul privat SGAM Eastern Europe, subsidiara a grupului francez Societe Generale, a cumparat 36,25% din lantul de clinici medicale private MedLife cu 20 de milioane de euro. Un alt exemplu este tranzactia prin care fondul american de investitii Advent International a preluat 80% din actiunile lantului de clinici Centrul Medical Unirea (CMU) in martie 2010, intr-o tranzactie de peste 40 de milioane de euro. Finalul de 2010 a adus si prima miscare de consolidare la nivel de jucatori de top, CMU achizitionand competitorul Euroclinic, intr-o tranzactie estimata la 30 de milioane de euro.

Chaniotis spune ca se asteapta la o continuare a tendintei de consolidare a pietei de profil, care sa implice tranzactii din partea fondurilor de investitii existente deja in piata, precum si din partea altora noi. “Nu credem ca vom asista la intrari pe piata din partea unor operatori strategici de mare amploare”, adauga managerul.

Continuarea articolului - in slide-ul urmator.

Romania poate iesi mai usor din criza decat Grecia

Romania poate iesi mai usor din criza decat GreciaNascut in Grecia in 1968, Vassilis Chaniotis a studiat la Facultatea de Inginerie si Constructii din cadrul Universitatii Loughborough din Marea Britanie. A urmat apoi un master de management in cadrul aceleasi institutii.

Exista multa similitudini intre Romania si Grecia, climatele economice, culturale si sociale fiind asemanatoare. De aceea, adaptarea la noua tara, atunci cand am venit in 1995, a venit foarte natural, fara prea multe eforturi”, spune Chaniotis.

Grecul crede ca dupa ceea ce s-a intamplat in ultimii doi ani, nimeni nu poate prevedea cu exactitate momentul in care economia Romaniei va reintra pe un trend ascendent.

“Cred ca ce era mai rau a trecut. Romania este o tara care poate iesi din recesiune mai usor decat Grecia, de exemplu, avand o mare deschidere catre investitii straine si situandu-se la un nivel redus de indatorare publica fata de alte state din Europa”, conchide directorul general al clinicilor Medsana.

Compania Medsana este controlata de Athens Medical Center din Grecia in asociere cu grupul german Asklepios Kliniken si are 175 de angajati. Grupului Athens Medical Center este cel mai mare furnizor de servicii medicale din Grecia si detine opt spitale cu peste 1.000 de paturi, iar Asklepios Kliniken controleaza o retea de 99 de clinici si spitale in SUA si Europa.

Piata serviciilor medicale private din Romania era estimata, in 2010, la o valoare de 400-450 de milioane de euro. Pentru 2011, principalii jucatori si-au bugetat cresteri de 20-30%, un avans sustinut atat de atragerea de noi clienti din unitatile spitalicesti de stat, cat si de expansiunea retelelor private. Cele mai mari clinice private sunt MedLife, CMU, Medicover, Euromedic, Gral Medical, Hiperdia, Sanador, Centrul Medical Romar, Medcenter, Polisano, Euroclinic si Medsana.

Citeste si:

Directorii medicali: Cine sunt "sefii din umbra" ai marilor clinici private