3 / 4

Din ce in ce mai putin antreprenori romani

“In niciun caz nu am luat in considerare un exit”, spune Eliodor Apostolescu, care subliniaza ca, alaturi de Catalin Nour, mai are “multe de facut in domeniul in care activam, pufuletii reprezinta deja o parte din viata noastra, ar fi ca si cum am renunta la cineva drag”.

Potrivit acestuia, ne confruntam cu un mediu de afaceri autohton destul de fragil, in care antreprenorii romani sunt din ce in ce mai putini.

“Pusi in fata companiilor multinationale, a experientei lor, a know-how-ului si a maturitatii acestora, societatile romanesti pierd teren. Consider ca o economie nationala, puternica, sanatoasa se bazeaza pe un mediu antreprenorial autohton stabil si cu influenta la nivel concurential. Este drept si ca firmele romanesti nu primesc sprijin legislativ si nici nu beneficiaza de conditii preferentiale asa cum se intampla spre exemplu in tarile care au constientizat ca stabilitatea economica este strans legata de o cat mai puternica prezenta pe piata a firmelor autohtone, iar consecinta este, evident, un numar din ce in ce mai redus al acestora”, argumenteaza Apostolescu.

In ceea ce priveste efectele crizei financiare asupra industriei in care activeaza, oficialul Phoenix afirma ca si categoria de pufuleti a fost afectata, inregistrand o contractie in 2010.

“Multi dintre romani si-au regandit bugetele destinate consumului zilnic in contextul crizei economice care s-a simtit si mai acut in 2010. Avem de-a face cu un public mult mai rational in ceea ce priveste cheltuielile de zi cu zi”, declara Eliodor Apostolescu.

Pentru acest an, reprezentantul Phoenix estimeaza ca industria va continua sa scada pe fondul bugetului redus si a contractiei puterii de cumparare.

Pe de alta parte, in opinia lui Eliodor Apostolescu recesiunea a avut si are un efect educativ prin responsabilizarea si rationalizarea fiecarei decizii. “Pe piata are loc o selectie mai dura, mai fortata a agentilor economici existenti, insa partea buna este ca firmele care reusesc sa supravietuiasca vor fi «sanatoase» din punct de vedere economic”, conchide Apostolescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri