1 / 6

Inceputurile celui implicat in proiecte de 2,5 mld. euro

A devenit antreprenor inca din 1990, dupa ce a plecat in Germania pentru a lucra alaturi de tatal sau intr-o companie proprie de constructii, iar apoi a facut primii bani adevarati din vanzarea de cosmetice si sampoane, pentru ca ulterior sa dezvolte un imperiu imobiliar nu doar in Romania, ci si in alte tari din Europa Centrala si de Est.

“In 1995, cand inca eram in Germania, m-am intalnit cu reprezentantii companiei Trigranit, care doreau sa se dezvolte puternic in Europa Centrala si de Est”, spune Paszkany. Doi ani mai tarziu, omul de afaceri a inceput colaborarea cu Trigranit, companie sustinuta de Sandor Demjan, cel mai bogat ungur, cu o avere estimata la 1,1 miliarde de euro.

Rolul lui Paszkany era de a gasi locatii potrivite pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare de anvergura, cum ar fi centre comerciale sau cladiri de birouri.

“Din 1997 si pana in prezent am fost implicat in 17 proiecte imobiliare, in Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Austria si Romania. Aceste proiecte, a caror valoare bate spre 2,5 miliarde de euro, fie se afla in continuare in portofoliul Trigranit, fie au fost vandute”, subliniaza Paszkany.

In paralel cu activitatile derulate pentru Trigranit, Paszkany a dezvoltat o serie de afaceri, cele mai cunoscute fiind Sigma Center, cea mai mare cladire de birouri din Cluj, Sigma Shopping Center – centru comercial, Ecomax General Investments – dealer Opel si Chevrolet, hotelul Granata (fostul Rimini Plaza, achizitionat cu patru milioane de euro in 2009, de la omul de afaceri Gheorghe Fatol), Compania de Informatica Aplicata – IT si Baucom – lucrari de instalatii sanitare, de incalzire si aer conditionat.

“In prezent sunt actionar, sub diverse forme, in 40-50 de societati care functioneaza, insa nu m-am gandit niciodata cat valoreaza afacerile pe care le conduc, avand in vedere ca majoritatea businessurilor mele sunt in strainatate, nu in tara. Strategia mea a fost de a achizitiona companii aflate in dificultate financiara, dar cu o valoare imobiliara foarte mare”, explica Paszkany.

Nu stie exact cate hectare de teren detine in Romania, dar spune ca are proprietati in toate orasele importante. De asemenea, ii este greu sa faca un calcul al oamenilor care lucreaza pentru el, atat in tara, cat si in strainatate. Este sigur doar de personalul firmelor sale din cladirea de birouri. 1.500 de oameni muncesc pentru Arpad Paszkany in cadrul societatilor cu sediul in Sigma Center.

Alaturi de firmele patronului CFR Cluj, in Sigma Center – cladirea care va ajunge la o suprafata de peste 26.000 de mp de birouri la jumatatea acestui an, cand va fi gata renovarea inceputa in 2010, proces la sfarsitul caruia se vor adauga inca doua etaje - au sediul firme precum Orange (telecom), Siemens (doar partea de software) si Sykes (BPO si call-center). Din totalul angajatilor cladirii de birouri, aproximativ 200 sunt straini.

“Hotelul este rentabil, avand in vedere ca in cladirea de birouri sunt vreo 75 de firme, in cadrul carora lucreaza, in total, peste 200 de straini”, spune Paszkany.

Rentabila este si cladirea si birouri, cu un grad de ocupare de 100%, care s-a mentinut constant in ultimii ani de criza economica.

Potrivit informatiilor furnizate de companiile de consultanta imobiliara, chiria medie pentru un metru patrat intr-o cladire de birouri de clasa A din Cluj, asa cum este Sigma Center, se ridica la 12-13 euro/luna.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri