2 / 6

Din tehnicieni, patroni de clinici dentare

Un alt antreprenor din serviciile stomatologice este Cristi Costachescu, cel care impreuna cu Cristi Misailescu, fonda in 2004 clinica Velvet Dental. Tehnicieni de meserie, cei doi conduc acum un lant care numara trei clinici in Bucuresti cu 15 cabinete si cate una in Timisoara si Constanta. In total, este vorba despre un numar de 46 de angajati, incluzand personalul administrativ, 14 tehnicieni si 36 de medici colaboratori.

Anul trecut, afacerile Velvet Dental au scazut cu 15% fata de cele 3,7 milioane de lei din 2009, iar estimarile pentru 2011 mizeaza pe o cifra in linie cu 2010. Anul 2009 a insemnat si o investitie de aproape jumatate de milion de euro intr-o clinica stomatologica de lux situata in zona Primaverii din Bucuresti, cu cinci cabinete pe o suprafata de 300 de metri patrati. In conditiile in care 2010 a adus o depreciere a afacerilor, fondatorii nu au bugetat investii majore anul acesta, exceptand marirea capacitatii clinicii din apropierea Pietei Unirii.

Procentual, pacientii corporate (pacienti al caror abonament este platit de companie – n. red.) au insemnat in 2010 aproximativ 15% din total numarului clienti. Procentul se va schimba anul acesta pentru ca intentionam sa venim cu oferte cat mai atractive pentru acest segment”, spune Costachescu, director general. La clinicile Velvet Dental se trateaza angajati ai unor mari companii, precum Asigurare-Reasigurare Astra, Allianz-Tiriac Asigurari, Medicover, Banca Transilvania, Citibank si Bank Leumi.

Un alt segment important de clienti este cel al turistilor dentari, care inseamna 20% din totalul pacientilor deserviti de clinicile Velvet Dental. “Avand in vedere ca in multe din tarile Uniunii Europene s-au alocat fonduri mult mai reduse pentru asigurarile de sanatate, mai ales in domeniul sanatatii dentare, s-a simtit o crestere a fluxului de pacienti straini. In plus, in tara noastra se gasesc tehnologii de varf in domeniu", spune directorul general, adaugand ca astfel de clienti provin, in general, din tari ca Italia, Germania si Franta.

Daca unii vin sa se trateaze la noi in tara, altii pleaca pentru a trata acolo. Costachescu spune ca actuala criza a dus la disparitia unor jucatori de pe piata, dar ca cel mai important rol l-a avut migratia personalului medical catre alte tari.

Potrivit datelor Colegiului Medicilor, Romania a devenit cel mai mare exportator de absolventi de medicina (inclusiv din domeniul stomatologiei) din Europa, cu peste 8.000 de specialisti plecati deja din 2007 incoace. Deficitul va putea fi cu greu acoperit, in conditiile in care alti 3.000 se pregatesc sa plece, iar numarul absolventilor este de 4.000-5.000 pe an.

Vezi in slide-ul urmator unde isi fac dantura fotbalistii de la FC Steaua Bucuresti.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri