1 / 4

Impact mai mare decat deprecierea leului fata de euro

Ritmul galopant al scumpirilor din ultimele doua luni nu a fost franat de nimic, nici de investigatia, inca fara verdict, a Consiliului Concurentei, nici de protestele soferilor ori solicitarile transportatorilor rutieri pentru a afla cum calculeaza preturile benzinarii. Explicatia trebuie cautata atat in cotatiile internationale ale barilului de petrol – tot mai imprevizibile odata cu violentele din Orientul Mijlociu-, cat si pe plan local.

Tulburarile din Libia au dus barilul de petrol la un nivel de 116 dolari, ceea ce inseamna o scumpire de un dolar intr-o saptamana. Cu toate acestea, petrolul de acum nu este cel mai scump din ultimii ani. In iulie 2008, barilul de petrol ajunsese la o maxima de referinta de aproape 150 de dolari.

Pe de alta parte, in conditiile in care la inceput de an pretul barilului de petrol era in jur de 90 de dolari, saltul de aproape 25 de dolari intr-un timp atat de scurt nu poate decat sa ingrijoreze in contextul conflictelor din Orientul Mijlociu care pun sub semnul intrebarii stocurilor de petrol din regiune. Libia este cel de-al 12-lea mare exportator de petrol din lume, dar dupa ciocnirile violente intre opozantii si sustinatorii liderului Muammar Gaddafi, productia a scazut de la 1,6 milioane de barili de petrol pe zi la jumatate.

Pe plan local, o simpla modificare din Codul Fiscal, prin care este eliminata o facilitate acordata produselor cu continut de biomasa, costa acum soferii romanii cu 8 bani/litrul de benzina, respectiv 6 bani/litrul de motorina mai mult. OMV Petrom a fost prima companie care a dat tonul scumpirilor, anuntand pe 1 martie modificarea din Cod, iar preturile au fost schimbate si in benzinariile Rompetrol. Astfel, saptamana trecuta cel mai scump sortiment de benzina costa 5,88 lei atat in statiile de alimentare Petrom, cat si Rompetrol. Motorina cea mai scumpa era cotata la 5,54 lei in statiile Petrom si la 5,55 lei in statiile Rompetrol.

La cateva zile de la modificarea din Codul Fiscal, OMV Petrom a operat o noua majorare de preturi, litrul de benzina ajungand, in cazul celui mai scump sortiment, la un pret de 5,96 lei. La inchiderea editiei, preturile in benzinariile Rompetrol erau neschimbate fata de cele de saptamana trecuta.

In Romania, scumpirea carburantilor are un impact asupra inflatiei mai mare decat o are deprecirea leului in raport cu euro”, spune Nicolaie Alexandru Chidesciuc (foto), economistul sef al ING Bank Romania. Astfel, daca pretul carburantilor creste cu 10%, impactul in preturi de-a lungul anului ar fi de 3-4 puncte procentuale.

Economistul-sef de la ING Bank sustine ca nu trebuie sa ne uitam la extreme, adica la cele mai scumpe sortimente de benzina si motorina, ci la cele care sunt folosite de populatie in general astfel incat sa avem un tablou general al scumpirilor pe parcursul unui an. “Noi am estimat un pret de 100 de dolari pe barilul de petrol, insa colegii de la Londra au revizuit deja pretul la 120 de dolari”, mai spune Chidesciuc.

Citeste in slide-urile urmatoare: 10 efecte ale scumpirii benzinei in economie.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri