1 / 4

Este noul Cod complet diferit de cel vechi?

In ceea ce priveste setul de modificari aduse Codului Muncii intrat in vigoare in februarie 2003 si completat ulterior in repetate randuri, va fi intotdeauna nevoie de imbunatatirea cadrului legal al unei societati, a fost parerea expertilor invitati in cadrul unui Live-Text organizat de Wall-Street.ro pe tema: Ce vrei sa stii despre Noul Cod al Muncii?.

Cu toate acestea, nu trebuie facuta confuzia intre modificari si inlocuire totala a vechilor prevederi.

”O mica mentiune preliminara in ce priveste sintagma «noul cod al muncii»: actualele propuneri de modificare vin pe o forma preexistenta pe care nu o afecteaza atat de mult cum ar putea rezulta din retorica dezbaterilor politice sau dezbaterile curente din spatiul public. Este vorba mai degraba de o «peticire» a formulei existente, care in mare masura se baza pe versiunea preexistenta si tot asa. Schimbarile in acest domeniul au fost foarte timide si evitate cat mai mult cu putinta de factorii decidenti”, este de parere Vlad Neacsu (foto), partener al casei de avocatura Popovici Nitu& Asociatii, care coordoneaza grupul de lucru pe Dreptul Muncii.

Pe de alta parte, aceasta noua formula a Codului Muncii va avea si efecte pozitive, in materie de calificarea angajatilor si cresterea performantelor obtinute de acestia, prin intermediul evaluarilor bine puse la punct in baza unei legislatii clare.

“Tot timpul este nevoie de imbunatatiri la nivelul legislatiei. Legat de modificarile privind stabilirea criteriilor de performanta ale salariatului, sunt de parere ca angajatii trebuie monitorizati tot timpul, iar performantele lor evaluate constant. Nu trebuie sa privim lucrurile dintr-o perspectiva negativa, respectiv ca angajatii pot fi concediati mai usor daca angajatorul considera ca nu performeaza. Ci, mai degraba, ca pe tot parcursul profesional angajatii trebuie sa fie preocupati de a evolua profesional, prin instruire si evaluare. Evaluarea este importanta atat la angajare, cat si pe parcursul carierei, sub forma unei dezvoltari profesionale” , a explicat Loreda Dragomir, country manager pentru Romania si Bulgaria in cadrul companiei de consultanta in resurse umane si executive search Kienbaum.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri