Ana Patriciu: Tata este mentorul meu in business

Ana Patriciu: Tata este mentorul meu in businessAna Patriciu, fiica cea mare a miliardarului Dinu Patriciu, are 28 de ani si conduce restaurantele Madame Pogany si Heritage. Primul a fost deschis in toamna anului 2010, dupa o investitie de 400.000 de euro, iar cel de-al doilea a fost inaugurat in 2007, in urma unei investitii de 1,5 milioane de euro si redeschis in aceasta luna, dupa o investitie de 500.000 de euro.

Cele mai multe amintiri din copilaria sa se leaga de Canada, tara in care a plecat in urma cu multi ani impreuna cu mama si cu sora sa. In Canada a urmat scoala primara, liceul si a inceput facultatea.

“Apoi m-am incapatanat sa vin in Romania, sa vad cum este la noi. Am studiat doi ani la Academia de Studii Economice (ASE) si m-am intors in Canada”, povesteste Ana Patriciu.

In cei doi ani petrecuti in Romania, ea a lucrat in cadrul agentiei de publicitate Odyssey, controlata de tatal sau. “Canada este locul pe care il consider acasa, iar Romania imi place si, in plus, este locul unde fac business”, subliniaza ea.

Dupa Canada, a urmat Elvetia, unde Ana Patriciu a urmat la Geneva cursurile de finante in cadrul Universitatii de Business Europene, pe care le-a absolvit in 2008.

“Geneva imi place foarte mult, cand stateam acolo spuneam ca a fost construit pentru mine, insa nu cred ca va fi orasul in care ma voi stabili. Pentru moment, nu este alta varianta decat Romania”, adauga fiica cea mare a miliardarului Dinu Patriciu.

Insa tocmai aceasta sintagma este uneori povara pe care tara noastra o aduce.

“Sa faci business in Romania ca fiind fiica lui Dinu Patriciu este putin mai greu decat pentru altcineva. Sunt asteptari mari si o stacheta foarte sus, dar am acumulat o experienta considerabila de la el si imi place ceea ce fac, cred ca este o provocare”, spune Ana Patriciu.

Citeste si textul Fiica lui Patriciu a intrat in afaceri. Vezi ce planuri are cu restaurantul Heritage

Ioana Sucu: Este greu sa relationez cu doamna "presedinte"

Ioana Sucu: Este greu sa relationez cu doamna "presedinte"“Este greu sa relationez cu doamna presedinte (n.red. Camelia Sucu, presedintele Class Living) pentru ca avem idei contradictorii si uneori ies scantei”, a afirmat Ioana Sucu (23 de ani), fiica cea mare a Cameliei si lui Dan Sucu, unii dintre cei mai cunoscuti si bogati antreprenori romani. Declaratia a fost facuta in cadrul "Antreprenor in familie", conferinta organizata de revista Money Express si The Group.

Tanara a studiat la Universitatea City din Londra si a intrat in afaceri la 18 ani, cand le-a cerut parintilor sa ii dea voie sa preia managementul restaurantului MexCafe, despre care Camelia Sucu afirma ca de fapt era si singurul business negativ din grupul Mobexpert, cel mai mare jucator de pe piata locala de mobilier

“I-a schimbat conceptul de doua ori (in prezent MexCafe se numeste The Library). Indiferent de cate ori a fost pe minus si a incercat sa-l puna pe plus, pentru ea a fost o scoala practica. Acum lucram impreuna pe partea de creatie, Ioana ma ajuta pe zona de mobilier”, explica proprietara retailerului de mobilier de lux Class Living.

Pe langa investitia in afacerile cu mobila, Camelia Sucu a mai investit in 2010 aproximativ 3,5 milioane de euro in cumpararea unei piete agroalimentare din Bucuresti.

Sursa pentru fotografia Ioanei Sucu este site-ul ioanasucu.ro.
Fotografiile lui Andrei Pogonaru, Andrei Alecu si Daniel Enache au fost preluate de pe site-ul Money.ro.


Daniel Enache: Cu tata nu poti negocia direct, pentru ca pierzi. Are o logica infailibila

Daniel Enache: Cu tata nu poti negocia direct, pentru ca pierzi. Are o logica infailibilaDaniel Enache (30 de ani) este singurul copil al lui Radu Enache, proprietarul Continental Hotels, singurul lant hotelier local, si a studiat nu industria ospitalitatii, ci multimedia la Universitatea Bocconi din Milano, universitate pe care a absolvit-o in 2004. Din 2007 este proprietarul firmei de soft Digital Data Tech, care dezvolta aplicatii pe zona de media.

“Bunicul a creat o afacere, mama (arhitectul Daniela Mirea) a creat o afacere, tata la fel. Intr-un batalion de antreprenori era foarte ciudat sa vin si sa spun ca vreau sa ma angajez”, explica tanarul

Pe de alta parte, tatal sau recunoaste ca nu s-a gandit niciodata la afacerea pe care a fondat-o ca la un business care sa fie mostenit, lucru care “ i-a creat lui Daniel fagasul sa creeze o afacere”.

“Pentru mine antreprenoriat inseamna sa construiesti. Eu ma gandesc la viitorul indepartat. Domnul presedinte (n.red Radu Enache) este finantatorul meu principal si este ca la banca: cat timp platesti, totul este OK”, mai spune Daniel Enache.

Acesta ii ofera destul de des consultanta tatalui sau pe proiectele legate de IT ori online din cadrul hotelurilor, iar seful Continental recunoaste ca il enerveaza ca “trebuie sa apeleze destul de des la el”.

“Este un tip care ma starneste, a durat un pic pana am inceput sa-i respect opiniile”, afirma presedintele Continental Hotels, un business cu afaceri de 20 de milioane de euro si evaluat la sfarsitul anului trecut la circa 140-150 milioane de euro, conform Money Express.

“La Continental eu sunt opozantul sef, in multe cazuri am o viziune diametral opusa. Tata are o viziune foarte bataioasa asupra pietei, eu sunt filosoful familiei. Cu el nu poti negocia direct pentru ca pierzi, are o logica infailibila. De la mama am invatat insa sa fiu creativ si sa explorez si alte zone si in 99% din cazuri il enervez. De la tata am luat perseverenta, iar de la mama creativitatea, ambitia si dorinta de a face lucrurile diferit”, mai spune mostenitorul lantului Continental despre relatia pe care o are cu tatal sau.

Andrei Pogonaru: Mama este cea care mediaza cand lucrurile se incing

Andrei Pogonaru: Mama este cea care mediaza cand lucrurile se incing“Inca suntem in faza in care alergam amandoi la acelasi umar. Dialogul este permanent, este o relatie de incredere in care deseori ne completam, ne sincronizam”, afirma Florin Pogonaru (58 de ani), presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), despre relatia de business pe care o are de aproximativ trei ani cu fiul sau Andrei, un tanar in varsta de 27 de ani.

Familia Pogonaru detine actiuni in companii precum Prodplast, Romcolor 2000, Euroaptitudini, iar incepand cu 2008 a lansat si doua fonduri de investitii pe piata locala. Ultimele doua afaceri au fost lansate de Andrei.

Tanarul a studiat matematica la Universitatea Cambridge, iar, dupa cum el insusi explica, ucenicia si-a facut-o la Londra unde a fost consultant in banci si fonduri de investitii. A hotarat sa se intoarca in tara in 2008, odata cu inceputul crizei financiare.

“Afacerile din banking nu aveau evolutia preconizata si m-am uitat la multe oportunitati, inclusiv la cele din Romania”, spune Andrei Pogonaru.

Pe de alta parte, tatal sau afirma ca pentru a-si convinge fiul sa se intoarca in tara a trebuit sa-i creeze un mediu de lucru in care acestuia sa-i placa sa lucreze.

Iar odata intors in Romania, Pogonaru junior a lansat in 2008 fondul de investitii Romania Equity Partners (cu active de 30 milioane euro si invesitii in real estate), iar in martie anul acesta a pornit si Business Capital for Romania, un fond cu active de 15 milioane de euro care va investi in companii care acceseaza fonduri europene si au nevoie de cofinantari.

Andrei Pogonaru a lansat de asemenea in 2008 compania de servicii bancare pe telefonul mobil good.bee Service Romania, business pe care anul trecut l-a vandut catre BCR. Inca de la inceput, 90% dintre actiunile companiei erau detinute de good.bee Holding, institutie financiara non-bancara lansata de Grupul Erste si Fundatia Erste.

“El vine cu alte lucruri dupa zece ani de experienta in vest. Vine cu dragostea pentru gadgeturi, pentru eficienta lor in business”, explica Florin Pogonaru.

In general, in businessurile familiei, Andrei Pogonaru se ocupa de partea tehnica, de dialogul cu partenerii din strainatate, iar Florin Pogonaru gestioneaza relatia cu autoritatile din Romania.

Omul de afaceri adauga ca faptul ca lucreaza cot la cot cu fiul sau il preseaza uneori, dar constructiv, pentru ca vrea sa arate ca poate face anumite lucruri. Pe de alta parte, recunoaste ca uneori este tentat sa “patronizeze” .

“Mama lui, sotia mea, este cea care mediaza cand lucrurile se incing”, mai spune Florin Pogonaru.

In varsta de 58 de ani, presedintele AOAR, isi dorea sa fie foarte activ pana la 60 de ani si apoi sa se retraga.

“Probabil ca exista si retragerea antreprenorilor, dar nu se refera la mine”, spune Pogonaru senior, dupa ce fiul sau l-a convins sa-si schimbe planurile.

Citeste si Tata si fiu: Economia, prin ochii a doua generatii

Andrei Alecu: Apelez des la tatal meu

Andrei Alecu: Apelez des la tatal meuLa fel ca Daniel Enache, si Andrei Alecu, fiul lui Marian Alecu, cel care a condus businessul McDonald’s Romania timp de 16 ani, este singurul copil la parinti.

In 2009, la putin timp dupa terminarea studiilor economice la Viena, tanarul de 24 de ani a inceput alaturi de Adrian Matei afacerea Future Fashion International, adica firma prin care a adus in Romania franciza brandului german de haine de lux Hugo Boss.

“Antreprenoriatul a venit din dorinta de a ma afirma singur. Cand tatal meu lucra intr-o multinationala si eu credeam ca voi lucra intr-o multionationala. Acum vreau sa ajung sa am un lant de magazine. Negociem cu inca doua branduri, iar in urmatorii ani as vrea sa am francize pentru inca trei, patru marci”, spune tanarul . El afirma insa ca apeleaza destul de des la sfaturile tatalui sau.

Pe de alta parte, Marian Alecu (54 de ani) a renuntat in toamna 2009 la sefia retelei McDonald’s Romania pentru a intra in antreprenoriat si consultanta. In prezent este consultant pentru companii ca BRD sau ComputerLand si actionar in firme din real estate, o fabrica de bijuterii si in Trotter Prim, grupul care detine printre altele restaurantul Caru' cu Bere si lantul City Grill . Acest business este controlat de omul de afaceri Dragos Petrescu.

“Cand era in liceu il obligam sa lucreze cate o luna intr-un restaurant McDonald’s si el isi alegea sa fie la mare. O data s-a dus noaptea la discoteca si apoi s-a dus la opt dimineata neras si nedormit iar sefa de magazine l-a trimis acasa. M-a sunat temator sa mi-o reclame pe sefa magazinului”, spune Alecu despre cum incerca sa-si educe fiul.

Totodata, Andrei Alecu recunoaste ca el credea ca va fi menajat, dar ca a aflat mai tarziu ca tatal le spusese angajatilor sa nu faca acest lucru.
“In prima zi am spalat continuu WC-urile”, isi aminteste tanarul.

Cu toate ca si-a invatat fiul inca de mic cat este de important sa munceasca, lui Marian Alecu ii era frica ca educatia pe care i-a oferit-o lui Andrei acasa, dar si la scoli din strainatate nu ii va mai fi de folos cand acesta va descoperi ca in Bucuresti exista cluburi precum Bamboo si Fratelli.

“A avut maturitate. De exemplu, l-am gasit la doua noaptea facand calcule despre cum sa faca rost de bani…eu venind de la restaurant”, spune razand cel care a pus bazele McDonald’s in Romania.

Alexandra Copos: Tata nu are foarte multa rabdare

Alexandra Copos: Tata nu are foarte multa rabdareAlexandra Copos (27 de ani) este cea care din 2013 va prelua conducerea operatiunilor Ana Holding, grup fondat in 1990 de George Copos, unul dintre cei mai bogati afaceristi romani.

Tanara a plecat in Statele Unite in urma cu sapte ani, unde la inceput a studiat Facultatea de Finante la Princeton. Dupa facultate, a lucrat vreme de trei ani: doi la McKinsey, cea mai mare companie de consultanta de management din lume, si un an in administratie publica. In prezent, ea face un master la Harvard, in cadrul Kennedy School of Government.

Mostenitoarea grupului Ana Holding are o intelegere cu tatal ei prin care la fiecare inceput de an universitar semneaza un contract.

“Chiar daca am lucrat, nu am facut suficienti bani ca sa-mi platesc studiile integral. Nu am vrut sa cer burse la Princeton ori Harvard pe care trebuie sa le primeasca studentii care au nevoie. Asa ca am semnat un contract cat se poate de corect prin care firma imi plateste o mare parte din studii, iar eu ma voi intoarce sa lucrez in companie pentru o perioada nedeterminata”.

Chiar daca in aproximativ doi ani va deveni CEO al grupului, acomodarea Alexandrei Copos cu conducerea businessului se face treptat, deocamdata implicandu-se destul de putin in afacererile familiei. Printre businessurile in care a colaborat cu parintii pana acum se numara modernizarea hotelului Sport din Brasov si afacerea cu cofetarii si patiserii Ana Pan.

“Tata este mereu concentrat pe rezultate. Daca isi pune ceva in minte, atunci va reusi sa il faca. Este o persoana care a avut o dorinta foarte mare sa realizeze ceva si a luat riscuri foarte mari. Alaturi de mama mea a plecat dupa 1989 de la acelasi nivel cu restul romanilor. Ce nu imi place la el: nu are foarte multa rabdare, care este necesara cand lucrezi cu oamenii. Ar trebui sa se concentreze mai mult pe partea de mentorship, sa devina un model pentru angajati”, afirma Alexandra Copos, care crede ca formarea unei echipe foarte puternice se face prin atragerea angajatilor prin salarii mai mari.

Citeste mai multe despre cine este Alexandra Copos in articolul: Ea va conduce grupul Ana Holding: Ce spune Alexandra Copos despre viata din State, business si tatal sau