Inceput de drum

Inceput de drumOriginara din Constanta, Angela Cretu a absolvit Facultatea de Cibernetica Economica din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, fiind pasionata de matematica si fizica.

A lucrat inca din timpul facultatii, in domeniul vanzarilor. Vindea aproape orice – calculatoare, time-share, tigari, software, cosmetice. Nu era interesata sa isi schimbe job-ul din vremea respectiva, insa o colega a comentat un anunt aparut in ziar ca fiind “inedit”.

“Era anuntat postul de director zonal de vanzari pentru o companie care se dorea nu numai un producator si retailer de cosmetice, dar si miscare sociala dedicata imbunatatirii conditiilor de viata si de cariera a femeilor. Parea aproape incredibil. M-am dus la interviu dintr-o imensa curiozitate”, isi aminteste Angela Cretu.

In primii doi ani in cadrul Avon a ocupat pozitia de director de zona in judetul Constanta. Apoi, pentru ca zona pe care o conducea a devenit cea mai buna din tara, a fost promovata division sales manager pentru o treime din suprafata tarii si dupa inca un an a plecat in Serbia si Muntenegru pentru a deschide business-ul de acolo din pozitia de national sales director.

Dupa trei ani, Angela Cretu a fost promovata in pozitia de country manager si mai tarziu a revenit in tara ca director general Avon Romania. Dupa alti trei ani, a reusit alaturi de echipa sa modernizeze modelul de business in 100% digital, un proiect adoptat de companie la nivel global. Prin urmare, aria de responsabilitate i s-a extins la zece tari in sud-estul Europei.

Urmatorul pas a fost cel de vicepresedinte business model innovation in New York.

“Dupa un an si jumatate in care am construit strategia digitala globala, m-am reintors in rolul pe care il iubesc si anume lider operational, rolul in care am contact direct cu business-ul si piata cu care lucrez”, declara Angela Cretu.

In prezent, romanca de 37 de ani conduce grupul est european compus din Rusia, Ucraina, Kazahstan, Georgia, Kirghistan si alte tari precum Mongolia si Belarus. Vorbim de un portofoliu de peste 1,2 mld. dolari.

Rusii - aproape brutal de sinceri

Rusii - aproape brutal de sinceriIn luna februarie, Angela Cretu prelua conducerea Avon Rusia, un business de 800 de mil. dolari anul trecut si al treilea ca importanta in cadrul companiei la nivel mondial.

Pe langa cei peste 3.000 de angajati ai Avon Rusia, executivul are in subordine alti 2.000 de angajati din grupul est european.

Ziua sa de lucru incepe la 8.30, desi ora normala de start este 9.15 in Rusia, si se incheie atunci cand considera ca si-a atins obiectivele pentru acea zi.

Cel mai mult la oamenii din Rusia apreciaza sinceritatea lor.

“Fata de New York, unde depuneam un efort consistent de adaptare culturala, aici, in Moscova ma simt aproape ca acasa. Romanii sunt directi, dar actioneaza cu mai multa diplomatie, totusi. Intr-un mediu competitiv agresiv, nu prea e timp de analiza prelungita a sentimentelor si traduceri suplimentare ale dialogurilor, ai nevoie de raspunsuri rapide si clare care reflecta ceea ce gandesc oamenii tai, indiferent daca iti plac sau nu. Te tin in forma si iti ofera agilitatea si puterea de a reactiona rapid la diverse oportunitati pe piata”, crede Angela Cretu.

In ceea ce priveste impactul crizei economice in industria cosmeticelor din Rusia, estimata la aproximativ 7 mld. dolari, oficialul Avon nu vorbeste de aceleasi cote ca in Europa Centrala. In schimb, una dintre pietele foarte afectate de recesiune este Ucraina.

“Consumatorul rus de cosmetice este foarte sofisticat. Piata este focusata pe mass si prestige in toate categoriile de cosmetice deoarece consumatorii prefera un brand bine construit cu credibilitate locala. Spre deosebire de consumatorii de frumusete in Europa Centrala care sunt atrasi de natural si organic, aici senzualitatea si seductia sunt principalele beneficii ale unui brand preferat”, explica Angela Cretu.

Chiar daca femeile din Romania sunt la fel de cochete ca in Rusia, frecventa cu care romancele folosesc produsele de machiaj este net inferioara. “In Moscova si o plimbare in parc cere tocuri de 10 cm si machiaj de podium”, spune Cretu.

Pentru perioada post-criza, directorul Avon se pregateste simplu: prin inovatie.

“Rusia nu a fost la fel de afectata de criza, dar o contractie a consumului s-a simtit si aici. Politica monetara si programul guvernului Rus par a fi solide si din ceea ce aud si vad din piata exista un optimism general in ceea ce priveste mediul fertil de afaceri si potentialul de crestere pentru aproape orice industrie”, afirma Angela Cretu.

Pe de alta parte, in discutiile pe care le are cu alti oficiali din diverse industrii si care au in responsabilitate si piata romaneasca multi “comenteaza cu mare speranta revenirea Romaniei, deoarece un rezultat negativ de amploarea pietei romanesti nu e usor de acoperit intr-un grup international”. Cu toate acestea, “investitorii insa mai asteapta pana sa decida noi proiecte”, conchide Cretu.

Sursa foto: Wikipedia

Fiecare succes si realizare au pretul lor. Le iau la pachet

Fiecare succes si realizare au pretul lor. Le iau la pachetIi este greu sa traiasca departe de tara si de prietenii din copilarie, insa “fiecare succes si realizare au pretul lor”.

“Imi este dor de prieteni si familie. Insa fiecare etapa are rolul ei, mi-am pastrat dorinta de cunoastere, pofta de viata si contactul cu oamenii pe care i-am cunoscut in prima parte a carierei mele. Desi se spune ca pe masura ce urci in ierarhia sociala, devii tot mai singur, eu nu realizez aceasta schimbare. Nu fac greseala de a confunda titlul de pe cartea de vizita cu cine sunt de fapt”, spune Angela Cretu.

In ceea ce priveste job-ul sau, ea afirma ca “iubeste adrenalina specifica unui rol operational, mediul in permanenta schimbare, inovatia constanta ceruta de piata si de competitori, contactul cu oamenii si dezvoltarea talentelor”.

“Mai mult decat specificul rolului de lider iubesc misiunea companiei Avon de a da sansa femeilor unei vieti mai bune, de a pune mascara pe gene cu o mana si de a lupta impotriva cancerului la san cu cealalta, de a vorbi cochet despre machiaj si raspicat impotriva violentei domestice, de a inova conceptul de frumusete si de a revolutiona mediul de cariera si afirmare pentru femei oriunde s-ar afla ele. Sentimentul ca ceea ce construiesc produce mai mult decat un profit pentru niste actionari ma face mandra ca felul in care imi investesc timpul are un sens mult mai adanc decat un job care aduce bani”, sustine Cretu.

Daca nu ar fi aceasta meserie, Angela Cretu spune ca a visat ca intr-o zi o sa fie psiholog, in conditiile in care are “un adevarat hobby in a intelege comportamenul uman in diverse medii”, pasiune care o ajuta si in prezent, in rolul actual de lider.

Grupul Avon este cel mai mare furnizor direct de produse cosmetice la nivel mondial. Profitul net al Avon Products a scazut anul trecut cu 3%, la 606,3 milioane dolari, dar vanzarile au urcat cu 6%, la 10,7 miliarde de dolari.

Avon Romania a raportat anul trecut afaceri de 114 mil. euro si un profit de 18 mil. euro.