Intram intr-o perioada de lunga precautie

Alexandra Gatej, presedintele Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham Romania), crede ca vom asista in perioada urmatoare la o precautie mai mare pentru investitii majore ale companiilor.

"Este un moment dificil pentru cea mai mare economie a lumii. E important ca toti oamenii de afaceri sa manifeste mai multa atentie. Intram intr-o perioada de lunga precautie. Aceasta situatie nu trebuie sa panicheze, dar nici sa linisteasca, intrucat nu are un precedent. Nu se stie ce va urma”, spune Gatej.

La randul sau, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), sustine ca principalul canal de transport al unei eventuale crize l-ar putea reprezenta exporturile. Un alt motiv de ingrijorare l-ar putea constitui o falsa intelegere a problemei din partea populatiei, care ar putea "ataca" in aceasta situatie moneda nationala.

Pe de alta parte, accesul la credite nu va reprezenta o problema majora, in opinia presedintelui AOAR, care declara ca principala prioritate a tarii ar trebui sa ramana absorbtia fondurilor europene.

Din punct de vedere financiar, Florin Pogonaru nu vede o problema in stabilitatea multinationalelor si firmelor locale. "Se vorbea la un moment dat ca multinationalele americane au 2 trilioane de dolari neinvestiti. Pana si companiile romanesti care evolueaza bine au fonduri neinvestite si asta din cauza temerii pentru viitor", mai spune presedintele AOAR.

Cu toate acestea, el este de acord cu ideea ca "viitorul omenirii nu poate fi decat mediocru in conditiile acumularii unor datorii atat de mari", senzatia generala fiind cea de "frana care scapa". "Acesta este sentimentul: pui frana la masina si iti scapa, nu tine. Asa s-a intamplat si in 2008 si asa se intampla si acum", conchide Pogonaru.

"Fara evenimente majore cauzate de lipsa de incredere a investitorilor"

"Fara evenimente majore cauzate de lipsa de incredere a investitorilor"In opinia Gildei Lazar, director corporate affairs&communications JTI Romania, socurile de pe plan international vor fi resimtite la nivel local in masura in care Europa si in speta zona euro vor fi influentate de aceste incertitudini.

Aceasta spune ca cele mai vizibile semne pe piata locala ale influentei evolutiilor internationale sunt cursul de schimb si fluctuatiile Bursei.

“Piata de capital din Romania este prea mica si nu reflecta economia reala, asadar nu vom putea vorbi de evenimente majore cauzate de lipsa de incredere a investitorilor. Volatilitatea cursului de schimb poate afecta insa si companiile care achizitioneaza materiile prime in euro, si persoanele fizice cu imprumuturi in moneda europeana”, afirma Gilda Lazar.

Socurile pe care le-am putea resimti s-ar putea traduce in prima instanta in reducerea consumului.

Vorbind strict despre industria tutunului, piata este in continuare sensibila la pret. In consecinta, acum mai mult ca niciodata avem nevoie de o politica fiscala coerenta si predictibila, raportata la puterea de cumparare a populatiei, adauga Lazar.

Dezvoltarea pietei tigaretelor depinde in acest context de cadrul legislativ, politica fiscala, precum si de o strategie eficienta in combaterea comertului ilicit. In ultimii cinci ani, preturile tigaretelor au fost dictate aproape exclusiv de maririle de acciza.

Principala ingrijorare a reprezentantului JTI o reprezinta potentialele schimbari fiscale si legislative. “Acestea pot impulsiona din nou cresterea pietei negre. In momente de criza - cu toate ca acum cred ca ar trebui sa folosim alt cuvant, ca de exemplu incertitudine – veniturile directionate catre retelele crimei organizate nu fac altceva decat sa slabeasca statul si capacitatea acestuia de reactie la problemele care apar”, declara Gilda Lazar.

Pentru a face fata actualului context international, Romania are nevoie sa-si corecteze propriile dezechilibre, sa caute cai de a creste veniturile la buget (inclusiv prin combatere a evaziunii fiscale), sa creasca productia locala si sa atraga investitii, mai spune Lazar.

"Devalorizarea leului va deteriora nivelul de trai"

"Devalorizarea leului va deteriora nivelul de trai"Alexandru Vlad (foto), director executiv al lantului de magazine cu vanzare angro Selgros Cash & Carry, spune ca actuala criza a datoriilor este, in esenta, un alt episod al situatiei declansate in 2008. “Din pacate, cred ca nu va fi ultimul”, sustine managerul, care explica totodata ca atata timp cat imprumuturile nu merg in investitii generatoare de plusvaloare, ci in consum, vine si scadenta, lucru valabil atat pentru Romania, cat si pentru alte state.

In plus, remarca Vlad, daca pentru a plati imprumuturile se tiparesc bani, asa cum este cazul SUA, iar moneda este una universala, atunci avem de-a face cu un fenomen inflationist la nivel mondial. “Multe tari apusene au «amanat» doar scadenta cu imprumuturi care sa le acopere deficitele. Iar atunci cand secretul nu mai poate fi tinut, pietele reactioneaza, dupa cum am vazut in ultimele doua zile”, spune directorul executiv.

Pe de alta parte, Vlad precizeaza ca nu este insa o criza mondiala, desi ea a cuprins o buna parte a mapamondului. “Este o criza apuseana, care va avea impact fara indoiala si in Romania. Tari ca Turcia, China sau Rusia au fost si sunt doar marginal afectate”, puncteaza managerul.

In ceea ce priveste perspectivele, directorul executiv al Selgros este de parere ca daca valul inflationist se va adanci in Vest, atunci “exporturile, cele care au stabilizat in ultimele luni situatia economica din Romania, vor avea de suferit, avand in vedere ca principalii clienti sunt din SUA si Europa”. In cazul inrautatirii situatiei economice, atunci va scadea si mai mult consumul in tara.

Vlad atrage atentia ca cel mai periculos lucru ce se poate intampla economiei romanesti este deteriorarea ratei de schimb in raport cu principalele monede. Potrivit acestuia, desi exporturile au crescut, importurile, mai ales cele pentru materii prime agricole si alimente, raman la cote foarte ridicate. “O devalorizare a leului va duce, mai mult ca inflatia, la o deteriorare a nivelului de trai a romanilor”, conchide managerul.

"Principalii indicatori macro ai Romaniei sunt vulnerabili"

"Principalii indicatori macro ai Romaniei sunt vulnerabili"Dragos Damian (foto), directorul general al producatorul de medicamente Terapia Ranbaxy, este de parere ca in ciuda reducerii cheltuielilor bugetare si a datoriei publice, platita cu un pret social scump, principalii indicatori macro ai Romaniei sunt vulnerabili pentru ca ea este capitalizata prin banci si investitii care au o expunere in pietele de capital ce nu reusesc sa se stabilizeze.

“Cu alte cuvinte, principalele deficite sunt corectate prin imprumuturi in cash sau obligatiuni la banci cu un risc foarte mare in tarile de origine, iar atunci acest risc este transferat in solidar spre statul roman”, explica managerul.

In aceasta situatie se afla si multinationalele care au investit in Romania, astfel ca performanta lor va fi expusa celei marilor filiale, care la randul lor activeaza in pietele ce reintra in recesiune, spune Dragos Damian.

Pe de alta parte, el remarca si trei argumente atenuante pentru piata locala, care ne pot proteja. Primul argument este cel al FMI, principalul creditor, cu care Romania are un nou acord stand-by, ceea ce, in teorie, ar insemna pastrarea capacitatii de plata.

Pe de alta parte, daca Romania s-a imprumutat prin lichiditati si emitere de obligatiuni in conditii “acceptabile” in 2010, acum un ajutor financiar ar fi “extrem de scump”, apreciaza directorul general al producatorului farmaceutic.

In fine, un al treilea argument este cel al planurilor guvernamentale din care reiese, potrivit lui Damian, o “determinare consistenta in a scadea cheltuielile bugetare si de a aloca bani pentru investitii, evoluand de la stadiul de «asistent social» la cel de «jucator economic»”.

El subliniaza insa ca impartaseste opinia expertilor care spun ca agentiile si analistii care acum vorbesc de recesiune nu au vazut decat foarte tarziu prima bucla a crizei, ceea ce arunca asupra lor o umbra de neincredere.

Nici macar nu am iesit din criza. Va mai dura cel putin 3 ani

Mai rezervata, Violeta Moraru, care controleaza alaturi de sotul sau compania Perla Covasnei, considera ca recesiunea este departe de a fi un capitol inchis pentru Romania, “perioada de reabilitare a economiei” putand dura inca 3-5 ani.

“Lipsa investitiilor, TVA de 24%, creditele scumpe franeaza revenirea economiei. Situatia din SUA si criza datoriilor din Europa vor afecta si Romania, care oricum are o economie fragila. Va fi o perioada foarte grea. Noi oricum ne-am programat o iesire din criza anevoioasa si nu ne asteptam la miracole”, explica Moraru.

In opinia sa, cuvintele-cheie in perioada urmatoare vor fi eficienta si reducerea cheltuielilor. “La randul nostru, vom fi mai vigilenti, mai atenti la orice investitie. Acum trebuie sa calculezi de zece ori inainte de a lua o decizie”, afirma Violeta Moraru.

La inceputul acestui an, Perla Covasnei a investit peste 5 milioane de euro intr-o fabrica din localitatea Catalina. Zilnic, din fabrica de la Catalina pleaca, in medie, 100.000 sticle de apa minerala.

Pentru perioada urmatoare, compania are bugetat un milion de euro pentru extinderea sistemului logistic si in automatizare.

Romanii sunt caliti in multe alte crize, din pacate

Niciuna dintre economiile lumii nu va putea ignora efectele unor “caderi de o astfel de anvergura”, insa romanii “sunt caliti in multe alte crize, din pacate”, sustine Grigore Horoi, presedintele Agricola Bacau.

“Dupa ce abia incepuseram sa ne obisnuim cu un trai mai bun, pana in 2008, a trebuit sa vina o alta perioada in care romanul «va trage mata de coada», iar timpul este ireversibil”, spune presedintele Agricola Bacau.

Principalul motiv de ingrijorare vine din zona increderii partenerilor – furnizori, finantatori si angajati – in capacitatea de gestionare a perioadelor de criza. “Cand increderea dispare, lucrurile devin intr-adevar dificile”, adauga Grigore Horoi.

Dupa anul 2009, in care industria alimentara si in special cea avicola au avut foarte putin de suferit, 2010 a fost un an cu adevarat dur, isi amineste presedintele Agricola Bacau - deflatie 11,6% din cifra de afaceri, lipsa subventiilor – 16,5% din cifra de afaceri, cresterea costurilor de achizitie a resurselor de baza (cereale, uleiuri, sroturi), care au impactat costurile totale ale companiei cu o suma suplimentara de aproximativ 11,3% din cifra de afaceri.

Cu toate acestea, situatia nu poate fi comparata cu perioada de criza din 1997, cand cursul de schimb s-a dublat, dobanzile au atins cote de pana la 151% pe an, subventiile au disparut sau TVA a crescut de la 9% la 18%.

Romania este afectata de ea insasi, de deciziile guvernantilor

Situatia din SUA nu va avea un impact la fel de mare pe plan local fata de efectele pe care le genereaza masurile “aberante” ale guvernantilor, crede omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro.

“Daca initial masurile luate au fost logice, de un an si jumatate vad numai masuri aberante. Si ma astept sa vad acelasi lucru in continuare. Principala mea ingrijorare este industria chimica. Daca noi ceilalti suntem lasati deoparte, guvernantii dau cadouri de zeci de milioane de euro pentru doua firme straine”, spune Ioan Niculae.

Guvernul a eliminat in octombrie 2010 facilitatea oferita producatorilor de ingrasaminte, care sunt obligati sa foloseasca si gaze de import.

Pretul la care achizitioneaza gazul metan a crescut cu 55% in intervalul octombrie 2010-ianuarie 2011, pe fondul lipsei gazelor subventionate de la stat. In aceste conditii, doar trei din cele sase combinate de producere a ingrasamintelor chimice mai funcioneaza in prezent. Daca lucrurile vor continua in aceeasi directie, Niculae intentioneaza sa sisteze activitatea si in cazul celor trei combinate ramase.

"Suntem atenti si moderati"

"Suntem atenti si moderati"Potrivit lui Ioan Popa, proprietarul grupului de firme Transavia, in acest moment devin foarte importante construirea unui plan de optimizare a afacerilor, oportunitatea dezvoltarii noilor linii de business si identificarea unor piete alternative pentru desfacerea produselor.

Producatorul urmareste cu “atentie sporita” tot ceea ce se intampla pe plan mondial, avand interese nu doar pe piata romaneasca, ci in toate tarile unde realizeaza activitati de export – Comunitatea Europeana, Asia, Orientul Apropiat – sau in care doreste sa isi extinda activitatea comerciala.

“Suntem atenti si moderati, urmarind in continuare planurile pe care le reanalizam si le adaptam in functie de volatilitatea mediului economic”, spune Ioan Popa.

In opinia sa, reactivarea consumului va fi posibila doar in conditiile relansarii economice. Pe piata carnii de pasare se inregistreaza deja un recul de 8-10%, in conditiile economice actuale.

Suntem sanatosi, nu mai puteam ajunge unde am fost in 2008

Vasile Armenean, proprietarul producatorului de inghetata Betty Ice, cu afaceri de peste 19 mil. euro, nu crede in posibilitatea ca unda de soc de pe piata americana sa provoace in Romania o criza de o amploare mai mare decat cea cauzata de prabusirea Lehmann Brothers. Singurele efecte care ar putea fi resimtite si pe plan local ar fi asupra cursului valutar si a pretului energiei.

“In rest un soc direct nu cred ca vom avea. Suntem sanatosi acum, nu mai putem ajunge unde am fost in 2008. Masurile de austeritate luate au fost bune, chiar daca au fost dureroase”, afirma Armenean.

2011 se anunta a fi un an “normal” pentru afacerea pe care o conduce, spune proprietarul Betty Ice, care vorbeste chiar de o crestere de 15% fata de 2010 pe fondul unor conditii meteo favorabile.

“Chiar daca se simte saracia in piata, se simte lipsa banilor, continuam sa muncim ca intotdeauna. Suntem mai rezervati, nu ne aruncam cu capul inainte si nu ne imbatam cu apare rece”, mai spune Vasile Armenean.

Unde este Romania acum?

Unde este Romania acum?Datele Institutului National de Statistica anuntau, in mai, iesirea tehnica din recesiune, dupa ce Produsul Intern Brut urcase, in primul trimestru, cu circa 0,6% fata de primele trei luni ale lui 2010 si cu 0,3% fata de perioada similara din 2010. In mai putin de doua luni insa, vestile de pe plan international sunt de natura sa puna sub semnul intrebarii revenirea din criza a Romaniei, in conditiile retrogradarii ratingului SUA si ale crizei datoriilor din Europa.

Se vorbeste astfel despre o noua criza, iar Romania abia da semne de recuperare dupa “furtuna” declansata in 2008. Rata somajului, conform metodologiei BIM (Biroul International al Muncii - n.red.), a atins pragul de 7,5% in iunie, in crestere cu 0,1% fata de luna anterioara si cu 0,4% peste nivelul raportat in iunie 2010, potrivit statisticilor Institutului National de Statistica.

Tot in aceeasi luna, s-au inregistrat 1.802 insolvente, in scadere cu 9% fata de mai, cand 1.985 de firme nu au mai avut bani sa-si plateasca datoriile, si cu 4% comparativ cu aceeasi luna din 2010. In primele sase luni ale anului, un numar de 10.979 de firme au intrat in insolventa, in usoara scadere, cu 2%, fata de aceeasi perioada din 2010. In acelasi interval 11.877 de societati si-au suspendat activitatea, cu 72,1% mai putine, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

In perioada ianuarie-iunie 2010 au intrat in insolventa 11.221 de firme si si-au suspendat activitatea 42.598 de societati. In Romania erau inregistrate la sfarsitul lunii iunie 913.606 de firme. Anul trecut numarul insolventelor a ajuns la 21.692, putin peste nivelul inregistrat in 2009, cand 19.894 de companii au intrat in incapacitate de plata.