1 / 11

“Intram intr-o perioada de lunga precautie”

Alexandra Gatej, presedintele Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham Romania), crede ca vom asista in perioada urmatoare la o precautie mai mare pentru investitii majore ale companiilor.

"Este un moment dificil pentru cea mai mare economie a lumii. E important ca toti oamenii de afaceri sa manifeste mai multa atentie. Intram intr-o perioada de lunga precautie. Aceasta situatie nu trebuie sa panicheze, dar nici sa linisteasca, intrucat nu are un precedent. Nu se stie ce va urma”, spune Gatej.

La randul sau, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), sustine ca principalul canal de transport al unei eventuale crize l-ar putea reprezenta exporturile. Un alt motiv de ingrijorare l-ar putea constitui o falsa intelegere a problemei din partea populatiei, care ar putea "ataca" in aceasta situatie moneda nationala.

Pe de alta parte, accesul la credite nu va reprezenta o problema majora, in opinia presedintelui AOAR, care declara ca principala prioritate a tarii ar trebui sa ramana absorbtia fondurilor europene.

Din punct de vedere financiar, Florin Pogonaru nu vede o problema in stabilitatea multinationalelor si firmelor locale. "Se vorbea la un moment dat ca multinationalele americane au 2 trilioane de dolari neinvestiti. Pana si companiile romanesti care evolueaza bine au fonduri neinvestite si asta din cauza temerii pentru viitor", mai spune presedintele AOAR.

Cu toate acestea, el este de acord cu ideea ca "viitorul omenirii nu poate fi decat mediocru in conditiile acumularii unor datorii atat de mari", senzatia generala fiind cea de "frana care scapa". "Acesta este sentimentul: pui frana la masina si iti scapa, nu tine. Asa s-a intamplat si in 2008 si asa se intampla si acum", conchide Pogonaru.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri