Accentul pe lansari de produse noi

Accentul pe lansari de produse noiPe o piata care creste valoric doar ca urmare a majorarii preturilor, jucatorii din FMCG sunt extrem de presati sa atraga clientii, iar una din strategiile de baza este cresterea gamei de produse. Lansarile sunt o constanta si multi din marii jucatori au declarat ca inovatia este un factor critic in prezent, fie ca este vorba de produse de ingrijire personala sau produse alimentare.

Razvan Diratian
, seful companiei Avon Romania, a mentionat intr-un interviu acordat Wall-Street.ro ca fata de 2008-2009 ritmul lansarilor de noi produse este mai accentuat.

De asemenea, oficialii Henkel spun ca inovatiile au stat la baza dezvoltarii. Circa 40% din vanzari au fost acoperite de produse noi cu mai putin de trei ani vechime, in cadrul Henkel. De asemenea, in 2011 ritmul de lansare a inovatiilor a fost de 6 ori mai mare decat in 2010. Si pe piata berii, diversificarea este foarte importanta. Multi dintre jucatori au lansat anul acesta ambalaje PET pentru marcile lor, dar si noi produse cum ar fi Ciuc Radler, o combinatie de limonada cu bere.

Grant McKenzie, fostul vicepresedinte de marketing al Ursus Breweries, declara ca in urmatorii ani cresterea va veni din diversificarea pietei.

Oficialii P&G au spus ca si in acest an compania va miza pe inovatie, pe lansarea unor noi produse pe diferite categorii de pret, astfel incat sa raspunda nevoilor unei game cat mai largi de clienti.

Sursa foto home: FreeDigitalPhotos.net

Scaderea bugetului clientilor

Scaderea bugetului clientilorNoile produse nu inseamna si o crestere a bugetelor clientilor pentru astfel de bunuri. Veniturile romanilor sunt relativ constante, iar ponderea cheltuielilor la fel. Totusi, jucatorii din mai multe arii ale pietei vad inca o tendita de economisire, o mai mare prudenta si o scadere a cheltuielilor pe bunuri de larg consum, ca urmare a cresterii preturilor la utilitati sau benzina.

Nivelul increderii romanilor in imbunatatirea situatiei economiei nationale a inregistrat o usoara crestere in primul trimestru al anului, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, dar populatia a devenit mai prudenta atunci cand vine vorba despre disponibilitatea de cumparare, conform unui studiu publicat anterior de GfK.

Cresterea majora a preturilor pentru anumite produse, chiar daca inflatia a fost ca medie scazuta a afectat grav bugetul pentru alte cheltuieli.
Chiar daca inflatia a fost ca medie scazuta, au fost unele produse cu cresteri majore de pret, cum ar fi benzina, ceea ce a scazut bugetele pentru alte tipuri produse”, a explicat Razvan Diratian.

Dieter Schulz, directorul general al Danone Romania impartaseste aceeasi parere explicand ca orientarea unor bugete mai mari catre alte cheltuieli a scazut nivelul cheltuielilor in domeniul alimentar. “In momentul in care cresc costurile pentru utilitati, spre exemplu, clientii chiar daca vor continua sa aloce cea mai mare parte a veniturilor produselor alimentare, cheltuielile vor fi totusi mai mici”, spune Shulz.

Cresterea costurilor

Cresterea costurilorChiar daca majoritatea jucatorilor se straduiesc sa mentina preturile si sa vina cu cat mai multe promotii, anul acesta nu este exclus sa existe noi cresteri, avand in vedere cresterea preturilor la materii prime sau utilitati si transport.

Aceste cresteri de costuri in paralel cu dorinta producatorilor de a avea produse cat mai competitive duce la o erodare a profiturilor de pe anumite piete.

Camelia Hoinarescu, directorul de marketing al Rio Bucovina a explicat spre exemplu ca pe fondul unei cresteri a costurilor pentru servicii, utilitati si materii prime, datorita numarului mare de promotii, consumatorii au platit in final acelasi pret la raft, ceea ce a condus la o scadere a profitului tuturor jucatorilor din piata.

Cresterea euro

Cresterea euroUn impact negativ asupra jucatorilor din piata si inclusiv al preturilor poate aparea si in cazul companiilor care au produse de import sau folosesc materii prime importante pe piata locala, ca urmare a cresterii euro.

Clientul-un vanator de promotii

Clientul-un vanator de promotiiClientul este extrem de prudent si atent la pret, dar isi doreste in acelasi timp ca raportul calitate-pret sa fie unul avantajos. De asemnea, clientul este mult mai pragmatic si mai dornic sa economiseasca. Chiar daca bunurile de larg consum nu sunt taiate de pe lista de cumparaturi, aceasta este mult mai elaborata, mult mai focusata pe nevoi.

Nivelul increderii romanilor in imbunatatirea situatiei economiei nationale a inregistrat o usoara crestere in primul trimestru, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, dar populatia a devenit mai prudenta atunci cand vine vorba despre disponibilitatea de cumparare, conform GfK.

Cheltuielile pentru bunuri de larg consum au crescut cu 5,4% in moneda nationala in 2011 fata de anul 2010. Cresterea a fost generata in principal de nivelul inflatiei, in timp ce volumul scade cu aproximativ 1%, potrivit unui studiu GfK.

Segmentul produselor alimentare a crescut cu 12% in valoare, influentata in special de cresterea preturilor. Se observa un trend ascendent si in cazul produselor de ingrijire personala si al produselor de intretinere a locuintei, cu o crestere de 7%, respectiv 6% fata de anul precedent.
Contrar tendintei generale, cheltuielile pentru bauturi (sucuri, cafea, bere, apa) au fost mai mici cu 2% fata de anul precedent. Chiar daca gospodariile achizitioneaza aceste produse cu o frecventa mai mare (in special apa minerala), valoarea medie pe act de cumparare este mai mica cu aproximativ 6%.

Dintre alimente, bauturile racoritoare carbogazoase se numara printre categoriile cu cele mai mari scaderi in volum (-9%), urmate de ciocolata tablete (-8%) si cafeaua macinata (-6%). Iaurtul isi mentine in continuare o rata de crestere ridicata (4-6%), insa doar produsele pentru ingrijirea locuintei ne mai "rasfata” cu cresteri de doua cifre (produse universale pentru curatenie +10%, produse pentru spalat geamuri +13%), se mentioneaza in studiul GfK.