Zamonea, Roche: Noile politici isi vor pune amprenta in piata farma

Zamonea, Roche: Noile politici isi vor pune amprenta in piata farmaDan Zamonea, seful Roche, vede o crestere a pietei farmaceutice locale, fara sa estimeze un ritm de apreciere in procente.

„Exista o serie intreaga de factori care si-au pus amprenta pe piata farmaceutica in 2012 si care vor continua si in 2013, pornind de la noua legislatie si pana la evolutia cursului de schimb si pierderea de patent a unor molecule originale. Cresterea va fi cu siguranta in volum, tinand cont de nevoile terapeutice ale pacientilor, inclusiv ale celor aflati in continuare pe liste de asteptare. Cresterea in valoarea va depinde de reglementarile privind taxa de claw-back, in 2013”, a declarat Zamonea pentru Wall-Street.ro.

In opinia sa, noile politici isi vor pune amprenta asupra tuturor jucatorilor din piata, asa ca este esential sa se ajunga la o varianta sustenabila a taxei de claw-back, astfel incat sa nu mai apara cazuri de retrageri de companii sau produse din piata.

„Pacientii din Romania asteapta de aproximativ 4 ani actualizarea listei de medicamente gratuite si compensate din tara noastra. Avand in vedere ca aceasta lista nu a mai fost actualizata de atat de mult timp, pacientii din Romania nu pot beneficia de tratamente si indicatii noi, moderne, in arii terapeutice cu impact mare asupra starii de sanatate a populatiei (cancer, anemie, boli autoimune), medicamente ce sunt disponibile de multi ani pacientilor europeni. Este o situatie fara precedent si speram ca in cel mai scurt timp, se va gasi o solutie pentru introducerea moleculelor si indicatiilor noi, mai ales a acelora care au primit deja aprobarea Comisiei de Transparenta de cativa ani”, sustine seful Roche.

Zamonea mai spune ca asteapta cu interes noua lege a sanatatii, care va crea noul cadru legal al pietei farmaceutice in 2013 si mai departe.

Citeste si Interviu cu Dan Zamonea, seful Roche in 10 tari: de ce isi pierde piata farmaceutica din avant?



Pascal Prigent, GSK: Taxa clawback decupleaza cresterea reala de cea neta

Pascal Prigent, GSK: Taxa clawback decupleaza cresterea reala de cea netaPascal Prigent, directorul general GSK Romania, isi manifesta ingrijorarea fata de perspectivele anului viitor, deoarece taxa clawback, asa cum arata in acest moment, introduce o noua dinamica in ceea ce priveste evolutia pietei, deoarece decupleaza cresterea reala de cea neta.

„Cresterea reala a pietei (sau consumul de medicamente) va ramane cel mai probabil la nivel actual deoarece este generata de necesitatile medicale nesatisfacute, care in Romania sunt destul de mari. Cresterea neta a pietei (sau vanzarile cash facute de companiile farmaceutice dupa achitarea taxei clawback) va fi la nivelul bugetului alocat pentru medicamente din moment ce, potrivit actualei legi privind clawback-ul, taxa este egala cu totalul vanzarilor ce depasesc bugetul. Acest lucru inseamna ca Guvernul decide de fapt care este cresterea neta a pietei. Ultimele estimari ale analistilor aratau ca bugetul de anul viitor va fi similar celui de anul acest. Acest lucru va avea consecinte neplacute pentru investiile locale, pentru ca avem astfel o piata care stagneaza”, a declarat Prigent pentru Wall-Street.ro.

Investitorii din industria farmaceutica sunt interesati de piete care ofera un echilibrul corect intre risc si profit. Romania a fost relativ atractiva pentru companiile farmaceutice deoarece, desi piata avea un profil de risc (generat de termenele de plata foarte lungi), acest lucru era compensat de potentialul ridicat de crestere, explicat seful GSK.

Insa, taxa clawback a afectat profund acest echilibru: nivelul de risc a ramas acelasi (sau chiar a crescut avand in vedere faptul ca situatia termenelor de plata a continuat sa se deterioreze), insa acum potentialul de crestere a fost eliminat.

„Speram ca autoritatile sa accepte parteneriatul cu industriei si sa ia in considerare solutii alternative de a modifica legea clawback astfel incat piata din Romania sa ramana atractiva pentru viitoare investitii in sectorul farmaceutic”, sustine Prigent.

Din cauza fenomenului de imbatranire a populatiei, tendinta la nivel european este de a creste investitiile in sanatate. Banca Mondiala estimeaza dublarea cheltuielilor pentru sanatate in statele UE si cresterea procentului din PIB acordat acestui sector de la 8%, cat este in prezent, la 14%, in 2030.

„In acest moment, Romania investeste in sanatate doar 3,8% din PIB. De aceea, pentru a atinge standardele de trai ale Uniunii Europene, este crucial sa investim mai mult. Subfinantarea cronica a sistemului de sanatate are consecinte grave: Romania este pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste speranta de viata, mortalitatea infantila este cea mai ridicata, iar indicatorii privind bolile cronice sunt sub media europeana. Asadar, trebuie gasite solutii pentru a finanta cresterea necesara si cred ca un trend al pietei va fi diversificarea solutiilor de finantare. Asistam in prezent la ascensiunea unor actori din mediul privat, precum asigurarile sau clinicile private”, a mai spus directorul general al GSK.

Acesta vede piata din Romania cu multe contraste: plina de oportunitati pe termen lung, cu o multime de nevoi nesatisfacute in plan medical si posibilitati de a aduce valoare adaugata; este, in acelasi timp, o piata plina de provocari, cu incertitudini si riscuri, in egala masura.

„Primul lucru care trebuie schimbat este structura actuala a taxei clawback pentru ca, daca ramane in forma actuala, nu vom mai vorbi de oportunitati in 2013. Intr-adevar, de ce ar investi o companie pentru a valorifica o oportunitate de vreme ce vanzarile mai mari ar insemna taxe si mai mari? Piata din Romania este dinamica, fiind caracterizata de forta de munca foarte calificata, iar acesta este un ingredient cheie al oricarui business de succes. Romania a fost si este o destinatie atractiva pentru investitori si asta se datoreaza si fortei de munca bine pregatite. Totusi, nivelul de pregatire trebuie sa fie aliniat schimbarilor si tendintelor mediului de afaceri global astfel incat competentele oamenilor sa corespunda cerintelor pietei”, a mai spus Pascal Prigent.

In viziunea sa, una dintre cele mai mari provocari ale sectorului de sanatate este exodul personalului medical.

„Suntem profund ingrijorati sa vedem un numar din ce in ce mai mare de medici care aleg sa paraseasca tara. Nivelul de acces la medicii din sistem si respectiv exodul acestora afecteaza in mod direct si pe termen lung starea de sanatate a romanilor. Un numar din ce in ce mai mare de jucatori ai sectorul de sanatate recunosc gravitatea situatiei, iar GSK este hotarat sa joace un rol in incercarea de a identifica posibilitati de a asigura numrul necesar de medici în țar și, în același timp, un nivel optim de ingrijire a pacientilor. Credem ca acesta este un subiect cheie pe care ar trebui sa il abordeze mediul de afaceri, pentru ca o economie sanatoasa depinde de o comunitate sanatoasa”, a conchis seful GSK.

Citeste si La pranz cu Pascal Prigent, seful GSK: A schimbat visul de a deveni olimpic pe o cariera de invidiat in business