1 / 3

Zamonea, Roche: Noile politici isi vor pune amprenta in piata farma

Dan Zamonea, seful Roche, vede o crestere a pietei farmaceutice locale, fara sa estimeze un ritm de apreciere in procente.

„Exista o serie intreaga de factori care si-au pus amprenta pe piata farmaceutica in 2012 si care vor continua si in 2013, pornind de la noua legislatie si pana la evolutia cursului de schimb si pierderea de patent a unor molecule originale. Cresterea va fi cu siguranta in volum, tinand cont de nevoile terapeutice ale pacientilor, inclusiv ale celor aflati in continuare pe liste de asteptare. Cresterea in valoarea va depinde de reglementarile privind taxa de claw-back, in 2013”, a declarat Zamonea pentru Wall-Street.ro.

In opinia sa, noile politici isi vor pune amprenta asupra tuturor jucatorilor din piata, asa ca este esential sa se ajunga la o varianta sustenabila a taxei de claw-back, astfel incat sa nu mai apara cazuri de retrageri de companii sau produse din piata.

„Pacientii din Romania asteapta de aproximativ 4 ani actualizarea listei de medicamente gratuite si compensate din tara noastra. Avand in vedere ca aceasta lista nu a mai fost actualizata de atat de mult timp, pacientii din Romania nu pot beneficia de tratamente si indicatii noi, moderne, in arii terapeutice cu impact mare asupra starii de sanatate a populatiei (cancer, anemie, boli autoimune), medicamente ce sunt disponibile de multi ani pacientilor europeni. Este o situatie fara precedent si speram ca in cel mai scurt timp, se va gasi o solutie pentru introducerea moleculelor si indicatiilor noi, mai ales a acelora care au primit deja aprobarea Comisiei de Transparenta de cativa ani”, sustine seful Roche.

Zamonea mai spune ca asteapta cu interes noua lege a sanatatii, care va crea noul cadru legal al pietei farmaceutice in 2013 si mai departe.

Citeste si Interviu cu Dan Zamonea, seful Roche in 10 tari: de ce isi pierde piata farmaceutica din avant?



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri