Tnuva

TnuvaAnul a inceput cu un faliment care a atras atentia. In primele zile din ianuarie producatorul de lactate Tnuva Romania, cu actionari israelieni, a cerut declansarea procedurii de insolventa. Firma inregistrase "pierderi masive", iar operatiunile au fost inchise. Tnuva investise din 2005 in Romania aproximativ 60 de milioane euro.

Valoarea medie a cifrei de afaceri a firmelor insolvente in 2012 este, potrivit Mediafax, cu 34% mai mare decat cea a firmelor care au intrat in incapacitate de plata anul trecut.

Ce am invatat in 2012: "gura bate fundul"

Dezvoltatorul Citadella Titan

Dezvoltatorul Citadella TitanTot in ianuarie, Tribunalul Bucuresti a aprobat cererea de intrare in insolventa a firmei BRC Business Group, dezvoltatorul complexului rezidential Citadella Titan, cu peste 200 de apartamente si finantat de BCR.

BRC Business Group, cu actionari din Marea Britanie, Israel si Olanda, a fost infiintata in anul 2006 pentru a dezvolta ansambluri rezidentiale in Bucuresti. La sfarsitul anului 2010, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice, firma avea datorii totale de circa 16,5 milioane de euro.

Staff Collection, Corssa, Minimax Discount si Macro

Staff Collection, Corssa, Minimax Discount si MacroIn ultima zi din ianuarie instanta a aprobat intrarea in insolventa a firmelor Staff Collection si Corssa, care opereaza in Romania retelele de magazine House of Art, Fox, Levis si Eponge.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a inceput probabil cel mai negru an din viata sa pe 1 februarie, cand magazinele Minimax Discount si Macro au cerut insolventa la Tribunalul Ilfov. In acel moment, toate cele 58 de magazine ale lantului erau deja inchise, la doar un an si jumatate din momentul in care Patriciu a intrat in actionariat.

Printre cei 40 de creditori care au depus dosare impotriva Minimax Discount se numarau Dorna Lactate, Covalact, Vel Pitar, Scandia, Romaqua Group (Borsec), Transilvania General Import-Export, Ocean Fish, DR. Oetker, Herlitz sau Cafea Fortuna.

Mic.ro

Mic.roDoua saptamani mai tarziu, a cerut insolventa si compania Mic.ro Retail, care detinea magazinele Mic.ro, si cu care Patriciu isi propusese sa scoata de pe piata lanturile de hypermarketuri. Omul de afaceri detinea 830 de magazine Mic.ro, dintre care 720 fixe si 110 mobile. Toate au fost inchise, iar spatiile care se aflau in proprietatea lui Patriciu si nu erau inchiriate au fost scoase la vanzare.

Concefa Sibiu

Concefa SibiuNici firmele de constructii nu au dus-o prea bine in acest an. Concefa Sibiu a cerut, tot in februarie, deschiderea procedurii de insolventa, cu intentia de reorganizare a activitatii. Cererea a fost aprobata la jumatatea lui martie.

Veniturile companiei scazusera cu 28% in 2011, de la 128,7 milioane lei la 92,5 milioane lei, iar constructorul a inregistrat pierderi de 35,7 milioane lei, dupa un profit de 3,5 milioane lei in 2010.

Taxi Mondial

Taxi MondialScaderea puterii de cumparare a populatiei a afectat si firmele de taximetre. Una dintre cele mai mari din Bucuresti, Taxi Mondial, a cerut insolventa in instanta la finele lunii februarie, dupa ce in ultimii ani a inregistrat pierderi de cateva milioane de lei.

Laguna Residence

Laguna ResidenceAnsamblul rezidential Laguna Residence, dezvoltat de compania spaniola GEA International Development, a intrat in faliment in martie, Tribunalul Bucuresti acceptand cererea unui creditor persoana fizica.

Proiectul, cu 500 de apartamente, trebuia finalizat inca din 2009, dar lucrarile au fost stopate initial din cauza unor neintelegeri intre dezvoltatori, grupurile spaniole GEA 21 si Prasa. In vara anului 2010, proiectul a fost preluat integral de GEA 21, care a obtinut o finantare de 10,5 milioane de euro de la banca La Caixa si a anuntat ca va finaliza primele blocuri cu 140 de apartamente la sfarsitul anului 2010 sau in primele luni din 2011.

Murfatlar

MurfatlarDin cauza crizei, o parte dintre romani au renuntat si la vin. Tribunalul Constanta a aprobat in martie cererea de intrare in insolventa a companiei Murfatlar Romania, unul dintre principalii producatori locali de vin.

Compania a dat vina pe "gradul lent de recuperare a banilor din piata, caracteristica generala a mediului de afaceri din aceasta perioada, care are ca principal efect lipsa de lichiditati, facand dificila achitarea datoriilor exigibile".

RHS

RHSFalimentele nu au ocolit nici industria IT, dar problemele nu au avut legatura cu lipsa de profitabilitate. Tribunalul Bucuresti a aprobat in aprilie deschiderea procedurii de insolventa a RHS Company, la solicitarea firmei, distribuitorul IT, cu afaceri de peste 80 milioane de euro in 2010 si profit in ultimii trei ani, avand conturile blocate ca urmare a unei suspiciuni de frauda prin neplata TVA.

Infiintata in 1999, RHS Company este unul dintre cei mai importanti distribuitori locali de componente, accesorii si sisteme IT, cu filiale in Timisoara, Cluj-Napoca, Constanta, Bacau, Galati, Suceava, Brasov, Ploiesti, Iasi si Craiova si reprezentante in Olanda, Macedonia, Serbia si Bulgaria. Compania, controlata de omul de afaceri Dragos Alexandru Popescu, era cel mai mare importator al marcilor Fujitsu, LG Electronics, AMD, Brother, Intel, Canon, HP, Sony, Kingston, Samsung, Toshiba, Microsoft si furnizor pentru retailerii Altex, Domo si hypermarket-uri.

Piritex

PiritexO alta companie cunoscuta, Piritex, detinuta de omul de afaceri Petrica Usurelu, a intrat in insolventa in prima parte a anului. Piritex, prezenta pe piata din Romania din 1994, distribuie mocheta, covoare, linoleum, parchet, adezivi si accesorii, asigurand si servicii de transport, montaj si intretinere a acestor produse.

Romexpo

RomexpoLa sfarsitul lunii mai, complexul expozitional Romexpo din Bucuresti a intrat in insolventa, la cererea unui creditor, firma Arsenoaiei si Matasel Consulting, pentru neplata unei datorii de peste 180.000 lei reprezentand contravaloarea unor servicii de publicitate.

Hidroelectrica

HidroelectricaDar cea mai mare companie intrata in insolventa in acest an este producatorul de energie Hidroelectrica, controlat de stat. Compania a intrat in insolventa la 20 iunie, din mai multe cauze, printre care vanzarile de energie la preturi mult diminuate fata de referinta pietei, managementul deficitar si seceta prelungita.

Pagini Aurii

Pagini AuriiFirma care tiparea Pagini Aurii a intrat si ea in faliment prin procedura simplificata, dupa ce instanta a admis in noiembrie cererea unui debitor si a stabilit ca de procedurile ulterioare sa se ocupe un lichidator provizoriu.

Pagini Aurii SA realiza ghiduri, carti de telefon in parteneriat cu Romtelecom si detinea motorul de cautare omonim pentru firme, produse si servicii.